Press "Enter" to skip to content

RAZNOVRSNI PROGRAMI I MUZIČKI STILOVI POSLEDNJE VEČERI 39. DZEZ FESTA

Ni poslednje večeri 39. Valjevskog Džez festa nije manjakalo publike, ni dobrog raspoloženja, a pre svega dobre i raznovrsne svirke koju su svojim sugrađanima darovali L.A. Band, Jelena Kovačević, Uroš Spasojević trio i Mehanički balet.

IMG_20231223_203346

Predsednik Saveta Džez festa Lazar Avramović uspeo je da okupi valjevske muzičare i napravi valjevski festival, a kako je ocenio, ovo lokalno okupljanje mnogo je značajno, pre svega jer pokreće mlade ljude koji su iz ovog grada, koji nemaju gde da sviraju.

Evo nas na korak do četiri decenije postojenja, 39. Valjevski jazz festival. Imate tu čast i odgovornost da budete i umetnički direktor, koliko je zahtevno, pogotovo za valjevsku publiku, skupiti sve Valjevce i napraviti jedan pravi Valjevski jazz festival.

„Ovaj 39. jazz festival je omogućio tim mladim ljudima da sviraju i smatram da će ih biti sve više i više. Nažalost, napravljena je pauza od nekih 9, 10 godina gde su se oni povukli. Međutim, ovaj festival će im otvoriti vrata, moj bend radi na tome, on je servis za mlade muzičare“, poručio je Avramović.

IMG_20231223_213242

Sjajan vokal, instrumentalista, kompozitor, profesor Jelena Kovačević nastupila je ovom prilikom sa svojim kvartetom na radost svih onih koji vole dobar zvuk.

„Nije jednostavno pevati pred sugrađanima, to je posebna emocija, ovo je za mene bio osećaj kao da sam u nekom eksluzivnom njujorškom klubu i mislim da Milan Đurđević ne može da pogreši nikad, gde god da se održava. Oduševljena sam novim nadama muzičke scene Valjeva, fascinirana koliko imamo dobrih, talentovanih vokala, to je dokaz da kvalitet ne nestaje, samo mu treba dati priliku da se prikaže!“, poručila je Jelena Kovačević.

Nešto potpuno drugačije usledilo je u nastavku večeri. Sjajan muzičar, basista i kompozitor neiscrpne inspiracije UroŠ Spasojević izveo je u subotu svoju muziku sa albuma “Ballads” čije objavljivanje je planirano za početak naredne godine. Bio je to koncert konceptualnog savremenog džeza koji ovaj autor neguje već skoro deceniju kroz svoje stvaralaštvo sadržano u 12 albuma autorske muzike. Uz pionira autorskih muzičkih projekata na ovim prostorima u kojima bas gitara zauzima centralno i eksperimentalno mesto, ovaj neobičan trio okupio je predvodnika nove srpske džez scene, izvanrednog trubača Ivana Radivojevića i najperspektivnijeg mladog bubnjara Petra Ružičića koji odskora uživa i svetsku reputaciju.

„Meni uvek čast da sviram na ovom festivalu, iako su specifične okolnosti pa smo nastupili u holu. Kad svirate pred publikom iz vašeg grada uvek je veća odgovornost. Svi koji su aktivni u autorskom radu su ovde i ovo je zaniljiva prilka da ih čujemo na jednom mestu. Ovaj festival već dugo ima utaban put u smislu kvaliteta izvođača. Specifičnost ovogodišnjeg je da se bazira na lokalnim muzičarima, što znači da svi koji u ovom trenutku nešto kreativno rade imaju priliku da predstave svoju muziku, i vrlo je raznoliko, zanimljivo, imamo pregršt muzičkih stilova, razne muzičke estetike, to je najznačajnija karakteristika ovogodišnjeg programa“, ocenio je Spasojević kome je ovo drugi nastup sa ovim projektom na Valjevskom džez festu. Moglo se čuti da će sledeće godine obeležiti čitavu deceniju od izlaska prvog albuma, te aktivno radi na pripremi novog, petnaestog, a kako otkriva, inspiracije mu ne fali, mada nije lako uradi nešto drugačije u odnosu na prethodne..

IMG_20231223_221951

Zavesu na ovogodišnji festival imalu su čast da spusti podmlađeni sastav benda Mehanički balet. Uz Mikicu Đurića, pred publikom su ovoga puta nastupili Petar Ružičić bubnjevi, Uroš Timotić bas, Igor Nikić klavijature, Čarna Đurić klavir i vokal, nova, mlada snaga koja se okupila ovog proleća. Osnovač benda Mikica Đurić podelio je mišljenje i ostalih muzičara koji su nastupili na festivalu je da je fenomenalan potez bio okupiti Valjevce i pokazati njihov potencijal!

„Ovaj festival je sjajan kao i uvek. Ovo je sada čudna, iznuđena situacija, ali ispalo je fenaomenalno da su se okupili Valjevci koji ne žive u Valjevu, a bave se džez muzikom i mi iz Valjeva koji se bavimo rok, bluz muzikom, flertujemo sa džezom… Mislim da je to sjajan potez, obe večeri bilo je fenomnalno, Jova je svirao kao na velikim scenama. U ovom prostoru niije lako namestiti zvuk, ali sve je zvučalo fenomenalno“, ocenio je Đurić, a na pitanje šta očekuje u maju od jubilarnog, 40. festivala, kaže da je čuo da se sprema nešto veliko i da će odjeknuti regionom…

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *