Press "Enter" to skip to content

PRED VALJEVCIMA DELA 50 UMETNIKA KOJI SU STVARALI POSLEDNJIH SEDAM GODINA NA MEĐUNARODNOJ LIKOVNOJ KOLONIJI U TREBINJU Iz fundusa Udruženja umetnika “Kolo”

Klub “Ars Nova” iz Valjeva i Udruženje umjetnika Međunarodna umjetnička kolonija “Kolo” iz Trebinja potpisali su pre dve godine protokola o saradnji u oblastima kulture, umetnosti, ali i u pogledu konkurisanja na razne konkuse koji se organizuju i kod nasci u Republike Srpskoj. Kao rezultat te saradnje krajem nedelje je u galeriji Narodnog muzeja Valjevo otvorena izložba skulptura i slika iz fundusa pomenutog Udruženja, nastalih na likovnim kolonijama koje organizuju osam godina unazad.

IMG_20231202_161416

Vlado Dodović ,predsednik kluba “Ars Nova” podsetio je ovom priliko da saradnja između gradova Valjeva i Trebinja traje već nekoliko godina i podsetio na neke od segmenata te saradnje.

“Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” ima sporazum o saradnji sa bibliotekom u Trebinju, turističke organizacije već uveliko sarađuju i na Tešnjarskim večerima, na njihovim otvaranjima letne sezone, Muze, Hercegovine se već predstavio u ovom prostoru prošle godine, tako da ovo je još jedan mali plod naše saradnje i nadam se da će tih plodova biti u budućnosti i više na zadovoljstvo svih nas”, naveo je Dodović.

IMG_20231201_190135

Otvarajući ovu izložbu, direktorka Moderne galerije Valjevo Marija Đurić osvrnula se na likovne kolonije, njihov značaj, ali i preduslove da traju i okupljaju renomirane umetnike.

“Tradicija i jasan koncept kao uporište likovne kolonije osnova je za njen dalji opstanak, nakon čega umetnici jedni drugima prenose dobre glasove o mestu u kome su se kvalitetno proveli i pritom iznedrili vredna umetnička dela. Svakako, to nije lako postići jer istovremeno nije moguće održati stalnu tenziju osnovnih uslova potrebnih da bi likovna kolonija ostvarila svoj cilj. Taj uspeh zavisi isključivo od selektora likovne kolonije koji odabira i spaja umetnike na jednom mestu, poznavajući sve njihove mane i vrline, svestan svih rizika. Kada se usklade svi ti parametri uklapanja i balansiranja između različitih umetničkih senzibiliteta, moguće je dobiti pozitivan rezultat – likovnu koloniju sa pedigreom i zavidnim sazivom umetnika”, ukazala je Marija Đurić uz napomenu da međunarodni karakter kolonije u Trebinju potvrđuje činjenica da su pravo učešća imali slikari i vajari koji dolaze iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije Bugarske, Makedonije i Nemačke.

IMG_20231201_185809

Radovi izloženi u Narodnom muzeju nastali su tokom proteklih sedam godina na likovnoj koloniji koja se održava u jednom od najlepših hercegovačkih krajeva u Trebinju. Selektor izložbe bio je akademski slikar Dražen Milić koji je idejni tvorac i osnivač Međunarodne umetničke kolonije “KOLO” iz Trebinja.

“Okupiti preko 50 umetnika različitih senzibiliteta, napraviti selekciju i evo već petu izložbu po celoj Srbiji je zaista veliki trud i rad i uspeh ali i potvrda da ovo što Dražen radi”, rekla je direktorka Moderne galerije Valjevo

“Na izložbi u Valjevu smo se predstavili odabranim radovima nastalim u periodu od 2017. do 2022. Godine I od ukupno 300 slika, ovde je predstavljeno 50 umetnika koji su pet godina stvarali u Trebinju na koloniji iz godine u godinu. Među najpoznatijima tu je Slavko Krunić, tu je I vaš Valjevac Veljko Valjarević, mnogi od umetnika su izlagali u vašoj Modernoj galeriji, a puno je onih koji su poreklom iz Valjeva ili okruženja. Ovo je dobra prilika da Hercegovinu približimo ljudima iz Valjeva, a ono što umetnike najviše inspiriše u našem kraju su svakako sunce, kamen i platani! Svi kažu kamen je hladan, ali za Hercegovca nije, on je za nas topao”, otkrio je akademski slikar i selector izložbe Dražen Milić.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *