Press "Enter" to skip to content

Praznik Valjeva u znaku dodele Nagrada grada najuspešnijim pojedincima i kolektivima

Dan grada Valjeva koji se praznuje 20. marta obeležen je Svečanom akademijom i dodelom Nagrada grada najuspešnijim pojedincima i kolektivima za prošlu godinu, a uveče je na Velikoj sceni Centra za kulturu održan koncert grupe Van Gogh. Čestitajući svim Valjevcima Dan grada, prisutnima se na Svečanoj akademiji obratio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojkovića, a u ime nagrađenih govorio je novinar i publicista Miloš Jevtić, koji je sa Jovanom Maljokovićem dobitnik Nagrade za životno delo.

Dan-Grada-dobitnici-Nagrade-grada-1-864x576-1
Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kazao je da 20. mart simbolizuje početak razvoja modernog Valjeva i da je potpuno lišen ideoloških i političkih predznaka, da treba ići putem razvoja, znanja, u skladu sa tradicijom, kulturom, prirodom, putem koji su nam utrli svi oni koji su živeli na ovim prostorima pre nas. On je istakao da je ponosan što danas živimo u Srbiji, koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić i koji sa svojim timom radi na tome da se naša zemlja svrsta u red razvijenih ekonomskih zemalja sveta, te da i mi u Valjevu možemo biti ponosni na ono što smo zajedno sa Vladom Srbije i građanima Valjeva do sada uradili.

“Na pragu smo završetka investicija i projekata o kojima pričamo, maštamo i pripremamo godinama, a neke čekamo i decenijama. Spomenuću samo neke. Ove godine se otvaraju tri fabrike u našem gradu – Hansgroe, Bizerba, Hajsens Gorenje. Brza saobraćajnica do auto-puta Miloš Veliki već dobija svoje obrise! Gasovod stiže u Valjevo! Gerontološki centar u kome će dostojanstveno i lepo provoditi vreme naši najstariji građani samo što nije počeo sa radom. Tri vrtića će već od naredne školske godine otvoriti svoja vrata i primiti svu decu Valjeva. Značajna podrška majkama za troje i više dece, ulaganja u dečju i socijalnu zaštitu, školstvo, sport, kulturu. Infrastrukturno uređenje grada, rehabilitacija gradskih ulica, parkova, sportskih objekata, dečjih igrališta… samo su deo naših rezultata na koje smo ponosni! Očekivanja svih nas su velika, jer svi volimo ovaj Grad i želimo da ga vidimo u najboljem mogućem svetlu! Zbog svega toga sam još ponosniji na činjenicu da ćemo u vreme ove gradske vlasti moći da ostvarimo naše ambicije i pokažemo lepšu stranu Valjeva i Valjevaca”, kazao je gradonačelnik Gojković i čestitao dobitnicima Nagrade grada koji su prošle godine ostvarili značajne rezultate.

Lazar-Gojkovic-864x576-1
Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković / Foto: Grad Valjevo

Dodeljeno je 15 Nagrada grada Valjeva za 2022. godinu, od čega su dve za životno delo, a po dve su dodeljene i u oblasti poljioprivrede i oblasti humanosti.

U oblasti privrede nagrađeno je PRIVREDNO DRUŠTVO ZA TRGOVINU, PROIZVODNjU I USLUGE “ŽILEKS-TRGOVINA” D.O.O. STAVE. U oblasti poljoprivrede nagrade su uručene dr RADOSAVU VUJIĆU i ALEKSANDRU LAZAREVIĆU. U oblasti obrazovanja i vaspitanja laureat je profesor razredne nastave TATJANA RELJIĆ. Učenik Muzičke škole “Živorad Grbić” MILIVOJE JOVANOVIĆ dobitnik je nagrađen je u oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata. U oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva nagrađena je dr ALEKSANDRI KRSTIĆ, vanrednim profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. U oblasti medicine i brige o zdravlju nagradu je dobio dr BRANISLAV JOVANOVIĆ, specijalisti opšte medicine.

Dan-Grada-dobitnici-Nagrade-grada-864x576-1
Foto: Grad Valjevo

U oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada nagrađeno je UDRUŽENjE FUDBALSKIH SUDIJA GRADA VALJEVA. U oblasti humanosti laureati su ALEKSA FILIPOVIĆ I MARIJA NIKŠIĆ. U oblasti umetnosti i kulture nagrada je uručena MEŠOVITOM HORU VALJEVSKE CRKVE “HADŽI RUVIM”, u oblasti čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja AKUD “KOSTA ABRAŠEVIĆ” VALJEVO. U oblasti informisanja i društvenog angažovanja nagrada je dodeljena novinaru PREDRAGU LUČIĆU, dok je u oblasti sporta nagrađena LJILJANA RANKOVIĆ. Novinar i publicista MILOŠ JEVTIĆ i džez muzičar JOVAN MALJKOKOVIĆ dobitnici su nagrade za životno delo.

Dan-Grada-2023-1024x551-1
Foto: Grad Valjevo

U ime svih dobitnika Nagrade grada Valjeva za 2022. godinu, prisutnima se obratio Miloš Jevtić.

“Radujem se što sam sa Valjevcima. Radujem se što je Valjevo danas priredilo izuzetan program. Ovakav program kakav je danas bio, dugo nisam video i čestitam rukovodstvu Valjeva. Dobitnici nagrada su me ovlastili da kažem nekoliko reči. Mi smo iznenađeni prijatno što je Valjevo prepoznalo aktivnosti svih nas, bez obzira na struku i upravo zbog toga zahvaljujemo Valjevu i gradonačelniku Gojkoviću. Drago mi je što je Valjevo osetilo da nagradi nas, što nas obavezuje da još više, posebno ove mlade, da ulože novu snagu, da Valjevo bude lepše, više naše i da Valjevo bude Valjevo”, istakako je novinar i publicista Miloš Jevtić, dobitnik Nagrade grada Valjeva za životno delo.

Milos-Jevtic-Dan-Grada-dobitnici-Nagrade-grada-864x576-1
Novinar i publicista Miloš Jevtić, dobitnik Nagrade za životno delo / Foto: Grad Valjevo

U muzičkom delu svečanosti nastupili su Mešoviti hor Valjevske crkve “Hadži Ruvim” pod dirigentskom palicom profesorke Milice Baba-Milkić, muzička grupa “Poliptih” u čijem sastavu su profesori Marko Tomić – tenora i Luka Jezdića, gitara, Lenka Vuković – viola i Marija Obradović – flauta, zatimOmladinski hora Centra za negovanje tradicionalne kulutre “Abraševć”, pod rukovodstvom dirigenta Nikoline Ninić, kao i mladi Valjevci Mila Pavlović i Darko Jovanović koji su izveli pesmu “Pevaćemo što nam srce zna” Amre Medunjanin.

Dan-Grada-864x576-1
Foto: Grad Valjevo

Naša glumica Katarina Vićentijević kazivala je odlomak iz svoje monodrame “Zorka”, koja govori o ženi, njenim bezvremenim tugama, ljubavima, oprostima i molitvama u nevremenu ustanka i smrti.

Fotografije: Grad Valjevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *