Press "Enter" to skip to content

Sjajan odziv i proizvođača i publike na prvom Tešnjarskom festivalu rakije i vina

Turistička organizacija Valjevo je za “Tešnjarske večeri”, najveći i najposećeniji letnji festival u Valjevu, pripremila niz programa i aktivnosti, ali i jednu novinu u programu. Naime, petog dana Tešnjarskih večeri, na platou Centra za kulturu, od 19 do 21 čas održan je prvi Tešnjarski festival rakije i vina. Organizator ovog događaja, koji je privukao veliku pažnju posetilaca, uz Turističku organizaciju Valjevo bila je i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba našeg grada. Osim promocije i degustacije vina i rakija brojnih vinarija i destilerija iz našeg kraja, prisutni su imali priliku da uživaju u nastupu Miloša Radovanovića u pratnji Randes Vous benda, kao i folklornog društva “Abrašević”. U prvom Tešnjarskom Festivalu vina i rakije učestvovalo je preko 25 izlagača, 14 destilerija i 11 vinarija.

IMG_20230809_192604-1-768x576

Svoje proizvode predstavile su sledeće vinarije: Vinarija Jelić, Vinarija Pusula, Vinarija Gradina, Podrum Lukic, Vinarija Đurđevića Legat, Vinarija Andrić, Vinarija Dimitrijević, Vinarija Milojević, Vila Dimitrijević, Vinarija Valčić, Vinarija Milinković.

IMG-e569a631bc4165bb973d7485a2913540-V-865x576

Takođe, svoje proizvode predstavile su i Destilerija Vesić, Destilerija Gold N, Destilerija Srpsko Zvono, Podrum Pevac, Destlerija Spasenić, Destilerija Radovača, Destilerija Belić, Destilerija Rakije Srećković, Rakije Damnjanović, Protex, Destilerija Podgorka iz Osečine.

Valjevo je voćarski kraj i kao takvo poznato je po dobroj rakiji, a sve više i po vinu, tako da je ovo bila prilika da se proizvođači Kolubarskog okruga, a i van njega predstave, prezentuju svoje proizvode direktno posetiocima, međusobno se povežu i uspostave saradnju. Uz predstavljanje proizvoda vinarija i destilerija, predstavljenesu i turističke ponude Banja Luke, Trebinja, Kikinde, Mionice, Malog Zvornika, Krupnja, Lajkovca i Čačka. Banja Luka i Trebinje, kao gradovi u gostima, predstavili su svoje turističke lokalitete i letnje festivale, koji su veoma popularni među turistima u regionu i odlično posećeni.

Posetioce Prvog festivala rakije i vina, ali i brojne prolaznike koji su se usled odlične atmosfere neplanirano zadržali na platou Centra za kulturu, odabranim muzičkim programom zabavljao je Miloš Radovanović i Randes Vous bend. Nastup je imalo i folklorno društvo “Abrašević” koje je uveličalo svečano otvaranje ovog festivala.

Milos-Radovanovic

Kako je istakla direktorka TOV Ana Marković, Valjevo ima dugu tradiciju proizvodnje rakija i vina, pa su vinarije i destilerije dobile divnu priliku ne samo da promovišu svoje proizvode, nego i da pokažu svoje potencijale i nagrade koje osvajaju za kvalitet. Prema njenim rečima, sjajan odziv i proizvođača i publike jasan je signal da Festival rakije i vina ima potencijal, što daje vetar u leđa da se festival dalje razvija u okviru Tešnjarskih večeri.

Foto galerija:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *