Press "Enter" to skip to content

Prof. dr Aleksandar Ivanovski: Moramo ići u korak sa tehnologijama da bi mogli da ih koristimo na pravi način i postignemo cilj!

U organizaciji UFK “Valis”, Saveza za školski sport i Društva pedagoga fizičke kulture Valjevo u našem gradu je gostovao prof. dr Aleksandar Ivanovski, profesor na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi Beograd, koji je držao predavanje na temu “Upotreba modernih tehnologija u fizičkom vaspitanju”. Najavljujući predavača, direktor UFK “Valis” Željko Ostojić konstatovao je da je možda došlo vreme za reforme u načinu rada u ovoj oblasti, te da je vreme da se ove teme pokrenu na nivou lokalne samouprave, da fizičko vaspitanje podignu na viši nivo.

IMG_20231130_191104

Eminentni doktor nauka iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja koji je učesnik brojnih značajnih seminara, predavanja, ali i projekata srodnih ovoj profesiji, podelio je tom prilikom sa kolegama iz Valjeva najnovija dostignuća i znanja u ovoj oblasti, predočio im šta su to inovacije, kakva su nova tehnološka dostignuća koja se primenjuju u svetu i kako ih primeniti kod nas.

Na samom početku konstatovao je da nije moguće ići u nauku, a da se pri tom ne prati praksa i da sva sa sananja do kojih dolazi prateći rad koleg iz sveta, regiona, kroz projekte na nivou Evrope, deli sa profesorima fizičkog vaspitanja i sportskim radnicima u našoj zemlji,a sada i u Valjevu.

IMG_20231130_191008

“Ja nisam došao da vam pokažem obrazac, on ne postoji, postoji samo ideja, a kako ćete je kreirati to zavisi od vas! Sve ono što dobijamo sa Zapada kao gotov proizvod, ne znači da će funkcionisati kod nas i uvek imamo mnogo primera gde su naši ljudi došli do mnogo boljih rezultata kroz rad sa decom”, poručio je prof. dr Ivanovski.

Prisutnima je postavio pitanje da li deca previše vremena troše na telefone, odgovor je jednoglasno bio “DA”, a na pitanje koliko su upoznati sa materijom, odnosno sadržajima koje oni pretražuju na telefonima, odgovor je bio da ne znaju uopšte ili vrlo malo.

“Ono što je primetno je da je njihova sposobnost baratanja ovim uređajima toliko dobra, brzinom munje otvaraju aplikacije, koriste paralelno po nekoliko, onako kako mi nismo u stanju. Čovek je pred izazovom – da zabranimo to ili da se potrudimo da se menjamo i pokušamo da i sami steknemo te veštine, koje se stiču za relativno kratko vreme. I kao roditelji i kao profesionalci treba da vidimo kako i na koji način mi možemo da pratimo tu decu. Ne možemo da kažemo “nije to za mene”. Društvo, tržište, naterali su nas da budemo deo globalizacije. Kad smo već u tome, preostaje nam da vidimo kako i u kom pravcu možemo da se posvetimo i da donekle stvari ispravljamo i da ih postavljamo onako kako mislimo da treba, da se izborimo za ono što mislimo da nam je vredno, u šta verujmo, a to je pre svega u fizičko vaspitanje, fizičku kulturu, verujemo u aktivnost!”, predložio je prof. dr Aleksandar Ivanovski i dao odgovor kako to možemo da uradimo – tako što ćemo se edukovati, da li sami, ili uz pomoć prijatelja ili ćemo upisati kurs, sve zavisi od nas.

IMG_20231130_191059

“Ako to ne uradimo, ne vladamo situacijom, ne znamo gde su ta deca, šta oni dobijaju od informacija. Ako budemo sastavni deo toga, situacija će biti drugačija, onda ćemo možda uspeti da ih usmerimo na ono što je pozitivno u svemu tome! Kroz istraživanja i projekte sam saznao da postoje video igre koje i te kako mogu kod dece da razviju neke pozitivne karakteristike, sposobnosti, veštine, a tiču se sporta! Treba da sednemo pored njih i da kažemo “dobra ti je ta igrica, ali ja imam bolju” i tu dolazi prvo šok da tata, profesor uopšte igra neku video igru. Drugo, treba im reći “hoću da vidim”. Mi moramo da se razvijamo u tom pravcu. Savladali smo Viber, WhatsApp, Fecebook, Instagram, sve se može! Kad već trošimo vreme na internetu, hajde da ga potrošimo i za naš rad, da pronađemo ono što je zanimljivo, da decu usmerimo u nekom novom pravcu, da iskoristimo to što je njihova prednost i da dođemo do našeg cilja, a to je fizička aktivnost, da ih podignemo sa stolice, iz kreveta, da ih udružimo”, predlog je ovog stručnjaka, predsednika stručnog odbora u asocijaciji Sport za sve, tim lider i supervizor čuvenog, među decom izuzetno popularnog projekta “Super raspust”, kasnije “Super kamp”, predavač i voditelj brojnih radionica u zemlji, ali inostranstvu.

On je naveo neke od video igara koje bi se mogle primeniti, a preporučio je kolegama i da sami pronađu neke druge, u skladu sa uzrastom dece sa kojima rade. Pokazao im je i rezultate istraživanja, odnosno šta se postiže u radu sa decom kada se te igre plasiraju i da li deca reaguju na to, pri čemu su rezultati izuzetno pozitivni!

Upravo najava promene programa fizičkog vaspitanja u obrazovnom sistemu zemlje jedan je od razloga za ove tribine. Najava povećanja fonda časova fizičkog vapsitanja od naredne školske godine zahteva motivisanje nastavnika i profesora da prošire svoja znanja, a ovo je jedan od načina.

IMG_20231130_191010

“Činjenica je da smo spremni za jednu sveukupnu reformu obrazovanja, uključujući i fizičko obrazovanje i očekujem da će sve ove inovacije i doprineti tome, da korenito dođemo do onoga što tržište zaista traži. Pre svega mislim da bi trebalo reformisati predškosko vaspitanje i niže osnovnoškolsko obrazovanje i tu napraviti neke bitne korake za razvoj dece. Sve ono što mladi danas primenjuju, sva nova, moderna sredstva komunikacije, sve ono što su IT stručnjaci smislili za decu da bi ih na neki način privukli ekranima, treba iskoristiti na pravi način i primeniti, ali u tome treba pronaći pozitivne stvari i naći koji su to modaliteti, koje su to konkretne video igre koje će pozitivno uticati na razvoj deteta, da se iz te situacije i atmosfere podignu i budu aktivni”, ocenjuje profesor.

 B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *