Press "Enter" to skip to content

Rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja Divčibara

Problem vodosnabdevanja Divčibara izgradnjom vodovodne mreže, novog rezervoara i povećanjem kapaciteta vode u potpunosti je rešen . Novi kapaciteti omogućiće stabilno snabdevanje u budućnosti i u uslovima izgradnje novih smeštajnih objekata .

JKP Vodovod Valjevo Divčibare (6)

Član Gradskog veća , Vladimir Blagojević kaže da je decenijama vodosnabdevanje na Divčibarama bilo otežano, naročito u vreme zimske sezone i za praznike kada Divčibare beleže veću posećenost. Kako ističe, na predlog JKP Vodovod Valjevo, Grad je započeo procedure pribavljanja tehničke dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže 2020. godine.

“Radovi su započeti nakon dobijanja gradjevinske dozvole 2022. godine. Moram da naglasim da je bio trnovit put do dozvola jer je bilo neophodno izmeniti urbanistički plan da bi mogli uopšte da krenemo u realizaciju . Svemu tome prethodila je poseta Aleksandra Vučića, predsednika Srbije koji nam je sve to i omogućio obećavši novac za radove, na čemu smo mu zaista kao Grad zahvalni. Sredstva su potom obezbedjena posredstvom Kancelarije za javna ulaganja u iznosu od 2,5 miliona evra”, kaže član Veća Blagojević.

JKP Vodovod Valjevo Divčibare (2)

Blagojević navodi da su prvi put na sistem vodosnabevanja priključene dve nove bušotine, jedna kod Hotela “Pepa”, a druga kod odmarališta “Stevan Filipović” .

“Uveli smo u sitem dve nove bušotine zacevili ih do oko 80 metara dubine i posredstvom dve crpne stanice tu vodu šaljemo do novih rezervoara. Rezervoari se nalaze na samom ulasku na Divčibare praktično na najvišoj koti. Ranije smo imali rezervoar kapaciteta 200 kubika, a sada smo napravili i dva nova sa po 300 kubika, što znači da sada na raspolagnju imamo 800 kubika vode u rezervoarima.  Ujedno, mi smo drastično povećali samu proizvodnju vode sa 10 litara koliko smo do sada imali na sistmu jezera na  18 litara,  koliko sada imamo. Istakao bih da je jako bitno da smo u stvari ovim projektom dokazali sebi i drugima da se možemo snabdevati iz bušotine,  da su one jako izdašne i da je voda  kvalitetna. To znači da  praktično u budućem nekom periodu, za sada ne postoji potreba , ali ukoliko bude potrebe, mi možemo da uključimo još bušotina i u potpunosti isključimo snabdevanje sa jezera”, kaže Blagojević.

Član Veća navodi da je voda koja dolazi sa dubine od 80 metara daleko čistija i kvalitetnija nego jezerska koja se prikuplja od  atmosferskih padavina, sliva površinskih rečica.

“Moram da napomenem da bez JKP Vodovod  Valjevo i direktora Ivana Filipovića ne bi bilo moguće realizovati ovako veliki projekat. Trenutni testni režim omogućava nam i da sagledamo dalje mogućnosti vodosnabdevanja u smislu priključenja još jedne bušotine. Prelepo divčibarsko jezero može imati samim tim jednu drugačiju ulogu u turističkoj ponudi Divčibara, to bi mogla biti velika turistička atrakcija”, zaključuje Vladimir Blagojević.

Direktor valjevskog Vodovoda  Ivan Filipović kaže da su prvomajski praznici i prepune Divčibare pokazali stabilnost vodosnabdevanja te i da su povećani kapaciteti i više nego dovoljni za potrošnju čak i u prazničnim danima kada je poseta turista značajno veća.

“Par dana pre prvog maja, stavili smo  fabriku u probni rad, to jest dve bušotine smo stavili u probni rad  da vidimo kako se sistem ponaša pri maksimalnoj popunjenosti kapaciteta na Divčibarama i imali smo jednu izvanrednu situaciju, doživeli smo i mi prijatno iznenađenje, u smislu da Divčibare koje su bile  prepune u tom trenutku , potrošnja je bila preko 15 litara u sekundi. Ono što je bitno, jeste da smo  sve vreme imali pun rezervoar. Ne treba zaboraviti da je ranije fabrika  radila  sa 10 l/s sa jezera, to znači da je rezervoar  bio faktički protočan i visinske zone na planini nisu imale vodu. Ovaj put, stavljanjem dve bušotine u funkciju, imali smo,  pri maksimalnoj poseti, dovoljne količine vode, svi su imali vode, nismo imali nijednu pritužbu građana, tako da je to sjajna vest i svakako veliki benefit za  samu planinu”, kaže direktor Vodovoda Ivan Filipović.

JKP Vodovod Valjevo Divčibare (1)

Direktor Filipović navodi da će novi kapaciteti rezervoara biti sasvim dovoljni i za proširenje turističkih i smeštajnih kapaciteta na Divčibarama. .

”Rešili smo na  dugoročni vremenski rok pitanje vodosnabdevanja Divčibara i benefit svega vrlo brzo će biti vidljiv, Trenutno ispitujemo vodovodnu mrežu, ceo sistem je u probnom radu i voda je u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode u internim analizama JKP Vodovod Valjevo koje se obavljaju svakodnevno na nekoliko tačaka na mreži. Dok ne podesimo sve parametre odnosa sirovih voda koje se mešaju ostaje preporuka koja je trenutno na snazi. Nakon što iz  Zavoda za javno zdravlje stigne potvrda analize vode  promenićemo preporuku o čemu ćemo obavestiti svoje potrošače. , kaže Filipović i dodaje da će na Divčibarama stalno biti prisutna ekipa preduzeća od 12 zaposlenih koja će se starati o kompletnom sistemu vodosnabdevanja Divčibara.

“Sistem se neprestano kontroliše imamo dalijanski sitem nadzora i SCAD-u tako da se može reći da imamo potpunu kontrolu nad sistemom”, zaključuje Filipović.

Rešenje struje i vodosnabdevanja Divčibara samo su neki od projekata koji su realizovani u prethodnim godinama, a koji su izuzetno važni I ključni za turističku ponudu Divčibara. Grad Valjevo uskoro će započeti još jedan ranije najavljeni projekat , izgradnju kanalizacione mreže.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *