Press "Enter" to skip to content

PREDSTAVLJENA KNJIGA BRANISLAVA “KRCE” RAKIĆA – “KAISA U BEOGRADU”

U svečanoj sali valjevske Gimnazije danas je predstavljena šahovska knjiga Branislava “Krce” Rakića, “Kaisa u Beogradu”. Autor, inače rođeni Valjevac, u njoj se na jedan poseban način osvrnuo na sve velemajstorske Super turnire Investbanke u periodu od 1987. do 1997. godine održane u Beogradu u kojima je učestvovao kao organizator. Bilo je to vreme kad se u glavnom gradu Srbije okupljali najbolji svetski šahovski majstori čiji su dueli tih dana zaokupljali pažnju svih medija u svetu.

KRCA4

Na promociji nove knjige Branislava Rakića govorili su prof. dr Andreja Savić, univerzitetski profesor u penziji koji je svojevremeno bio predsednik Šahovskog saveza Beograda, potpredsednik Šahovskog saveza SR Jugoslavije i član Komisije za razvoj Svetske šahovske federacije (FIDE), i Dragan Kotevski, aktuelni direktor Šahovskog saveza Beograda.

KRCA3

Branislav Rakić se zahvalio svima koji su pomogli da knjiga izađe na svetlo dana a posebno dr Bošku Đukanoviću koji je najzaslužniji što je “Kaisa” u Beogradu” štampana u Valjevu. Autor je obavestio prisutne da dr Đukanović nije mogao da prisustvuje današnjem događaju zbog prehlade dok u Valjevo takođe nisu mogli da dođu Matija Bećković, inače školski drug Rakića iz valjevske Gimnazije, koji je trenutno u Londonu i velemajstor Alisa Marić, zbog bolesti člana uže porodice. Na promociju “Kaise u Beogradu” nije došao ni čuveni velemajstor Aleksandar Matanović zbog zdravstvenih razloga.

KRCA2

Rakić je pozdravio goste na promociji, posebno svoje prijatelje i drugove iz Valjeva koje nije video dugo vremena zatim je govorio svoje stihove o Valjevu.

KRCA1

Inače, Branislav “Krca” Rakić rođen je 13.novembra 1938. godine u Valjevu. Kao dečak je bio je jedan od najdarovitijih pionira-gimnastičara u Jugoslaviji, ali je posle jedne ozbiljne povrede napustio gimnastiku. Kao gimnazijalac je slovio za talentovanog mladog pesnika a kao student književnosti bavio se i glumom. Bavio se pisanjem tekstova za zabavnu i narodnu muziku. U zabavnoj muzici je uglavnom pisao tekstove za Mikija Jevremovića, a u narodnoj, njegov najpoznatiji tekst je za pesmu Predraga Gojkovića “Cuneta” “Zapevajte pesme stare”.

KRCA6

U šahu ima titulu majstora FIDE.

Bio je zamenik i pomoćnik glavnog urednika “Politike Ekspres”, a u tom listu je 35 godina uređivao Šahovsku rubriku – koja je smatrana najboljom Šahovskom rubrikom na svetu, u konkurenciji dnevnih listova. Veoma je plodan kao pisac; napisao je 11 knjiga iz oblasti šaha. Povodom jubileja, njegovog tridesetogodišnjeg neprekidnog uređivanja Šahovske rubrike u “Ekspresu”, januara 2000. godine mu je čestitke preko Šahovskog saveza Jugoslavije uputio predsednika Svetske šahovske federacije Kirsan Iljumžinov.

KRCA5

Na njegovu ideju je “Politika Ekspres” dugo godina bila pokrovitelja šahovskih prvenstava za naše ljude u dijaspori u zapadnoevropskim zemljama.

KRCA7

U decembru 2018. godine Branislav Rakić je dobio nagradu za životno delo, koje mu je dodelilo Udruženje novinara Srbije, uz zlatni prsten Udruženja.

Sreten Pantelić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *