Press "Enter" to skip to content

PRVI BROJ ČASOPISA MUZIČKE ŠKOLE – „SA MUZIKOM NA TI“

„Sa muzikom na ti“ naziv je školskog časopisa čiji je prvi broj nedavno priredila i pred valjevskom publikom prezentovala bibliotečko-novinarska sekcija Muzičke škole „Živorad Grbić“. Na promociji časopisa učestvovali su mr Suzana Radovanović Perić, direktor škole i odgovorni urednik, mentori sekcije Tijana Čitaković, glavni urednik i Ana Miljković, kao i članovi redakcije, učenici SMŠ Anastasija Radovanović, Marija Malidžan i Teodora Radović.

IMG_20230921_190800

Korak po korak u radu škole vodio je pokretanju školskog časopisa, otkrila je direktorka MŠ „Živorad Grbić mr Suzana Radovanović Perić. Najpre dolazak u kolektiv master muzikologa Tijane Čitaković, koja je velikim trudom doprinela da škola posle 67 godina dobije biblioteku. Usledila je i nototeka i fonoteka, a onda im se pridružila i profesorka srpskog jezika Ana Miljković koja je kao mentro novinarske sekcije već radila u Poljoprivrednoj školi.

IMG_20230921_190902

„To nam je dalo ideju da pored biblioteke oformimo i bibliotečko-novinarsku sekciju, a s obzirom na prirodu škole, na sve te vannastavne aktivnosti i sve ono što čini identitet škole, došli smo na ideju da oformimo časopis koji će sve ono što jesu najbitnije odrednice jedne školske godine prikazati u pisanoj reči od strane učenika, odnosno članova sekcije. Inspiracija za pokretanje časopisa je upravo bio Živorad Grbić. Prošle godine smo spremali izložbu posvećenu Živoradu Grbiću i susreli smo se sa jednom velikom prazninom kada je u pitanju materijal koji će da dočara i približi današnjem čoveku i vreme u kojem je Živorad Grbić radio i njegov lični doživljaj svog posla i svega onoga što se u Valjevu u to vreme dešavalo. Onda smo shvatili koliko je pisana reč, o svemu onome što čini život i identitet jedne škole, neophodna za budućnost i za ljude koji će u nekim daljim vremenima proučavati sve ono što smo mi danas stvarali i koji će na osnovu toga graditi neku svoju profesionalnu karijeru“, otkrila je odgovorna urednica časopisa koji je simbolično nazvan „S muzikom na ti“ jer su, kako kaže Radovanović Perić, želeli da podvuku blisku komunikaciju na relaciji profesor-učenik i vrlo lični doživljaj sopstvenog obrazovanja i muzike kada su u pitanju njihovi učenici.

IMG_20230921_191406

Časopis se sastoji iz četiri rubrike: Valjevski umetnici, Segmenti iz života škole, Lica muzičke škole i Svet književnosti.

Preko 80 koncerata u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima, ali i drugim kulturnim institucijama i gradovima, solistički koncerti učenika, obeležavanje značajnih jubileja, 130 godina od rođenja Živorada Grbića, 25 godina održavanja Međunarodnih susreta flautista „Tahir Kulenović“, učenička putovanja i još mnogo toga zanimljivog, ali i vrednog pamćenja iz života škole u protekloj godini našlo se na stranicama ovog časopisa.

IMG_20230921_191352

„Najkompleksnije rubrike su Segmenti iz života škole u kojoj smo pisali osvrte na različite koncerte renomiranih umetnika koji predaju na Muzičkim akademija i koji su nastupali širom sveta, a koje je valjevska javnost imala prilike da čuje prošle godine, učenici su pisali reportaže sa putovanja, a u rubrici Lica Muzičke škole smo gledali da osvetlimo najzapaženije uspehe učenika, ali i nastavnika, pa smo pisali o prof. Tamari Milosavljević koja vodi Muzičko zabavište, napravili smo razgovor sa dirigentom mr Snežanom Stevanović koja vodi „Feniks“, priču o Simonu Bojičiću koji je imao prvu koncertnu turneju, o umetničkom svetu Sare Janevski, o mojim muzikološkim pričama i javnim predavanjima, preneli smo i tektove o našim đacima generacije Leni Ranković i Mariji Obradović sa portala Valjevska posla autorke Marije Petrović Marković“, otkrila je glavna urednica Tijana Čitaković.

IMG_20230921_191347

Upravo oni koji su se našli na stranicama prvog broja u rubrici Lica muzičke škole upotpunili su prezentaciju kako i dolikuje ovoj školi, koncertnim segmentom u okviru koga su nastupili Devojački hor (dirigednt prof. Milica Stepanović Babamilkić), Sara Janevska, Simon Bojičić i gudački orkestar „Feniks“ (dirigent mr Snežana Stevanović).

IMG_20230921_190748

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *