Press "Enter" to skip to content

SEĆANJE NA VELIKOG ROMANSIJERA: Akademik Matija Bećković o ustanovljenoj novinarskoj nagradi “Beli” za afirmaciju kulture i književnosti

Udruženje “Beli Povlen” iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu “Beli”, u znak sećanja na neprežaljenog Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika, romansijera. Nagrada koja će svake godine biti dodeljivana za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture, u znak sećanja na stvaralaštvo novinara i pisca Radovana Belog Markovića. Nadamo se da ćemo pronaći pravog i najzaslužnijega među novinarima, koje retko nagrađujemo.

MATIJA-SAJAM-KNJIGA
Foto: N. Skenderija/ Izvor: Novosti.rs

Ovo je, za “Novosti”, izjavio akademik, književnik Matija Bećković, predsednik Udruženja “Beli Povlen” koje je, ističe, i osnovano u čast Radovana Belog Markovića i njegovog dela. Predviđeno je da nagrada “Beli” bude uručena na svečanosti, na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, na Kneževom Polju, na Povlenu, ponad Valjeva, planini koju je Beli Marković rado i često pohodio.

– Beli Povlen i Belo Valjevo, imena su koja je ovoj planini i gradu na Kolubari nadenuo Radovan Beli Marković – kaže Bećković. – Uz Beli Grad, Beli Povlen, Belo Valjevo, Bele Vode, Belo Brdo, Beli Potok, Beli dvor, belo jagnje, belog orla, belog anđela, belog goluba, svakako je Beli Marković, čije se belo delo beli među književnim stvaralaštvom, kao beli anđeo među anđelima. Kao što bela boja ima bezbroj varijanti, tako je i Beli Marković imao raskošan književni dar. Na javni konkurs za nagradu “Beli”, kandidate mogu da predlože redakcije, udruženja, žiri ili pojedinci. Uz novčanu nagradu, vrednu 120.000 dinara, pobednik konkursa dobija povelju i specijalno priznanje – Povlensku kuglu.

– Radovan Beli Marković počeo je kao novinar u valjevskom listu “Napred”, gde je prvo i uočen njegov originalni spisateljski dar – podseća Bećković. – Iz te redakcije izrastao je jedan od naših najznačajnijih romansijera i najobdarenijih sinova srpskoga jezika. Ako bi se iko od novinara setio, to bi bio Beli. A priznanje koje nosi njegovo ime trebalo bi da bude svojevrsni demanti da novinari slave samo druge, već da ima neko ko će da nagradi i njih za nesebičnu službu nečemu što je važnije od nas.

ORIJENTIR

NAGRADA “Beli” treba da podseća novinare da nijedna služba, pogotovo služba kulturi nije zaludna, a Udruženje “Beli Povlen” sve će učiniti da budu zapaženi oni koji to zaslužuju. Beli Marković biće nevidljivi član žirija, a njegovo delo biće najvažniji orijentir za dodelu nagrade.

Branko Puzović (Izvor: Novosti.rs)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *