Press "Enter" to skip to content

Predsednik opštine Mionica na godišnjicu smrti Živojina Mišića položio venac na njegov grob

Predsednik opštine Mionica Boban Janković položio je venac na grob vojvodi Živojinu Mišiću na Novom groblju u Beogradu. Janković je venac na grob slavnog vojvode položio na godišnjicu njegove smrti.

1674224049708

– Mionica ne zaboravlja svog slavnog vojvodu. Mišić je simbol ljubavi prema slobodi i otadžbini. Zadužio je Mionicu. Zadužio je Srbiju. A mi nećemo dozvoliti da njegove i zasluge srpskih vojnika proguta zaborav, već ćemo njihovo junaštvo zauvek sačuvati u Kući Kolubarske bitke koju gradimo u Mionici – rekao je Janković.

1674224049711

Kuća Kolubarske bitke biće izgrađena u adaptiranom prostoru renoviranog Kulutrnog centra uz podršku Ministarstva kulture.

Vojvoda Živojin Mišić iz mioničkog sela Struganik preminuo je 20. januara 1921. godine u Beogradu. A u odlomku iz novina Tribuna posvećenom preminulom Živojinu Mišiću pisalo je sledeće:

„Suze su navirale prekaljenim ratnicima njegove Prve armije i celokupne Vrhovne komande, koji su pod njegovom komandom jurišali kao risovi. Umro je najveći vojnik naše istorije, o njemu znaju Rudničke i Suvoborske gore i Makedonski klanci, brda i doline o njemu pričaju sve naše bučne i bistre reke. Na pobedonosnim krilima njegove legende ime mu se pronelo i van granica naše otadžbine.

U čast vojvode Mišića, opština Mionica svake godine organizuje manifestaciju ,,Mišićevi dani“, a dan opštine se proslavlja na dan rođena slavnog vojvode, dok je rodna kuća Živojina Mišića proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. Opština Mionica ustanovila je najveće priznanje opštine ,,Zlatna plaketa sa likom vojvode Živojina Mišića“ koja se dodeljuje na Mišićevima danima za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, stvaralaštva i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i ličnog primera u izvršavanju zadataka.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *