Press "Enter" to skip to content

Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda. U tom kontekstu je i ovogodišnji slogan: „ Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti“. Od sredine 2022. godine u Srbiji je na raspolaganju i HPV vakcina, kao najefikasnija zaštita od Humanog papiloma virusa, uzročnika tumora grlića materice.

DSC_0635_resize

Tradicionalno se tim povodom valjevskoj javnosti obratio i dr Milan Mirković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo. Podsetio je da je rak grlića materice na trećem mestu po zastupljenosti u Srbiji, posle karcinoma dojke i pluća; da godišnje u Srbiji oboli oko 1.500 žena, a oko 500 izgubi život.

– Ukoliko se na vreme otkrije ova bolest je stoprocentno izlečiva, a da bi se otkrila neophodni su redovni preventivni pregledi. Od 2013. služba Ginekologije DZ Valjevo, zajedno sa 25 službi širom Srbije, sprovodi nacionalni skrining. Pacijentkinje pozivamo na preglede i podaci se dostavljaju Kancelariji za skrining Ministarstva zdravlja. Poslednje dve, dve i po godine imali smo pandemijski period kada je smanjena frekfencija pregleda, ali u postkovid periodu očekujemo da će ponovo učestati, što se već vidi po zainteresovanosti i javljanju pacijentkinja. Međutim, kada smo radili preglede samoinicijativno i u sklopu nacionalnog skrininga Valjevo nije moglo da se pohvali dobrim odzivom – otprilike je to bila jedna petina.

Poznati su i uzročnici oboljenja: na prvom mestu to je Humani papiloma virus, čije prisustvo se ustanovljava Papanikolau testom u kombinaciji sa kolposkopskim pregledom, odnosno uzimanjem brisa i njegovom mikroskopskom analizom. Od prodiranja virusa u organizam do razvoja tumora nekada može proći 10 do 12 godina, što takođe ukazuje na značaj periodičnih ginekoloških pregleda.

– To je vrlo infektivan virus, koji se lako prenosi i poznato je 200 serotipova niskog, srednjeg i visokog onkogenog potencijala. Kada prodre u organizam teško ga je utvrditi, može živeti u ljudskom organizmu dve godine bez ikakve manifestacije. Inficiranje HPV-om ne znači da će se osoba razboleti, na ugroženost utiču: promiskuitet, odnosi bez zaštite, narušen imunitet zbog osnovnih bolesti, loš socijalno-ekonomski status itd, a zavisi i u kom momentu smo ga „ulovili“ prilikom pregleda i odradili dalje procedure. Problem je što bolest može biti vrlo prikrivena, gotovo bez simptoma, zbog čega i jeste bitna prevencija. Ali, u većini slučajeva inicijalni simptomi mogu biti krvarenja između menstruacija ili neuredna menstrualna krvarenja, zatim krvarenje posle odnosa, bol u maloj karlici i krsnom delu kičme…Kada postoji bilo kakva sumnja, prisustvo bolesti može se dijagnostikovati kolposkopskim pregledom i uzimanjem Papa brisa. Ako se ispostavi da postoji neka promena uzima se uzorak tkiva sa regije i radi biopsija. Postoji gradacija tih promena i od toga zavisi šta se dalje radi: od mini operacije do ozbiljnijih zahvata.

U mnogim državama sveta (trenutno se primenjuje u 110) pokazalo se da je HPV vakcina najefikasnija zaštita od ovog virusa i prevencija tumora grlića materice, Primen aove vakcine kod nas je počela u proleće prošle godine.

– U pitanju je Gardasil-9, koja nije obavezna nego preporučena vakcina i daje se u ambulantama pedijatrije i ginekologije. To je snažna rekombinantna vakcina neinfektivnog karaktera koja stvara neutrališuća antitela, snažne ćelije imunog sistema (memorijske B limfocite), koje stvaraju otpor prilikom prodiranja tog virusa u organizam. Davanje HPV vakcina preporučuje se pre stupanja u polne odnose, idealno je da to bude od 9 do 14 godine života. Može se dati i kasnije, ali je zaštita znatno manja. Prema dosadašnjim istraživanjima zaštita je desetogodišnja, koliko dugo se otprilike i primenjuje, a podjednako se preporučuje devojčicama i dečacima. Opet se ne možemo pohvaliti odzivom – u našoj ustanovi dato je oko 190 vakcina. Veliki problem je otpor dela građanstva generalno prema vakcinaciji, pogotovo po pitanju Kovida, što svakako utiče i na odziv za HPV vakcinu.

HPV vakcinu o trošku države za sada mogu primiti deca i mladi uzrasta od 9 do 19 godina.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *