Press "Enter" to skip to content

Selaković: Podrška za važan kulturni poduhvat

Na svečanosti povodom uručenja poetske nagrade „Desanka Maksimović” ministar kulture Nikola Selaković je podsetio da će Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović” koja se decenijama bori sa problemom neadekvatnog prostora, biti predat nekadašnji Dom vojske.

IMG-20240516-WA0002

“Nadam se da ćemo do sledećeg uručenja nagrade imati svu projektnu dokumentaciju za objekat Matične biblioteke čiji je član bila i Desanka Maksimović, a svakako će se u realizaciju tog velikog poduhvata za najstariju i najvažniju kulturnu ustanovu Kolubarskog okruga i grada Valjeva krenuti uz pomoć Ministarstva kulture” istakao je tom prilikom Selaković.

Nakon svečanosti u sali Valjevske gimnazije, koju Matična biblioteka često koristi za potrebe organizovanja svojih programa upravo usled nedostatka adekvatnog prostora, aktuelni ministar kulture je u pratnji direktorke valjevske Biblioteke Violete Milošević, gradonačelnika Lazara Gojkovića, člana Gradskog veća Vladimira Miškovića i načelnika Kolubarskog okruga Viktora Mićić obišli objekat Doma vojske koji je i pored rekonstrukcije jednog dela objekta 2014. godine, u izuzetno lošem stanju.

Podsećanja radi, Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Ministarstva odbrane Republike Srbije za 51,3 miliona dinara. Kako bi se zaustavilo dalje propadanje ovog objekta 2014. godine se krenulo u rekonstrukciju i tom prilikom je saniran krov, restaurirana fasada i zamenjena fasadna stolarija, za šta je iz buyeta Grada bilo opredeljeno preko 30 miliona dinara, a sve u cilju zaustavljanja daljeg propadanja zgrade. Procene su bile da je neophodno izdvojiti još sto miliona dinara za završetak unutranjih radova u objektu, te je 2019. godine, usled nedostatka ovih sredstava, van snage stavljena Odluka o opredeljivanju namene zgrade Doma vojske za potrebe Matične biblioteke. Potom je doneta odluka o prodaji objekta po ceni od oko 900 hiljada evra, ali se i od toga odustalo, da bi u martu 2024. godine na sednici Skupštine grada odlučeno da ovaj objekat ipak bude dodeljen za potrebe i obavljanje delatnosti Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović”.

Obilazeći ovaj objekat, ministar Selaković je u neformalnom razgovoru sa čelnicima grada konstatovao da bi bilo dobro što pre pristupiti rekonstrukciji i adaptaciji objekta, te da bi kroz nekoliko godina Valjevo moglo konkurisati za prestonicu kulture Srbije. Pri pogledu na prostrano dvorište koje se prostire na preko 20 ari, Selaković je dao preporuku da prilikom izrade projekta vode računa i o korisnosti ovog prostora s obzirom da će za njegovo održavanje biti potrebno izdvajati značajna sredstva.

Kako je nedavno najavljeno, Grad Valjevo je opredelio dva miliona dinara za izradu projektno–tehničke dokumentacije uređenja Doma vojske, objekta bruto površine 1.914 kvadratnih metara (neto preko 3.000 kvadrata). Kako se moglo čuti u neformalnom razgovoru, u planu je da se tokom ove godine raspiše javna nabavka za projektno–tehničku dokumentaciju i tako korak po korak krene sa rešavanjem ovog višedecenijskog problema i realizacijom jedne od najznačajnih strateških odluka za kulturu našeg grada.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *