Press "Enter" to skip to content

PROGLAŠENI POBEDNICI AKCIJE “ČITALAČKI IZAZOV” MATIČNE BIBLIOTEKE “LJUBOMIR NENADOVIĆ”

Retke su ustanove u našem gradu koje osluškuju svoje korisnike, koje se trude da proniknu u njihove potrebe, želje i očekivanja, i u skladu sa tim organizuju svoju delatnost. Jedna od takvih ustanova svakako je Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” koja je svojom akcijom “Čitalački izazov” dokazala da svoj rad temelji upravo na interesovanjima Valjevaca! Krajem prošle godine biblioteka je pokrenula čitalački izazov pod nazivom “Od 7 do 107”, a iako je ovo prvi put da se ova akcija organizuje privukla je veliki broj naših sugrađana svih uzrasta. Valjevcima su ponuđeni određeni naslovi, različitih žanrova koje je trebalo da pročitaju u određenom vremenskom periodu, a oni koji su uspeli da pročitaju najviše knjiga za to vreme i o njima napisali kraće recenzije ili odgovorili na zadata pitanja od strane bibliotekara kao dokaz da su knjige pročitali, nagrađeni su na završnoj svečanosti ove manifestacije koja je održana u utorak u sali Valjevske gimnazije. Program je svojim nastupom obogatio dečji crkveni hor „Emanuil“ pod dirigentskom palicom Vanje Urošević, profesorke Muzičke škole „Živorad Grbić“ Valjevo.

IMG_20240123_193223

Ova akcija, koja je imala za cilj da motiviše Valjevce da zakorače u čarobni svet knjige, bila je izazov kako za čitaoce, tako i za bibliotekare. Oni su se svojski potrudili da odaberu naslove koji će se svideti korisnicima, od klasika do popularnih ostvarenja, nagrađivane autore i knjige. Kako je otkrila bibliotekar Dečjeg odeljenja Marijana Timotić, odabrano je 30 naslova za osnovce, pripremljena su zanimljiva pitanja za učesnike i kao najaktivniji pokazali su se učenici nižih razreda. Lepa Svilenković sa Pozajmog odeljenja za odrasle prilagodila je izazov dvema grupama, srednjoškolcima i odraslima. Srednjoškolci su na raspolaganju imali 15 naslova odabranih prema univerzalnim temama koje se u njima obrađuju poput Orvelove „Životinjske farme“, „Priručnik za solidan život“ Olivere Zulović (roman koji je ove godine dobio Nagradu Politikinog zabavnika kao najbolji roman za mlade), Rekvijem za snove Hjuberta Selbija, „Strelac poslednji roman Paula Koelja, zbirka pesama Marka Tomaa Regata papirnih brodova i mnogi drugi. U svakoj od njih srednjokolci su mogli prepoznati neke od svojih ličnih nedoumica i misli o životu i odnosu sa ljudima. Uz svaki naslov pripremili su i upitnik koji je sadržao pet pitanja, a odgovorom na ova pitanja učesnici su pokazali da su zadate naslove pročitali. Za odrasle čitaoce pripremili su 35 naslova, a pobednika su odabrali na osnovu broja pročitanih knjiga. Pri tom, čitaoci su se obavezali da u vidu recenzija prikažu svoje mišljenje o pročitanom delu i daju svoj lični utisak o tematici ili autoru pročitane knjige. Najveće interesovanje kada su u pitanju strani autori pobudila je dobitnica Nobelove nagrade za 2022. godinu, Ani Erno i njeni romani – Jedna žena, Događaj i Zaposednutost, ali i pisac Haruki Murakami i njegov naslov Prvo lice jednine. Kada su u pitanju domaći i ex YU autori najviše interesovanja pobudili su romani „Stovarište“ Sergeja Trifunovića, „Beograd“ Siniše Kovačevića i „Blank“ Feđe Štukana. Sve recenzije koje su prikupljene na ovaj način biće odštampane kao preporuke u vidu bookmarkera i priložene u knjigama prilikom nekih budućih pozajmica u Biblioteci.

IMG_20240123_194909

Čitalački izazov je imao i svoje promotere, koji su profesionalno posvećeni različitijim zanimanjima: novinar Radovan Lazarević, doktor Zoran Jokić, doskora načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Zora Bojičić, arhitekta Anđelka Milutinović, direktor Poljoprivredne škole Milan Gajić i novinarka Borka Marković.

“Ideal svake biblioteke je da ima što više  čitalaca. Tome se raduje svaka sredina, posebno se radujemo onim najmlađima i mladima. Mi u biblioteci volimo da kažemo da je za nas podjednako važan svaki čitalac, od rođenja do 107 godina”, poručila je okupljenima u Valjevskoj gimnaziji direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Violeta Milošević uz napomenu da je Čitalački izazov akcija koju je biblioteka ustanovila i prvi put sprovela, bila veliki izazov i za čitaoce, ali i za samu biblioteku.

IMG_20240123_194149

“Rezultati ove akcije nadmašili su naša očekivanja, tako da smo sigruni da će već sledeći Čitalački izazov biti raskošniji, lepši, sa većim brojem učesnika. Rezultat ove akcije je da su oni najmlađi bili veoma aktivni, zadovoljni smo rezultatima i koje su pokazali srednjoškolci, tužni smo zbog kategorije od petog do osmog razreda, ali to treba da bude podsticaj svima nama, nama u biblioteci kada budemo smišljali programe da vodimo računa o tom uzrastu, a to treba da bude izazov i za roditelje, za školske bibliotekare i njihove profesore. Ni jedan rezultat nije razlog za brigu ukoliko mi želimo da radimo i da granice pomeramo. Planiramo da Čitalački izazov aktivira i Čitalački klub, da o pročitanim knjigama i razgovaramo. Svaki početak je lep, nastavak može biti još lepši”, rekla je Milošević.

FB_IMG_1706086340091

Ovom prilikom lepim i prigodnim poklonima nagrađeni su najvedniji učesnici izazova, a njih očekuje i zajedničko putovanje u u Beograd, gde će imati organizovan obilazak Narodne biblioteke Srbkije, Biblioteke grada Beograda, Univerzitetske biblioteke i Patrijaršijske biblioteke, kao sjajan motiv za sve one koji budu učestovovali u narednim izazovima!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *