Press "Enter" to skip to content

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “UPRAVA NEUKALJANIH ČASTI”

Poštovani,

U sredu 12. aprila 2023. godine sa početkom u 19.00 časova u Modernoj galeriji Valjevo održaće se predstavljanje knjige Uprava neukaljanih časti autora Mirjane Ognjanović i Slavka Krunića. O knjizi će govoriti: Mirjana Ognjanović, književnica i prevodilac; Slavko Krunić, slikar; Nataša Kristić, istoričar umetnosti i moderator. Saradnja između Mirjane Ognjanović i Slavka Krunića razvijala se kroz recipročan odnos slike i reči: Slavko je ilustrovao Mirjanine tekstove publikovane u Politikinom zabavniku, Mirjana je smišljala priče posmatrajući Slavkove slike. Zahvaljujući Mirjaninim pričama protagonisti Slavkovih slika otkrivaju u pisanoj reči novi oblik života. David Albahari je napisao o knjizi Uprava neukaljanih časti: Slavko Krunić i Mirjana Ognjanović su najbolji tamo gde većina pisaca i slikara počinju da zamuckuju i da se gube u prostoru između reči i slika. U tom prostoru oni pronalaze nove priče i slike i pretvaraju staru tišinu u novi glas.

MGVAjpg

Knjiga je objavljena u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada 2022. godine i iste godine je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga dobila nagradu ULUPUDS-a za Izdavački poduhvat godine.

Pozivamo Vas da prisustvujete razgovoru o knjizi Uprava neukaljanih časti i stvaralaštvu Slavka Krunića čija izložba Dvojnost portreta je otvorena u Modernoj galeriji Valjevo 25. marta i traje do 20. maja 2023. godine.

Srdačan pozdrav,

Moderna galerija Valjevo

BIOGRAFIJE

MIRJANA OGNJANOVIĆ

Rođena je 1959. godine u Beogradu, gde je završila školu i Filološki fakultet, grupu za Opštu književnost i teoriju književnosti. Njena dugogodišnja nedoumica, da li će život posvetiti muzici, odnosno klasičnoj gitari, ili književnosti, razrešena je početkom osamdesetih godina prošlog veka kada se zaposlila u Kulturnoj rubrici lista „Politika“ gde je pisala – o muzici i književnosti. Na srpski jezik prevela je dela svojih omiljenih italijanskih pisaca – Tomaza Landolfija, Dina Bucatija, Paula Maurensinga, Itala Kalvina, Paola Sorentina, kao i mnogih drugih pripovedača i pesnika, a 2010. godine objavila je i prvu zbirku svojih pripovedaka Začarani Velja i ostale muzičke priče (Artist, 2010). Napustivši Kulturnu rubriku dnevnog lista, zaposlila se u „Politikinom Zabavniku“. Nije mogla da zamisli da će od 2010. godine imati tu čast da postane lični pripovedač na raskošnom dvoru slikara Slavka Krunića. Za njega od tada posebno izmišlja priče, zbog obostranog zadovoljstva i radi raspirivanja Slavkove inače bujne mašte. Zauzvrat, on slika po njenim tekstovima i tako, takođe neočekivano, postaje ilustrator „Zabavnika“. Na taj način su nastale zbirke priča Nesanica za dvoje (Booka, 2013) i Mauzolej (Alta Nova, 2013). U međuvremenu je napustila „Zabavnik“ i potpuno se posvetila pisanju i prevođenju. Kada se navršilo pet stotina godina od kada je pod neobičnim okolnostima osnovan prvi svetski geto, onaj Venecijanski odlučila je da tom događaju smeštenom u vremenskom vrtlogu, posveti knjigu bajki – Sirena koja se smeši. A potom prevela i knjigu Elene Ferante Moja genijalna prijateljica (Booka, 2016), kao i roman Paola Sorentina Svi su u pravu (Booka, 2016), odnosno zbirke priča Toni Pagoda i njegovi prijatelji (Booka, 2017) i Nevažne tačke gledišta (Booka, 2018). Maurensigu se vratila prevodom kratkog romana Đavo u pisaćem stolu (Geopoetika, 2019). Krajem 2020.godne objavljena je zbirka pripovedaka Lažne bajke (Booka), koji je napisala sa našim proslavljenim piscem Davidom Albaharijem, a već početkom 2021. izašao je i njen prevod kontroverzne knjige S najgorim namerama (Booka) Alesandra Piperna, verovatno najznačajnijeg savremenog italijanskog autora. Neposredno pred beogradski Sajam knjiga 2022. objavljena je ilustrovana zbirka priča Uprava neukaljanih časti (Akademska knjiga), još jedan zajednički poduhvat sa Slavkom Krunićem. Prevela je i memoarski roman Strankinja (Booka), italijanske spisateljice Klaudije Durastanti, čije je sprsko izdanje najavljeno za prvu polovinu 2023.

SLAVKO KRUNIĆ

Slavko Krunić (Beograd, 1974) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesora Radomira Reljića 1998. godine. Magistarske studije završio je na istom fakultetu u klasi profesorke Anđelke Bojović. Samostalno izlaže od 1999. godine. Član je ULUS-a od 2000. i ULUPUDS-a od 2011. godine. Priredio je više od trideset samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim grupnim. Pored slikarstva bavi se i ilustracijom. Autor je i koautor knjiga: Lažne bajke, Satirikone, Antilogika slike, Nesanica za dvoje, Mauzolej, Mausoleum of Imperfection, Male boginje, Uprava neukaljanih časti.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *