Press "Enter" to skip to content

Predstava SLAVNE SRPSKE VOJVODE

Predstava SLAVNE SRPSKE VOJVODE hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva trojice gorostasa srpske istorije, Vojvode Živojine Mišića, Vojvode Stepe Stepanovića i Vojvode Petra Bojovića. Ponikli sa iste klase vojne akademije, svoje drugarstvo kroz najteža životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo, do samog kraja njihovog života!

FB_IMG_1670077003574

Predstava prati istorijske događaje o atentatu u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, Golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja solunskog fronta, oslobađenja porobljene Otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije. Istorijske ličnosti i ratne događaje nisu uvek procenjivali isto, ali im je ljubav prema narodu i Srbiji, kao i lični integritet uvek bio isti!

(odlomak iz teksta predstave)

,,Navrhunio se čitav jedan vek u komu su Srbija i njena vojska, jedinstvenim primerom žrtvovanja u istoriji ratova za svoj fizički opstanak, obilježili trajnim pamćenjem za jedno vreme, u kome se nisu razlikovali oficir i posilni, u istom rovu za spas Srbije i izbavljenje njenog naroda. To vreme nezaborava, u kome je reč bila tvrdnja od zakona; pesma kao odbrana i zaštita, a suza jedini lek i hrana; vreme, u kome je podanik delio poslednje parče hladne i skamenjene proje sa svojim kraljem; vreme, u kome je opanak pregazio čizmu, a šajkača nadvisila šlem; vreme zime i gladi u kome nam je jedini ogrev je bila vera u Boga, a nada, jedini zalogaj da se preživi i dočeka sloboda…”

Igraju Boško Puletić kao vojvoda Živojin Mišić, Lepomir Ivković kao Vojvoda Stepa Stepanović, Vladan Gajović kao Vojvoda Petar Bojović. Glumci Narodnog pozorišta iz Beograda. U ulozi naratora pojavljuje se autor dr. Mića Živojinović.

 

CENTAR ZA KULTURU VALJEVO

8. decembar u 20.00  č 

Prodaja karata od 5. decembra na blagajni Centra za kulturu

Cena: 500  dinara

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *