Press "Enter" to skip to content

Prelo u Biblioteci

U organizaciji Narodne biblioteke Osečina, u četvrtak 23. novembra održano je 11. po redu „Prelo“. Prela su tradicionalna srpska okupljanja koja su nekad bila veoma važna za zajednicu u cilju negovanja kulturne baštine. Narodna biblioteka Osečina se potrudila da na autentičan način prikaže kako su prela izgledala nekada, svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi učesnici i posetioci doživeli bogastvo tradicionalne srpske kulture.

404647125_808930257701205_7609867110415338506_n

Program ovogodišnjeg prela podržale su: prelje iz Malog Zvornika sa direktorkom Biblioteke „17. septembar“ Slavojkom Spasenović, udruženje „Vila Ljubovija“ sa predsednicom Smiljanom Petrović.

Prvi put sa nama dolazi učiteljica Slavica Kolović iz sela Korenita sa svojim saradnicima, koja je ove godine prvi put organizovala „Prelo u Koreniti“, zatim prelje i učesnici prela sa teritorije grada Valjeva, na prelu su bile naše prelje koje se okupljaju oko projekta Centra za socijalni rad „U susret potrebama starih “ na čelu sa predsednicom Canom Živanović, prvi put sa nama, kao učesnice prela su i dame koje se okupljaju oko rekaeativne grupe KUD-a „Braća“. Tu su bili domaćini, dame koje gravitiraju ka Peckoj i Udruženju penzionera sa predsednikom Đurom Markovićem i naše drage prelje sa teritorije naše opštine koje individualno učestvuju.

Ovogodišnje prelo medijski su propratili: Filmska produkcija 3 D iz Brezovica Dobrila i Milan Pantelić i fotograf Miloš Obradinović.

U programu su učestvovali učenici OVC „Braća Nedić“ smer kuvar -poslastičar sa svojim profesorom Nenadom Ikonićem, zatim učenici dramsko – recitatorske sekcije OŠ „Vojvoda Mišić“ Pecka sa profesorkom srpskg jezika i književnosti Anom Jokić. Najmlađi učesnici prela su bili predškolci PPG „Lane“ u Peckoj sa svojom vaspitačicom Anom Skorić Mladenović.

Program Prela je podržao i Miloš Jevtić doajen srpskog novinarsta i autor edicije „Odgovori“.

Turističku ponudu gostima je predstavila naša TO „Podgorina“ i Gljuvarsko društvo „Ljubomir Vuksanović – Bavle“ iz Banje Koviljače.

Programom prela uspešno je realizovano takmičenje u predenju u kome je učestvovalo 36 prelja. Nagradili smo prelju koja je najviše oprela, a to je Aleksandra Jovanović, najtanje predivo je bilo kod Rose Janjić, najstarija prelja je Đorđević Vida, najmlađa prelja bila je Tijana Grujičić (2009. god.), najlepša preslica na prelu bila je kod Simić Rade. Dodeljene

su i specijalne nagrade i to za grupu dece, najmlađe učesnike na prelu, a to su PPG „Lane“ Pecka, specijalnu nagradu za očuvanje veštine predenja kudelje pripala je Leposavi Kosanić, dok je titulu za učešće na prelu (11 godina u kontinitutu) ponela Kosa Ivković.

11. prelo u Peckoj, u organizaciji Narodne biblioteke Osečina, bilo je uspešno organizovano i privuklo je veliki broj učesnika i posetilaca. Ova manifestacija je pružila priliku za očuvanje tradicije, promociju kulture i knjige, kao i za druženje među meštanima i posetilaca. Po našoj proceni prelo je ispratilo preko 300 posetilaca.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *