Press "Enter" to skip to content

Rekonstrukcija objekta nekadašnje Valjevske banke kod Belog mosta biće završena do kraja godine

Radovi na rekonstrukciji objekta nekadašnje Valjevske banke na Trgu Živojina Mišića napreduju dobro i prema planu. Kako je kazao Vladimir Mišković, član Gradskog veća, očekuje se da će rekonstrkcija biti završena do kraja decembra meseca. Podsetimo, radovi su počeli krajem avgusta, a Grad Valjevo je ovaj prostor poverio na upravljanje ovdašnjem Narodnom muzeju. Lokalna vlast izdvojila je 18 miliona dinara sa ciljem da se obezbedi kvalitetan izložbeni prostor i pruži mogućnost građanima Valjeva da uživaju u raznovrsnim kulturnim sadržajima.

Objekat-nekadasnje-Valjevske-banke-kod-Belog-mosta-Valjevo-5-1024x576
Radovi na rekonstrukciji objekta nekadašnje Valjevske banke na Trgu Živojina Mišića / Foto: Valjevska posla

“Takoreći, na pola smo puta do kompletno obavljenog posla. Radovi napreduju dobro, a to mogu videti svi naši sugrađani koji prolaze centrom grada. Veliko nam je zadovoljstvo što je taj objekat dospeo u fazu rekonstrukcije, jer svi znamo u kakvom stanju je bio godinama. Da istaknem da taj objekat nikada ranije nije bio ozakonjen, a nakon završetka rekonstrukcije dobićemo lepo zdanje u samom centru Valjeva, koje će imati upotrebnu dozvolu i biti na ponos građanima Valjeva”, naglasio je Mišković.

Objekat-nekadasnje-Valjevske-banke-kod-Belog-mosta-Valjevo-7-1024x576
Radovi na rekonstrukciji objekta nekadašnje Valjevske banke na Trgu Živojina Mišića / Foto: Valjevska posla

Mišković je podsetio da je ovaqj objekat preko puta Hotela Grand, kod Belog mermernog mosta, sada u vlasništvu grada Valjeva, što ranije nije bio slučaj.

“Grad Valjevo postao je vlasnik tog objekta odlukom Vlade Republike Srbije pre nešto više od godinu i po dana, sa jasnom namenom koju smo mi predložili i koja je kao takva usvojena. Tako stoji i u ugovoru potpisanom između gradonačelnik Valjeva i Republičke direkcije za imovinu. To je bila, takoreći, i prva pobeda koja je omogućila dalju priču oko renoviranja i budućnosti tog objekta. Što se tiče njegove namene, ona se ne može menjati, a već smo govorili da će to biti izložbeni prostor o kome će se starati Narodni muzej, a koji će biti dostupan svim ustanovama kulture. Po uzoru na izložbene prostore Srpske akademije nauka i umetnosti i Kolarčeve zadužbine u Beogradu, zamišljeno je da prolaznici i publika mogu da korespondiraju sa postavkom i sadržajima koji se dešavaju unutar ovog prostora u strogom centru grada”, kazao je Mišković.

Objekat-nekadasnje-Valjevske-banke-kod-Belog-mosta-Valjevo-1-1024x576
Rekonstrukcija objekta nekadašnje Valjevske banke kod Belog mosta / Foto: Valjevska posla

Što se tiče zgrade nekadašenje Štedionice, odnosno Radio Valjeva i Napreda na Desankinom trgu, član Gradskog veća Vladimir Mišković je kazao da je projektno-tehnička dokumentacija pri kraju i da se javna nabavka za izvođenje radova očekuje do kraja godine.

“Taj objekat je nepokretno kulturno dobro i mi želimo da projektno-tehnička dokumentacija bude što kvalitetnija i naravno tehnički proverena, s obzirom na to da je objekat u stanju u kakvom jeste. Projektno-tehnička dokumentacija je komplikovana i teška, ali se privodi kraju, tako da javnu nabavku za izvođenje radova očekujemo do kraja godine”, najavio je Mišković.

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *