Press "Enter" to skip to content

Šesto Tešnjarsko veče

Šesti dan 36. Tešnjarskih večeri u dobroj meri bio je posvećen našim mladim sugrađanima. Pre tradicionalne „Trke beba“, u parku Pećina organizovana je prva podela bebi hranilica koje je Fondacija „Humana srca“ kroz projekat „Bebe naše blago“ obezbedila za naše najmlađe sugrađane rođene u 2023. godini. Od ukupno obezbeđenih 800 hranilica, u okviru letnjeg festivala podeljeno je prvih 20 za bebe rođene u prvoj polovini godine, a ostale će roditelji moći da preuzmu u Maloj sali Supštine grada, dok će bebe rođene u drugoj polovini ove godine hranilice dobiti početkom 2024. godine.

Tradicionalno najslađi i jedan od omiljenih programa Tešnjarskih večeri „Trka beba“ održan je ove godine po 13. put, a po prvi put u parku Pećina. Ove godine je prijavljen rekordan broj malih takmičara uzrasta do 24 meseca, preko 150, koji su podeljeni u tri kategorije prelazili kako su znali i umeli stazu dugu simboličnih 24 metra. Prvu nagradu u kategoriji „Puzaća“ osvojio je Danilo Nikolić, u kategoriji „Guzaća“ stazu je najbrže prešao Mladen Tomić, dok je u najstarijoj kategorji „Trtkaća“ pobednik bio Vukan Krstić. Nagrade i medalje koje su obezbedili dugogodišnji prijatelji manifestacije Printeks, Hemikal, Pikolo mondo i Senzor, obezbeđene su za prva tri mesta u svim kategorijama.

1691753481799 1691753481780

Za mlade ljubitelje sportova na vodi, UFK „Valis“ je organizovao „Igre bez granica“ u Sportsko-rekreativnom centru „Petnica“, dok su na platou ispred Centra za kulturu Mladi istraživači prezentovali svojim sugrađamina neke zanimljive veštine i aktivnosti koje sprovode na svojim akcijama.

Treću godinu zaredom Turistička organizacija Valjevo proglasila je pobednike konkursa za najlepše dvorištre, balkon i izlog u našem gradu i okolini. Po rečima direktorke ove ustanove, svi oni građani koji brinući o svom životnom i radnom prostoru, čine da i naš grad izgleda lepše, zaslužuju da budu predstavljeni i nagrađeni. Prva nagrada za najlepše dvorište ove godine dodeljena je Miroslavu i Nataši Đukić koji žive u Podgorskoj ulici u Brđanima, u okviru kategorije za najlepši balkon pobedila je Marija Marković, vlasnica seoskog domaćinstva „Kuća za uživanje“ u Rabrovici, dok je za najlepši izlog proglašen izlog Vinoteke „Mozaik“ u Pantićevoj ulici.

1691753481839

Četvrti koncert na letnjoj sceni na keju Kolubare priredili su sjajni valjevski muzičari, Jelena Kovačević, Dimče Ristovski trio, Stare staze, Mila Pavlović, orkestar i dečji hor CZNTK „Abrašević“, Andrija Kalabić, a kao gost je nastupila i talentovana, osmogodišnja Lana Živanović.

1691753481819

„Nastupila je odabrana ekipa valjevskih muzičara koja je ispričala jednu kompaktnu priču, naši lokalni veterani Kalaba, Dimče, Đipin i drugi, ali i neke nove mlade snage. Gotovo da nema porodice u Valjevu koja uz njih nije proslavila svoje najradosnije momente, od rođenja, krštenja, do svadbi, a sada su se sa njima družili u okviru Tešnjarskih večeri“, popdsetila je domaćin večeri Jelena Kovačević.

Drugi put je kabaretska predstava „Čeznem da vam kažem“ autora Milorada Damjanovića, prvaka drame Beogradskog dramskog pozorišta, pred brojnom publikom izvedena u našem gradu, ovoga puta na letnjoj sceni u Domu vojske, u okviru 36. Tešnjarskih večeri. Pored Damjanovića, nastupili su i sopran Opere Narodnog pozorišta Nataša Radovanović, glumac i popularni „valjevski zet“ Stevan Piale i pijanista Pavle Joksimović.

„Ima nas desetak glumaca, možda i više, koji volimo poeziju i mislimo da je dobro govorimo i svi smo se udružili sa istim ciljem, da poezija ne umre, da mlade koji se na nas ugledaju, potaknemo i gurnemo ka poeziji, da im kažemo da je i dalje lepo udvarati se stihovima“, otkrio je motive rada na ovoj predstavi njen autor koji je redovan gost Valjeva u okviru Republičke smotre recitatora. On je kroz ovaj komad ispričao svoju životnu priču upotpunivši je biserima srpske poezije, stihovima onih koje volimo i poštujemo, od Desanke Maksimović, Vaska Pope, Miroslava Antića do mnogih drugih.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *