Press "Enter" to skip to content

REPUBLIČKE NAGRADE DRUŠTVA ZA SRPSKI JEZIK ZA VALJEVSKU GIMNAZIJU – POTVRDA KVALITETNOG KONTINUIRANOG RADA LITERARNE I LINGVISTIČKE SEKCIJE

Društvo za srpski jezik i književnost proglasio je dobitnike republičkih nagrada za rad literarne i lingvističke sekcije, za najbolji školski časopis i najbolji pismeni zadatak u školskoj 2021/22. godin. Učenici i profesori srpskog jezika i književnosti Valjevske gimnazije su osvojili četiri nagrade u različitim kategorijama u konkurenciji velikog broja škola u zemlji. Prve nagrade dodeljene su literarnoj sekciji škole koju vode učenica Anja Krunić i profesorke Milena Milisavljević i Anđelka Jeremić, kao i časopis lingvističke sekcije „Naša reč“ koji su pripremili učenici IT smera Đurđa Krstić i Stefan Andrić uz mentorstvo žprofesorke Milene Petrović. Drugom nagradom nagrađena je lingvistička sekcija koju vodi profesorka Milena Petrovič, dok je trećom nagradom nagrađen školski časopis „Gimnazijalac“.

DURdA-SIMIc
ĐURĐA SIMIĆ

Đurđa Simić učenica trećeg razreda prirodno-matematičkog smera i tehnički urednik školskog časopisa „Gimnazijalac“ koji je ove godine na konkursu Društva za srpski jezik i književnost osvojio treću nagradu, podseća da je na konkursu učestvovalo 65 srednjih škola iz čitave Srbije, te je ovo ogroman uspeh za čitav tim koji stoji iza školskog lista.

– Poznato je da iza „Gimnazijalca“ stoji veliki broj nagrada među kojima i dva prva mesta, mi ovu treću nagradu ne posmatramo kao razočarenje već kao podstrek za dalji napredak i usvajnje kritika i pozitivnih sugestija koje smo dobili od komisija. Novinarska sekcija je izuzetno detaljno obradila teme, dešavanja i aktivnosti koje naša škola organizuje, kao što je predstava koja je održana na nemačkom jeziku „Lajanje na zvezde“, putovanja u druge države sa volonterima iz Nemačke, intervjui sa bivšim, cenjenim gimnazijalcima (Milošem Jevtićem, Zoranom Ćosićem), promocije knjiga (Zbornik đačkih radova posvećen Radovanu Belom Markoviću, „Tišina“ Jelene Jeremić, „Na kafi kod Šekspira“ Sanje Domazet i drugih), ali i literarnih radova naših učenika, kao i pesama bivšeg učenika Konstantina Filipovića, pobednika 29. poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ – otkrila je Đurđa Simić neke od sadržaja nagrađenog broja „Gimnazijalca“, u kom su se po ustaljenoj tradiciji našli i govori đaka generacije, kako osnovne, tako i srednje škole, isečci iz maturskih radova i priče maturanata.

ANJA-
ANJA ĆUK

U junu ove godine biće tačno 50 godina od izlaska prvog broja časopisa „Gimnazijalac“. Povodom ovog lepog jubileja priprema se novi broj časopisa, a čast i velika odgovornost da ga uređuje pripala je učenici trećeg razreda filološkog smera Anji Ćuk. Kako je najavila, pored već dobro poznatih rubrika, u jubilarnom broju će se naći i tekstovi koji će obuhvatiti prethodnih pola veka škole, a do sada osvojene brojne nagrade postavile su visoke kriterijume koje će Anja sa svojim timom pokušati i da prevaziđe.

Durda
ĐURĐA KRSTIĆ

Dobar, kvalitetan, kontinuirani rad Literarne sekcije Valjevske gimnazije prepoznalo je i ove godine Društvo za srpski jezik i književnost, Ministarstvo prosvete i Zadužbina „Desanka Maksimović“ koji su joj u konkurenciji sekcija osnovnih i srednih škola dodeli prvu nagradu koja nosi ime nekadašnjeg učenika Valjevske gimnazije, a kasnije profesora Filološkog fakulteta prof. dr Slobodana Ž. Markovića. Sekciju koja nosi ime naše velike pesnikinje Desanke Maksimović vode profesorke srpskog jezika i književnosti Anđelka Jeremić i Milena Milisavljevi. Kako navodi Anđelka Jeremić, sekcija okuplja veliki broj učenika, oni se spontano prijavljuju kada dolaze u školu, a na mentorima sekcije je da prepoznaju njihove talnete i uključe ih u razne aktivnosti.

AN
ANĐELKA JEREMIĆ

– Imamo i Google učionicu koja broji preko sto članova i tu im šaljemo korisne linkove, zanimljivosti koje treba da pročitaju. Organizujemo okrugle stolove na razne teme, književne susrete, negujemo saradnju sa drugim školama, pre svega Karlovačkom i Filološkom gimnazijom iz Beograda, a od ove godine sarađujemo i sa XIV Beogradskom gimnazijom. Na svim tim literarnim susretima volimo da prikažemo nešto drugačije, a ove godine smo radili obeleživače za knjige povodom rodđendana Matije Bećkovića i 100 godina od rođenja Duška Radovića. Učenici su izdvajali neke njihove zanimljive citate i mi smo ih štampali na tim obeleživačima.

ANJA-KRUNI
ANJA KRUNIĆ

Učenica trećeg razreda filološkog smera Anja Krunić koja uz profesorke vodi Literarnu sekciju, podseća da se u njoj neguje bliskost ljudi i podstiče kreativnost, upoznavanje novih autora, diskusija o pročitanom. Ona je podsetila i na časopis „Almanah“ koji se priprema u okviru ove skecije, kao jedan od najstarijih časopisa škole.

– Poslednjih godina časopis izlazi u elektronskom izdanju što urednicima daje mnogo veći prostor, odnosno slobodu i kreativnost koja nije ograničena brojem stranica. Urednica poslednjeg broja koji će uskoro izaći je sadašnji student Filološkog fakulteta Teodora Mitrović. Sadrži prozne i poetske nagrađene radove, ali i besede, dramske radove, radove smišljane na časovima kreativnog pisanja, zbornike koji su dela učenika sa okruglih stolova.

Milena Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti u Valjevskoj gimnaziji, rukovodilac Lingvističke sekcije koja je ove godine dobila drugu republičku nagradu, posebno je naglasila da je ovo osma republička nagrada po redu za ovu sekciju.

– Ovo priznanje je nešto najviše što u ovoj zemlji možemo da dobijem. Ovo je zasluga prvenstveno učenika ove škole koji su prepuni ideja i uvek spremni da na inicijativu profesora budu kreativni i maštoviti i da na različite načine, kroz različite oblike izražavanja, pokažu koliko je lep naš jezik. Osma nagrada je potvrda rada i jednog kontinuiteta Lingvističke sekcije, a došla je i druga nagrada za časopis „Naša reč“, dva broja i dve nagrade. Prošle godine smo osvojili drugu, ove godine prvu republičku nagradu – istakla je profesorka Milena Petrović-Urednice časopisa „Naša reč“ koji je dobio prvu republičku nagradu, Đurđa Krstić, učenica četvrtog razred IT smera, iskoristila je priliku da podseti da je pomenuti časopis nastao prošle godine u sklopu kampanje „Negujmo srpski jezik“ i to je prvi časopis ovog tipa u Valjevskoj gimnaziji.

– Profesorka Milena je ta koja ima ideju, a mi smo tu da hi realizujemo kroz određeni rad. Ove godine bih pomenula i učenika drugog razreda Stefana Andrića koji je tehnički urednik, kao i Katarinu Radmilović (prošlogodišnji tehnički urednik) i Lenku Nikolić (prošlogodišnja urednica), koje su Stefanu i meni pomogle da realizujemo ideje koje su imali profesorka i učenici naše škole. Časopis je podeljen u osam rubrika, među kojima su reč urednika, jezičke aktuelnosti, tragom pesnika i mnoge druge – otrila je Đurđa i izrazila nadu da će ova nagrada i uspeh podstaći buduće generacije da predano rade na sledećim brojevima časopisa.

Jedna od inicijatora i idejnih tvoraca časopisa „Naša reč“ Lenka Nikolić, učenica IT odeljenja, ističe da se novi broj časopisa najbolje se može opisati pridevom raznovrsan, baš kao što je bio i prvi broj časopisa. Nova urednica koja priprema treći broj časopisa „Naša reč“ Sara Janevska, učenica drugog razreda filološkog smera Valjevske gimnazije, obećava za kraj da će se potruditi da održi kvalitet i tradiciju koju ovaj časopis ima i kaže da je u toku prikupljanje materijala za novi broj za koji se nada da će biti dostojan naslednik prethodnika.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *