Press "Enter" to skip to content

PROJEKAT MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I MINISTARSTVA PROSVETE – ZAJEDNO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete u Valjevu predstavili su u ponedeljak projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”, čiji je osnovni cilj da učenici osnovnih škola podignu nivo svesti o posledicama nasilnog ponašanja i u stvaranom i u virtuelnom okruženju. Projekat će se realizovati iz dva dela. Prvi deo projekta, koji podrazumeva organizovanje radionica posvećenih nenasilnom ponašanju, će biti realizovan u prvom polugodištu za učenike petih i sedmih razreda, a u drugom polugodištu za učenike šestih i osmih razreda. Drugi deo projekta, koji akcenat stavlja na bezbednost dece u vanrednim situacijama i u saobraćaju, najpre će biti sproveden sa učenicima prvog i drugog, a zatim iz trećeg i četvrtog razreda.

Protiv nasilja - Dr Zorica Jocic i Vlada Jerinic

Tim povodom, u ponedeljak su učenici prvog razreda Prve osnovne škole u vreme školskog odmora, u pratnji svojih nastavnika, pod budnim okom saobraćajnih policajaca, prelazili Karađorđevu ulicu u skladu sa saobraćajnim propisima i pravilima ponašanja u saobraćaju.

“Teme koje će u sklopu projekta biti obrađivane odnose na raspoznavanje vrsta i oblika diskriminacije, razvijanje empatije i saosećajne komunikacije, uspostavljanje strategije za pomoć drugima u nevolji, nenasilnu komunikaciju, bezbedno ponašanje dece u vanrednim situacijama i bezbednost dece u saobraćaju. Veliku korist od ovog projekta, osim učenika, imaće i nastavnici i školski timovi za sprečavanje diskriminacije i nasilja, koji će biti osnaženi”, poručila je načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić.

Protiv nasilja

Policijska uprava Valjevo nastavlja da stalnim prisustvom svojih policijskih službenika obezbeđuje u objektima ovdašnjih škola, saopštio je tom prilikom načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić.

“Zadatak policajaca je da neposrednim opažanjem i interakcijom sa đacima, nastavnicima i osobljem škola, dođu do informacija od značaja za suzbijanje eventualnih nebezbednih događaja i akata od strane učinilaca krivičnih dela i prekršaja”, naveo je Jerinić i apelovao na đake, njihove nastavnike, građane, sve ljude koji se nađu u okruženju škola i u celom gradu da u slučaju da primete bilo kakav akt koji ukazuje na neko nebezbedno ponašanje, o tome obaveste prvog policajca koji je u blizini, dežurnu službu u Policijskoj upravi ili nekog od policajaca koje lično poznaju.

Jerinić je podsetio da je policija pojačala kontrolu saobraćaja u neposrednoj blizini škola, tako da je od 1. septembra otkriveno ukupno 470 prekršaja, od toga 36 težih. Kao posebno težak naveo je prekršaj kada je vozač u zoni škole „Desanka Maksimović” u Valjevu upravljao vozilom sa 2,11 promila alkohola u organizmu, što ga je koštalo 29 dana zatvora i novčane kazne od 220 hiljada dinara.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *