Press "Enter" to skip to content

Prvih 25 godina Studija M

Mjuziklom “Tri boje Srbije”, koji je uzveden na Velikoj sceni Centra za kulturu, obeležen je početak proslave 25 godina uspešnog rada, trajanja i stvaranja Studija M. Mjuzikl koji nosi poruku “slušati, razumeti i voleti” plod je zajedničkih kreativnih snaga UG TIMS i Studija M, i prvo je u nizu zanimljivih dešavanja kojim Studio M u ovoj godini obeležava značajan jubilej.

Studio-M-2-1-864x576
Foto: Studio M

Na sceni je proteklog petka nastupilo 80 balerina Studija M, a za mnoge od njih, uzrasta od 3 do pet godina, to je bio prvi javni nastup. Mnogobrojna publika imala je priliku da na delu vidi i uživa u gracioznosti pokreta, lepim i interesantnim kostima, prepoznatljivoj muzici i kreativnim koreografijama. Plesno putovanje vodio je inspirativni valjevski glumac Aleksandar Lukić, a u raskošnom programu nastupila je i flautiskinja Elena Medić, naša Valjevka, nekadašnja balerine Studija M, koja je svoje usavršavanje nastavila u Americi.

Studio-M-3-1-864x576
Foto: Studio M

“Posle veoma turbolentnog proleća i svega što nam se dešavalo, nastup 80 balerina Studija M je došao kao malo osveženje i u lepoti pokreta su mogli da uživaju posetioci pune sale Centra za kluturu Valjevo. Bilo je to veče lepote i energije stvaranja. Na Velikoj sceni izvedeno je trinaest koreografija koje su pripremile Jelena Pošarac i Rada Milutinović. Nastupilo je 80 balerina Studija M, koje su svojom uvežbanošću plenile aplauze. Veče je svakako obeležio i nastup 32 balerine koje su po prvi put zaigrale na sceni, a koje imaju tri, četri i pet godina”, kaže Ljubiša Milutinović, vlasnik Studija M.

Studio-M-5-864x576
Foto: Studio M

Milutinović izdvaja nastup Elene Medić, naša veoma talentovane flautiskinje koja je bila specijalni gost večeri.

“Ljubav prema muzici i baletu, Elena je pokazala vrlo rano kada je i počela da svira i pleše u Studiju M. Nakon završetka osnovne škole Elena je muzičko obrazovanje nastavila u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu. Njen talenat je brzo prepoznat i van granica Srbije. Elena je dobila priliku da učestvuje u razmenom programu na prestižnoj Miami Arts Charter School u Majamiju. Tokom boravka u SAD, Elena je imala priliku da se takmiči na Young Arts takmičenju, gde je bila finalista. Po povratku za Srbiju dobila i nagradu mladog umetnika Floride”, sa ponosom ističe Milutinović.

Studio-M-4-1-1024x1536
Nastup Elene Medić / Foto: Studio M

Prvih 25 godina u radu Studija M, najpre pod nazivom Agencija M, obeležile su modne revije, škole za manekene i foto modele, u svim mestima Zapadne Srbije, zatim izbori za Mis Novosti Enigma od 1999. do 2004. godine. Veliki broj kataloga, postera i reklama ulepšavale su manekenke Studija M. Neke od manekenki Studija M su veoma poznati modeli i van granica Srbije. Među njima su Ana Šargić, Aleksandra Pavić, Sofija Janošević, Barbara Tatalović…

Od proleća 2004. iz produkcije Studija M realizuje se dečja TV emisija “Nestrpljivi snovi”, koja je aktuelna i dan danas. Trenutno se emituje na mnogim regionalnim i lokalnim televizijama u Srbiji i Republici Srpskoj. Neka od dece koja su vodile ovu emisiju danas su profesionalni novinari i rade na televiziji sa nacionalnom frekvencijoma, poput Tijane Nikolić, a neke od njih u redakcijama poznatih novina, kao što je Katarina Paunović.

“Ono na čemu su posebno ponosni iz “Nestrpljivih snova” su mnogi prilozi o veoma talentovanim klincima i klincezama koja postižu zapažene rezultate u različitim oblastima. Od marta 2008. godine počela je sa radom školica modernog baleta Studija M u Valjevu i od tada se organizuju koncerti i učestvuje se na festivalima”, kaže Ljubiša Milutinović.

Studio-M-1-1-864x576
Foto: Studio M

Od osnivanja da danas, misija Studija M je kreativno osmišljen rad sa decom i tinejdžerima.

“Balet im dozvoljava da pokažu za šta su sposobni, što gradi samopouzdanje i želju za novim ciljevima, bez straha da će ih ostvariti. Balet razvija mogućnost da idu ka zacrtanom cilju. Okružene devojčicama istog uzrasta i interesovanja, imaju priliku da steknu drugarstvo za ceo život. Psihička aktivnost u kojoj uživaju, pored toga što im jača telo, jača um. Deca su psihički stabilnija i zadovoljnija sobom”, napominje Milutinović.

Studio M po prvi put, od osnivanja, produžava sa radom i posle završetka školske godine. Radiće do sredine jula, a ovo je i prilika za upis novih polaznika.

“Tokom leta biće veoma zanimljivih aktivnosti, osim učešća 23. juna na 8. DI FESTiću imaće žurku i snimanje spota na Petničkom Jezeru u igraonici Maštarije, zatim će izvesti modno-scenski performans u Belom i na kraju humanitarnu akciju Čep za hendikep. Rođendanska žurka je na dan kada je i osnovan Studio M pre 25. godina, a to je 20. oktobar, kada će i biti otvorena izložba “Naših 25 godina”, koja će biti otvorena do 28. oktobra. Deveti po redu Festival plesa “Igraj, igraj” je zakazan za 28. oktobar 2023. Za kraj obeležavanja jubileja predviđena je Humanitarna modna revija Za naše bebe”, najavljuje dešavanja Ljubiša Milutinović u godinu jubileja 25 godina uspešnog rada Stduija M.

Studio-M-6-864x576
Foto: Studio M

U petak, 23. juna, Studio M će sa balerinama biti gost na 8. DI FESTiću, na Platou valjevskog Centra za kulturu, od 16.30 do 19.30 časova, na kome će nastupiti 10 predškolskih grupa iz Lajkovca, Koceljeve, Osečine i Valjeva. Oko 450 plesača izvešće svoje plesne koreografije. Voditelj programa je glumac Aleksandar Lukić. Odmah nakon DI FESTića, Studio M će organizovati besplatan kurs za nova TV lica “Nestrpljivih snova”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *