Press "Enter" to skip to content

Sedam zahteva boraca upućenih Vladi Republike Srbije

Povodom štrajka boraca u Beogradu, najavljenog za 14. maj ispred Predsedništva Srbije, Udruženje boraca Valjevo i Gvozdeni puk Srbije organizovali su konferenciju za novinare ispred zgrade Višeg suda u Valjevu, kako bi javnosti predočili zahteve koji će biti postavljeni pred Vladu Republike Srbije. Nastojeći da ukaže na “nezakonit rad” sudije Aleksandre Drpić, predsednik Udruženja boraca Valjevo Ljubomir Bradić okačio je katanac na vrata Višeg suda, uz komentar da je bolje da ova ustanova uopšte ne radi.

BORCI-2-scaled-e1682680555606 (1)
Sa konferencije za medije Udruženja boraca Valjevo i Gvozdenog puka Srbije ispred zgrade Višeg suda u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Prvi zahtev je da se ispita rad sudije Aleksandre Drpić iz Višeg suda u Valjevu, naglasio je predsednik Udruženja boraca Valjevo Ljubomir Bradić, dodavši da traže njenu odgovornost za mnoge donete presude protiv boračke populacije, naročito onih koje su se odnosile na ratne dnevnice.

“Pod dva, tražimo izmenu boračko-invalidskog zakona u pogledu ostvarivanja PTSP obolenja, ali i prava dobijanja stanova na otkupporodicama poginulih boraca i umrlih ratnih vojniih invalida kao što je odluku doneo Beograd. Tražimo izmene zakona i u pogledu boračkog dodatka, odnosno u pogledu uslova za ostvarivanje boračkog dodatka. Borački dodatak se mora podići, on sada iznosi od 18.000 do 20.000 dinara. Mi jesmo izdejstvovali taj zakon i to je dobra stvar, ali on se u nekim segmentima mora izmeniti u potpunosti. Treći uslov je konačna isplata ratnih dnevnica, četvrti je prestanak progona lidera boraca preko sudova kao što je to Viši sud u Valjevu i sudija Aleksandra Drpić koja donosi sto posto nezakonite odluke, za šta imamo dokaze”, naveo je Bradić ukazavši na još jedan zahtev koji se odnosi na ograničenje ovlašćenja izvršitelja koje je, kako je naveo, prešlo svaku meru, a pogađa najviše boračku populaciju.

BORCI-1-scaled-e1682680565504
Sa konferencije za medije Udruženja boraca Valjevo i Gvozdenog puka Srbije ispred zgrade Višeg suda u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Sa rečima Ljubimira Bradića složio se Dejan Milošević, predsednik Udruženja Gvozdeni puk Srbije, koji je privatne izvršitelje nazvao rak ranom, ne samo boraca, već svakog građanina, svake porodice u zemlji.

“Izvršitelji samo 10% do 20% rade po zakonu, inače sve ostalo je kriminal i pljačka ovog jadnog naroda. Naplaćuju se dugovi za struju od pre 20 – 25 godina, komunalne usluge isto, svi znaju da je to zastarelo”, poručio je Milošević, koji je došao da da podršku Bradiću i ljudima u Valjevu koji imaju problema sa pojedinim sudijama u valjevskom Višem sudu.

“Nemamo mi ništa protiv poštenih sudija koje rade svoj posao na zakonit način, ali na ovakve nezakonite presude naravno da ćemo uvek reagovati. Mislim da mnogima smetaju ljudi kao što je Bradić, kao što sam ja, koji rade u interesu učesnika ratova, ne samo u Valjevu, nego na teritoriji cele Srbije. Mnogima smeta što smo se izborili za taj borački zakon, mnogi od njih su živeli po ulicama, parkovima. Pomažemo ljudima u hrani, ogrevu, plaćamo im račune kada imaju dugove, moramo da se branimo na zakonit način, i štrajkom ako je potrebno”, poručio je predsednik Udruženja Gvozdeni puk Srbije Dejan Milošević.

B.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *