Press "Enter" to skip to content

Prevencija u fokusu

Vikend za nama protekao je u nedelju u znaku preventivnih pregleda koje zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, ponovo organizuju zdravstvene ustanove u Kolubarskom okrugu. Ovog vikenda za građanstvo su bili omogućeni preventivni pregledi štitaste žlezde, koji sup o pravilu izazvali ogromno interesovanje građanstva koje je iskoristilo priliku, lepo vreme i slobodan dan da prekontroliše stanje štitaste žlezde.

IMG_20240303_124356

U okviru pregleda štitaste žlezde, koja reguliše brojne metaboličke procese u organizmu, rađeni su ultrazvučni pregled štitaste žlezde, kao i određivanje nivoa hormona štitaste žlezde( TSH, FT4, antitereoglobulinska antitela). Ukupan broj urađenih laboratorijskih analiza na hormone štitaste žlezde i antitireoglobulinska antitela je 272. Ukupan broj urađenih ultrazvučnih nalaza štitaste žlezde je 209.

IMG_20240303_124101

I pored poziva da se preventivni pregledi organizuju za odrasle osobe koje ranije nisu imale detektovano oboljenje štitaste žlezde, tj. da nisu ranije lečeni od oboljenja ovog organa, najveći broj pregledanih je iskoristio preventivne preglede kao kontrolne za već ustanovljeno oboljenje štitaste žlezde, tako da se ne može sa sigurnošću reći koliki je broj novootkrivenih pacijenata sa patologijom štitaste žlezde jer je svaki drugi pregledani imao patološke promene na štitastoj žlezdi.

IMG_20240303_120722

U Domu zdravlja Valjevo su radila dva tima lekara ultrazvučne preglede i laboratorijske analize, dok je u bolnici u prostorijama mamografa, ultrazvučne preglede radio jedan tim. Zbog kratkog vremenskog intervala od 8 do 16 časova nije bilo moguće postići sve preglede, pa će za zainteresovane biti omogućen novi termin.

IMG_20240303_120456

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

IMG_20240303_124606

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *