Press "Enter" to skip to content

SEDMO MEĐUNARODNO TAKMIČENJE GUDAČA „ZLATNE STEPENICE“

Ove godine u periodu od 22. do 26. maja, valjevska muzička škola realizovaće svoje sedmo međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice” u koncertnim salama MŠ „Živorad Grbić“ i Valjevske gimnazije. Od ove godine, „Zlatne stepenice“ se kao kategorizovano takmičenje 3. ranga nalaze i u Kalendaru takmičenja i smotri za osnovnu školu Ministarstva Prosvete, i pored Republičkog takmičenja i Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, jedino su takmičenje gudača u našoj zemlji koje ispunjava kriterijume neophodne za kategorizaciju resornog Ministarstva. Ovogodišnje takmičenje iznedrilo je izuzetan odziv 163 talentovanih mladih ljudi sa prostora celog balkanskog regiona, pokazalo izuzetnu posvećenost i kvalitet pedagoga i potvrdilo prisustvo plemenite, profesionalne i duboko posvećene svesti u ličnosti današnjeg profesora muzičkog instrumenta i njegovog učenika, što upravo jeste glavna misija valjevskog takmičenja gudača. Ovogodišnje takmičarsko muziciranje je prošireno sa dve takmičarske discipline, kamernom muzikom i orkestrima što će u budućnosti motivisati pedagoge na još angažovaniji rad na polju grupnog muziciranja, a što će bez sumnje značajno uticati na profesionalni kvalitet i širinu izvođaštva mladih muzičara.

Pozivnica Zlatne stepenice

I ove godine, žiri takmičenja će činiti profesori FMU u Beogradu, prof. Maja Jokanović i prof. Srđan Sretenović, profesori muzičkih škola Beograda i Novog Sada: prof. Vladimir Vasiljević, prof. Danijela Milutinović Nenić, prof. Ivana Topalović, prof. Dejan Mitrović, prof. Milan Čizmić ali i profesori iz regiona, prof. Ivan Otašević (Muzička Akademija – Banja Luka, BiH), Tim Skalar Demšar (Simfonijski orkestar RTV Slovenija – Ljubljana, Slovenija), prof. Smiljan Mrčela (Muzička Akademija – Zagreb, Hrvatska), Orfej Simić (Klagenfurt – Austrija), Božidar Pejović (Bivša jugoslovenska republika – Makedonija).

Na sedmim Zlatnim stepenicama, tradicionalno će biti izabrani najbolji pedagog i najbolji klavirski saradnik, a imajući u vidu ličnost istaknutog violinskog pedagoga, profesora Dejana Mihailovića, koji je pored profesorke valjevske muzičke škole, mr Snežane Stevanović bio jedan od glavnih inicijatora ovog takmičenja, a na prvim„Zlatnim Stepenicama” i predsednik žirija i ove godine će najuspešniji takmičar biti nagradjen priznanjem predviđenim za apsolutnog pobednika takmičenja koje nosi naziv: „Nagrada prof. Dejan Mihailović”.

Takmičenje će biti upotpunjeno i pratećim programima edukativnog i koncertnog karaktera.Istaknuti umetnici, Marko Josifoski (Koncertni violinista i profesor violine na FMU u Beogradu) i Smiljan Mrčela ( solo violončelista Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu) će realizovati masterclass za zainteresovane violiniste, violiste i violončeliste a prof. Miodrag Bogić i samostalnu umetničku radionicu za izradu gudačkih instrumenata i edukaciju, „Tarisio” koja je od samog početka realizacije „Zlatnih stepenica” sponzor takmičenja i koji će i ove godine imati svoj izložbeni i radni prostor u muzičkoj školi.

U godini u kojoj MŠ „Živorad Grbić” slavi svoj 70. rođendan, svečano otvaranje takmičenja zakazano je za četvrtak, 23. maj u 19 časova i posvećeno je muzici gudača škole (najbolji solisti i kamerni gudački orkestar „Feniks“), a takmičenje će biti zaokruženo izvođenjima najboljih mladih umetnika, takmičara 7. Zlatnih stepenica, proglašenjem pobednika kategorije i apsolutnog pobednika takmičenja, u nedelju, 26. maja, s početkom u 18.30 časova.

Generalni pokrovitelj takmičenja je Grad Valjevo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *