Press "Enter" to skip to content

Predstavnici Nemačke ambasade i Gete instituta u Beogradu uručili Medicinskoj školi PASCH plaketa

Medicinsku školu „Dr Miša Pantić“ juče su posetili predstavnici Nemačke ambasade u Beogradu i Gete instituta, a povod za njihov dolazak bilo je uručivanje prestižnog priznanja, PASCH plakete ovoj valjevskoj školi. PASCH plaketa se dodeljuje školama u kojima postoji izuzetno zalaganje i trud u učenju nemačkog jezika, a Medicinska škola iz Valjeva je od 2017. godine jedna od 26 DSD škola u Srbiji, odnosno škola u kojima se polaže ispit za nemačku jezičku diplomu.

IMG_20231115_110711

„Dobili smo plaketu zato što je škola jako uspešna u sprovođenju tog ispita, imamo veliki broj prijavljenih sa jako dobrim rezultatima, oko 130 učenika je poslednjih šest godina dobilo diplomu za nivo znanja jezika B1. Ovo je jedno prestižno priznanje, ali i podsetnik koliko je važno globalno obrazovanje i saradnja. Učenjem jezika se otvaraju nove mogućnosti za naše učenike i šire novi horizonti“, ukazala je tom prilikom profesorka nemačkog jezika u ovoj školi Ivana Vujić, jedna od najzaslužnijiih za ovo priznanje kako je potvrdila i zamenica direktora škole Danijela Marković.

IMG_20231115_111247

„Posebna mi je čast da primim ovu plaketu. Raduje nas činjenica da su nas prepoznali kao prave partnere za ovakve projekte. Škola „Dr Miša Pantić“ postoji od 1958. godine i dala je veliki broj znamenitih lekara i zdravstvenih radnika, a ova plaketa je još jedan dokaz da mi negujemo i neke druga znanja, vrednosti. Jezik je jedna od njih, nije samo način komunikacije, već i način upoznavanja nekih novih kultura, otvara mnoga vrata i prozore, a za ovaj prozor Ivana hvala tebi“, poručila je zamenica diretora.

IMG_20231115_110128

Do sada se saradnja Medicinske škole i nemačke ambasade ogledala u obezbeđivanju nastavnih sredstava za učenike, kao i u stručnom usavršavanju profesora nemačkog jezika. Kako je istakao rukovodilac odeljenja za kulturu Nemačke ambasade u Beogradu Miguel Waltereit, za ambasadu je važno da podrže prežu PASCH škola u Srbiji, da se prepoznaju škole u kojima se pojačano uči nemački jezik i da im pružimo svu moguću podršku.

„Nemački je drugi najpopularniji jezik u Srbiji, posle engleskog, jako puno dece ga uči, najviše u osnovnim školama. Cilj nam je da ta deca kada upišu srednje stručne škole ili gimnazije nastave da ga uče da bi mogli da postignju što veći nivo znanja jezika koji bi im omogućio dalje školovanje ili zaposlenje u Nemačkoj ili ovde. To je važno kako u medicinskim zanimanjima za kojima postoji velika potražnja u Nemačkoj, ali treba podsetiti da u nemačkim firmama u Srbiji radi oko 80.000 ljudi i da je za taj rad neophodno znanje nemačkog jezika, za mogućnost napretka“, poručio je Miguel Waltereit.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *