Press "Enter" to skip to content

“Protesti protiv nasilja u Valjevu kao vid političke zloupotrebe tragedije?”

Uoči prvog protesta “Srbija protiv nasilja” u Valjevu, koji je zakazan za četvrtak, 15. jun, u 19 časova, na Gradskom trgu, a čiji je tehnički organzator Valjevski pokret otpora, redakciju Valjevska posla kontaktirao je advokat Stefan Stefanović, punomoćnik porodica žrtava masakra koji se početkom maja dogodio u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca. Stefanović je uputio pismo (valjevskoj) javnosti u kojem postavlja pitanje da li se ovde radi o političkoj zloupotrebi tragedije?

Pismo prenosimo u celini:

“Ne razumem smisao protesta protiv nasilja u Valjevu? Više to zvuči kao verbalno nasilni protest protiv Valjeva. Ili politička kampanja impotentne valjevske opozicije. Ako je već po mišljenju organizatora protesta protiv nasilja u Beogradu glavni krivac za nasilje Pink, Hepi, rijaliti, ministar policije Gašić, direktor BIA Vulin, kakve to veze ima sa Valjevom? Da li je i gradonačelnik Lazar Gojković kriv za nasilje? Neka nas samo obaveste na vreme da znamo.

Izgleda da su krivi za nasilje svi politički protivnici i da je to odličan poligon za obračun sa političkim takmacima i prikupljanje jevtinih političkih poena.

Hajde onda da pravimo protest i protiv predsednika mesne zajednice Kotešice, Brgula, Divaca, pa i oni su krivi za nasilje naravno. Svi su protesti ok, osim onog protesta možda u MZ Bujačić, čitaoci će shvatiti zašto. Šalu na stranu, svojom ironijom, ali i logikom želim dovesti u pitanje smisao protesta protiv nasilja koji je izgubio svaki ljudski, moralni, građanski smisao, pijetet, poštovanje, saosećanje, a pretvorio se morbidni politički pir i pokušaj revolucije.

Da nije možda ovo dobar “catch” za impotentnu valjevsku opoziciju, koja ne može ni 40 ljudi da skupi na bilo kojoj tribini ili protestu, pa se sad šlepa uz Beogradske proteste. Da li će se na ovom protestu pomenuti naši sugrađani sa severa Kosova i Metohije koji trpe strahoviti teror i nasilje od Kurtijevih terorista? Ili se možda nekim organizatorima ne sviđa goloruki narod u samoodbrani koji je naneo povrede vojnicima NATO-a i KFOR-a?

Imaju li oni naši vajni opozocionari političari i glumca za protest? Izgleda da im je tu scenario zatajio, ili možda nije. Političari u pokušaju su najbolji glumci. Kažu građanski protest, a organizuje izvesna stranka Valjevski pokret otpora. Otporaši bez pesnice. Čeda Dragana Đilasa i Marinike Tepić, bivšeg SSP. Čekaj, čekaj, zar nije u vreme Đilasa stigao rijaliti Veliki Brat u Srbiju? A, Veliki Brat je američka franšiza. Zar i tad nismo imali državne kriminalce? Pink koji je radio za vlast i Hepi?

U Valjevu smo dostojanstveno u Hramu Vaskrsenja organizovali moleban i pomen stradalima, dan nakon masakra, u prisustvu više hiljada školaraca. Takođe, održana je velika molitvena litija sa moštima vladike Nikolaja kroz Valjevo za mir i spas našeg Grada i države. Nemam ništa protiv ni spontanog građanskog okupljanja kao izraza bola, tuge i žaljenja zbog dva masakra, ali političko lešinarenje je van svake pristojnosti.

Da se razumemo, niti sam za vlast, niti za opoziciju, ako mene neko pita promenio bih i jedne i druge. Ja sam za monarhiju, videli smo dokle nas je dovela republika koja je upravo nastala u krvi građanskog rata, a to je neka druga tema.

Zašto su ovakvi protesti opasni? Ne znamo ko ih organizuje. Podsećaju na 5. oktobar i obojene revolucije. Američki ambasador Kristofer Hil i Evropski zvaničnici ih podržavaju, pa i sam Aljbin Kurti. Šta ćemo ako se dokaže i pokaže da iza dva masovna ubistva stoje Zapadne službe, iste one koje finansiraju i proevropsku opoziciju? Ako ne stoje one, onda je svakako Zapadni sistem vrednosti najodgovorniji, a tu ne mislim na NBA košarku, nego na nasilne holivudske filmove, igrice, Tik-Tok, blud, nemoral, pedofiliju i satanizam. A čekaj, političari koji prave proteste se i zalažu za integracije sa Zapadom? A mnogi i u vlasti…

Da završim, a tu je i ključna poenta ovog teksta, kada sam pričao sa roditeljima ubijene dece u masakru u selu Dubona i Malom Orašju, upitao sam ih da li je neko od dušebrižnih glumaca i opozicionih političara Soroševe agende, kročio u selo, pružio ruku saučešća, zagrlio ove stradalnike, ili pružio bilo kakvu reč, poruku, video podrške. Odgovor je bio muk. A, muk je jedina čovečna reakcija kad je ova nesreća u pitanju.

Advokat Stefan Stefanović, punomoćnik oštećenih roditelja ubijenih u selu Dubona i Malo Orašje”

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *