Press "Enter" to skip to content

Sa protesta “Valjevo protiv nasilja” poslata poruka Euro Lithiumu: “Ne trebaju nam vaše donacije koje ćemo plaćati životima!”

Ruta šetnje građana Valjeva koji protestuju protiv nasilja ovoga četvrtka bila je malo drugačija. Nakon okupljanja na Gradskom trgu u standardnom terminu u 19h i održanih govora, tokom šetnje centralnim gradskim ulicama “svratili” su do kancelarije kompanije Euro Lithium Balkan u Pop Lukinoj, gde su na ulazna vrata zalepili natpis “Marš iz Valjeva”. Prethodno je na Gradskom trgu Aleksandar Lukić, kao jedan od govornika, poslao jasnu poruku kompaniji Euro Lithium da u našem gradu nije dobrodošla. Kako je rečeno, razlog što se na protestu “Valjevo protiv nasilja” govori o Euro Lithiumu je što je ova kompanija bila jedan od pokrovitelja nedavno održane manifestacije “Dani maline” u Brankovini. Okupljenim građanima obratila se i glumica Milena Pavlović, koju publika pamti po ulozi Marine u filmu “Mi nismo anđeli”, a koja preko majke, rodom Tešnjarke, vuče korene iz Valjeva.

Protest-Valjevo-protiv-nasilja-5-1024x478
Valjevci protestuju isped kancelarije Euro Lithiuma u Pop Lukinoj ulici / Foto: Valjevska posla

Mladi profesor istorije Aleksandar Lukić, koji je pre tri sedmice svojim govorom otvorio i prvi protest “Valjevo protiv nasilja”, ukazao je u večerašnjem obraćanju da je Grad Valjevo, koji je glavni pokrovitelj tradicionalne manifestacije “Dani maline” u Brankovini,” dozvolio da Euro Lithium bude jedan od sponzora, rame uz rame uz sam grad”. Uz podsećanje da Euro Lithium sponzoriše mnoge sportske klubove u našem gradu i da sada sponzoriše i manifestaciju čiji je cilj promocija poljoprivrede i uzgoja maline, Lukić je upitao : “Šta je sledeće?!”

Aleksandar-Lukic-2-925x576
Obraćanje Aleksandra Lukića na trećem protestu “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

“Euro Lithium se licemerno uvlači u sve pore našeg grada, a Grad Valjevo ne samo da to dozvoljava, već zdušno podržava! Zato svima onima koje vode ovaj grad poručujemo: “Kako vas nije sramota? Umesto da radite isključivo u interesu građana, vi radite u intersu strane rudarske kompanije! Kako se usuđujete? Gde vam je svest i savest? Ovde žive i vaša deca, ništa vam nije Sveto!” Koliko vidimo, nažalost, i zdravlje građana je danas na prodaju! Hoće da nam unište i zemlju, vazduh i vodu, ono esencijalno što nam je ostalo! Ono iskonsko bez čega ne možemo! Ako oni ostvare ono što su zamislili, neće biti ni maline, ni zdravlja, ni života u našem kraju”, kazao je Lukić.

Protest-Valjevo-protiv-nasilja-6-1024x508
Sa trećeg protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

On je svojim sugrađanima još poručio da budu svesni kakvo nam se zlo sprema i da otvore oči, jer je ovde reč o najvećem nasilju nad našom zemljom i našim gradom!

 

“A, vama koji ste došli da nam zatrujete domovinu, poručujemo da idete što pre odavde! Nećemo vam dati svoj zavičaj da ga pretvorite u prašinu! Ne trebaju nam vaše donacije koje ćemo plaćati životima! Zato ćemo u današnjoj šetnji demonstrativno proći Ulicom pop Lukinom pored kancelarija Euro Lithiuma da im dostojanstveno pokažemo da u našem gradu za njih nema mesta”, naglasio je Aleksandar Lukić.

Protest-Valjevo-protiv-nasilja-2-1024x478
Sa trećeg protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

Milena Pavlović obratila se okupljenim Valjevcima kao majka troje dece i glumica sa “valjevskim pasošem”.

“Moji koreni su odavde, moja majka je rodom Tešnjarka, a svoje detinjstvo sam provela u Pantićevoj ulici, igrajući se klikera u crkvenoj porti. Takoreći, imam valjevski pasoš. Moje Valjevo diglo je svoj glas protiv nasilja, a svaki grad na mapi Srbije je Srbija u malom. Nijedan čovek, ako je čovek, nije ostao ravnodušan nakon tragedije koja se odigrala u jednoj osnovnoj školi u centru Beograda i u selima kod Mladenovca. Na žalost, ili na sreću, kao zemljotresom probuđene svesti svi sugrađani su pozvani da iz lične odgovornosti nikada na tu tragediju ne zaborave i da učine i najmanje od sebe što mogu, da se takva nesreća ne ponovi. Na sve to nas opominje Petar Pajić u pesmi “Srbija na robiji”. Kako nam se desilo ovo zlo? Nek više tako ne bude. Neka Srbija sada “vostane”, više nek ne bude “podzemnica”. Zato Srbija više nek ne robija, neka pokaže svetu svoju hrabrost i svoje lepo lice”, rekla je Milena.

Milena-Pavlovic-769x576
Obraćanje glumice Milene Pavlović na protestu “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

“Valjevo je moja postojbina. Iz nje su potekli veliki ljudi: slikari, pesnici, umetnici, naučnici, muzičari i glumci. Svedoci smo hajke koja se vodi protiv glumaca, svedoci smo pretnji koje su izrečene njihovim porodicama. Da li je pošteno da bilo koji čovek, bilo kojeg zanimanja, zbog svog iznetog stava i različitog mišljenja strada i trpi nasilje. Zato smatram da nije malo što je Valjevo reklo “Stop nasilju!”, nadovezala se glumica Milena Pavlović i svoj govor završila recitovanjem Ršumovićeve pesme “Domovina se brani lepotom”.

Po završenoj protestnoj šetnji, građani su se vratili na Gradski trg i mirno se razišli.

Protest-Valjevo-protiv-nasilja-4-1024x536
Protestna šetnja “Valjevo protiv nasilja” u Pantićevoj ulici / Foto: Valjevska posla

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA (nezavisna, nestranačka organizacija civilnog društva posvećena razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma) će u okviru projekta Srbija protiv nasilja u narednih par dana objaviti tačan broj koliko je građana Valjeva bilo tačno na večerašnjem protestu u Valjevu i drugim gradovima u Srbiji.

Protest-Valjevo-protiv-nasilja-1-877x576
Treća protestna šetnja “Valjevo protiv nasilja” u Karađorđevoj ulici / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *