Press "Enter" to skip to content

Šest decenija postojanja i uspešnog rada Predškolske ustanove “Milica Nožica”

Oktobra 1964. godine Skupština opštine Valjevo formirala je ustanovu za dnevni boravak dece koja je ponela naziv „Milica Nožica“, po učenici Valjevske gimnazije, koja je bila hrabri borac Valjevskog i Šumadijskog odreda, poginula 1944. godine u velikoj borbi prilikom prodora Druge proleterske divizije u Srbiju. Povodom obeležavanja ovog važnog jubileja, 60 godina od osnivanja ustanove, koja danas svoju osnovnu delatnost vaspitanja i obrazovanja, ali i ishranu, negu, preventivu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu obavlja u čak 36 objekata, priređena je svečanost i program u Omni centru za brojne zvanice kojima su dobrodošlicu najpre poželeli kreativni i zabavni predškolci vrtića „Hajdi” sa svojim vaspitačicama.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-25-1536x717
Proslava 60. godina postojanje PU “Milica Nožica” / Foto: Valjevska posla

Predstavnike Grada Valjeva, Eparhije valjevske, Kolubarskog okruga, brojnih ustanova i javnih preduzeća, u ime dece i zaposlenih pozdravio je direktor PU „Milica Nožica” Milan Radović.

„Za nas je ovo veliki dan, 60 godina od osnivanja Predškolske ustanove „Milica Nožica“. Kao direktor mogu da vam obećam da ćemo nastaviti da radimo istim tempom, idemo istim ovim putem, po najvišim standardima u svim segmentima rada”, poručio je Radović.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-36-1536x1151
Direktor PU “Milica Nožica” Milan Radović sa sestričinom Milice Nožice / Foto: Valjevska posla

Grad je osnivač Predškolske ustanove i brine o njenom razvoju. Predškolsko vaspitanje i obrazovanje prema važećem zakonu deo je jedinstvenog Sistema obrazovanja i vaspitanja. Ministarstvo prosvete prati, usmerava, planira i implementira mere za unapređenje predškolskog i osnovnog nivoa obrazovanja i kontrološe primenu zakona i propisa u toj oblasti. Načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić istakla je u svom obraćanju da su deca najvažnije što ovaj grad ima, a da upravo ova ustanova brine o velikom broju dece.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-13-1536x821
Proslava 60. godina postojanje PU “Milica Nožica” / Foto: Valjevska posla

„Ova godina se razlikuje od prethodne, jer se ova ustanova obogatila sa dva nova objekta i preko 100 zaposlenih koji su veliko pojačanje u smislu prostornih kapaciteta i ljudskih resursa. Ovo je druga godina primene nove programske koncepcije Republike Srbije vezano za predškolse ustanove pod nazivom „Godine uzleta“. U razvoju dece predškolski uzrast je toliko intenzivan tako da se nikada više u životu čoveka ne pojavi takav period. Koliki će taj razvoj biti zavisi od mnogo faktora, ali ključni je vaspitač, oni koji su u neposrednom radu svakodnevno sa decom, sa decom koja su kreativna, koja žele da se igraju, da pokažu svoje potencijale i sposobnosti. Mislim da je ustanova sada dobila sve ono što joj je potrebno da može da nastavi da se razvija putem kvaliteta, a u interesu i dobrobiti dece i roditelja i na zadovoljstvo svih nas“, istakla je Jocić.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-37-1536x1151
Direktor PU “Milica Nožica” Milan Radović sa načelnicom Školske uprave Zoricom Jocić / Foto: Valjevska posla

U godini jubileja Predškolske ustanove, višedecenijski problem Valjeva je rešen – nema više liste čekanja za upis dece u vrtiće. Gradska vlast u proteklih pet godina znatno je uvećala ulaganja u objekte dečje infrastrukture.

„Decenije rada ustanove obeležio je dečiji osmeh i mi se trudimo da tako bude i ubuduće. Ponosni smo što smo u ovoj godini otvorili dva nova vrtića – „Mali princ“ i „Palčica“, završavamo dogradnju vrtića Bambi i otvaramo treći vrtić. Modernizovali smo i opremili centralnu kuhinju i objekte PU “Milica Nožica” kako bi deci i zaposlenima bilo što prijatnije. Uradili smo nova dečija igrališta u svim vrtićima. Važno je reći i da se broj zapsolenih povećao u ovoj godini, a ono što je najvažnije jeste da je Valjevo konačno grad bez liste čekanja za upis u obdanište“, istakao je Gojković.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-44-1536x717
Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva / Foto: Valjevska posla

Dokumentarni film pripremljen povodom ovog važnog jubileja, koji u 25 minuta predstavlja 60 godina rada ustanove, podsetio je prisutne da je daleke 1945. godine Valjevo imalo samo jedno zabavište, a godinu dana kasnije otvoreno je prvo obdanište . Prve jaslice otvorene su 1948. godine u Krušiku, a osam godina objedinjavanjem jaslica i obdaništa nastaje nova ustanova. Oktobra 1964. godine Skupština opštine Valjevo formirala je ustanovu za dnevni boravak dece koja je ponela naziv „Milica Nožica“!

Pu-Milica-Nozica-scaled

 

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-24-scaled

Polovinom 1984. godine ustanovi je pripojen i Centar za društvenu ishranu, danas Centralna kuhinja koja opremljena najsavremenijom opremom priprema obroke za mališane. Osnovnu delatnost vaspitanja i obrazovanja kao i ishranu, negu, preventivu , zdravstvenu i socijalnu zaštitu PU „Milica Nožica“ danas obavlja u 36. objekata.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-3-1536x863
Proslava 60. godina postojanje PU “Milica Nožica” / Foto: Valjevska posla

Celodnevni program odvija se u 12 gradskih i dva seoska vrtića u Brankovini i Kamenici. Prvi izgrađeni vrtić je centralni objekat u Vlade Danilovića, vrtić Zvončić (jula 1965. godine), deset godina kasnije Naša Radost, četiri godine potom i Bambi i Pčelica, zatim Kolibri, vrtići u Valjevskoj kamenici i Brankovini, Bubamara, Vidra sve do najnovijih Mali Princ i Palčica. Najveći vrtić u Valjevu je Vidra izgrađen 2012. godine čiji je kapacitet 400 dece.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-35-1536x863
Direktor PU “Milica Nožica” Milan Radović sa vladikom Isihijem / Foto: Valjevska posla

U ovoj godini otvorena su dva nova vrtića u objektu nekadašnje Šeste škole za čiju je adaptaciju Grad izdvojio 300 miliona dinara, dok je Fondacija Novak Đoković izdvojila 18 miliona dinara za opremanje objekta. U vtiće Palčicu i Mali princ primljeno je 470 dece. Do kraja godine bi sa radom trebalo da počne i objekat u dvorištu obdaništa Bambi koji se prostire na 2.800 kvadrata i predvidja 11 novih soba za decu.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-30
Proslava 60. godina postojanje PU “Milica Nožica” / Foto: Valjevska posla

PU „Milica Nožica“ danas brine o oko 3000 dece i 500 zaposlenih. Grad Valjevo za funkcionisanje ustanove izdvaja 848 miliona dinara čime troškove smeštaja i ishrane dece finansira sa 80% dok preostalih 20% izdvajaju roditelji. Grad Valjevo trenutno u potpunosti plaća boravak trećeg i svakog narednog deteta.

Predskolska-ustanova-Milica-Nozica-6-1536x863
Proslava 60. godina postojanje PU “Milica Nožica” / Foto: Valjevska posla

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *