Press "Enter" to skip to content

Saslušani svedoci u okviru glavne rasprave u sudskom postupku Pravobranilaštva protiv Grada Valjeva i Republike

U Višem sudu u Valjevu juče su saslušani svedoci na ročištu u okviru glavne rasprave u sudskom postupku u kome je Zajedničko pravobranilaštvo tužilo Grad Valjevo i Direkciju za imovinu Republike Srbije zbog toga što je nemačkoj firmi “Bizerba” bez naknade ustupljeno 11,8 hektara zemljišta u budućoj Industrijskoj zoni, čija je vrednost procenjena na milion i po evra. Time su, prema proceni gradskog pravobranioca, koji je u međuvremenu smenjen sa te funkcije, oštećeni građani Valjeva. Odluka Višeg suda po ovoj tužbi biće objavljena 18. novembra. Spor vodi sudija Radivoje Jovanović.

Zgrada Višeg suda u Valjevu

U ime Grada Valjeva svedočili su šefica Odelljenja za imovinsko-pravne odnose Jelica Stojanović i načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić, a u ime Zajedničkog pravobranilaštva Marija Despotović i Jelena Janković, zamenice gradskog pravobranioca.

Jelica Stojanović, šefica Odeljenja za imovinsko-pravne odnose Gradske uprave u Valjevu na jučerašnjem ročištu je rekla da se nakon pisma Republičke razvojne agencije o namerama nemačke firme “Bizerba” da na području Grada Valjeva gradi fabriku, konsultovala sa gradskim pravobraniocem Darkom Kostićem, jer u dosadšnjoj praksi nije učestvovala u donošenju sličnih odluka.

“Gradski pravobranliac  mi je rekao da nije dovoljno pismo o namerama nemačke firme “Bizerba”, već je neophodno da Vlada Republike Srbije, ili republička Direkcija za imovinu, upute zvaničan zahtev Gradu Valjevu radi realizacije ove transakcije zemljišta. On je kasnije ukazivao i na druge nedostatke u proceduri donošenja ove odluke, ali je, pre svega, insistirao na ovom zahtevu. On je rekao da bez tog zahteva ne može dati pozitivno mišljenje na odluku”, rekla je Stojanović i navela da, koliko je njoj poznato, poseban zahtev iz Vlade ili republičke Direkcije upućen Gradu Valjevu, prilikom donošenja odluke o ustupanju zemljišta, nije postojao.

Nebojša Petronić, načelnik Gradske uprave je kazao da su se povodom spornog zahteva iz Republike obraćali nadležnim republičkim organima, ali da su dobijali odgovor da je Vlada Srbije projekat sa “Bizerbom” proglasila projektom od nacionalnog značaja, te da takav zahtev nije neophodan.

“Od strane Republičke direkcije za imovinu smo dobili tumačenje da taj zahtev ne predstavlja zakonsku prepreku i da je ista procedura sprovedena i u drugim gradovima radi realizacije drugih projekata i naveden je Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin…”, rekao je Petronić i dodao da je po skupštinskoj odluci navedeno da osnov raspolaganja predstavlja pribavljanje u javnu svojinu, a da je Vlada Srbije u svom zaključku navela šta predstavlja osnov raspolaganja. Petronić je rekao i to da je u ugovor unet uslov da će u slučaju da ne dođe do realizacije projekta sa “Bizerbom” uslediti raskid ugovora, a zemlja biti vraćena u javnu svojinu Grada Valjeva.

Zamenice gradskog pravobranioca Marija Despotović i Jelena Janković su rekle da ih je tadašnji, a sada smenjeni gradski pravobranilac Darko Kostić upoznao sa procedurom donošenja ove odluku o otuđenju gradskog zemljišta i da su oni u Pravobranilaštvu samo insistirali na poštovanju Zakona o planiranju, izgradnji i uredbama Vlade Republike Srbije koje regulišu ovu oblast.

Diplomirani pravnik Darko Kostić imenovan je za pravobranioca u decembru 2018. godine. Smenjen je u oktobru ove godine uz obrazloženje da svoj posao ne obavlja kako treba. Njegov rad i rad Zajedničkog pravobranilaštva nisu dovođeni u pitanje sve do podnošenja tužbe protiv Grada Valjeva i Republike Srbije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *