Press "Enter" to skip to content

Povodom početka školske godine gradonačelnik obišao Osnovnu školu „Andra Savčić“

Valjevske gradske i seoske škole spremne su za novu školsku godinu, a ove godine je na teritoriji grada Valjeva prvi put u đačke klupe selo 664 mališana.

Lazar Gojković

Povodom 1. septembra i početka nove školske godine, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, obišao je Osnovnu školu „Andra Savčić“ koja u ovoj godini ima najviše upisanih đaka prvaka.

„U prvom razredu je ove godine 132 učenika, ukupno imamo oko 1000 učenika. Sve prostorije i dvorište u školi su dezinfikovane i pripremljene, radićemo u tri smene. Treća smena se završava u 17. 35 časova. Prva i druga, to su mlađi učenici, idu u dve grupe azbučnim redom po dnevniku. Stariji idu u dve grupe, prva grupa ide jedne sedmice, a druga grupa ide druge sedmice“, rekao je Zoran Simić, direktor Osnove škole „Andra Savčić“.

Lazar Gojković

Gradonačelnik Valjeva poželeo je svim đacima prvacima, kao i ostalim učenicima, roditeljima i svima koji rade u prosveti srećan početak školske godine.

„Prošla školska godina je kao što znate naglo prekinuta zbog Korona virusa i nismo imali gotovo šest meseci školu u klasičnom smislu. Za to vreme smo pokazali i snalažljivost i sposobnost da se prilagodimo svakoj situaciji i ono što je jako važno da je promenjen metod predavanja i učenja. Shvatili smo koliko je bitno da naša deca provode vreme u svojim školama i iz tog razloga za početak nove školske godine Valjevo je uložio dodatni trud kako bi sve škole, i seoske i gradske, bezbedno krenule sa radom. Mislim da su škole dobro obezbeđene sredstvima zaštite, dezinfikovane su i ono što je jako važno je da Grad stoji na raspolaganju i upravama škola, roditeljima i učenicima. Apelujem na dodatnu odgovornost ove godine, kako bi naučili svoju decu da čuvajući svoje zdravlje, čuvaju i zdravlje svih nas. Zato pozivam sve da se pridržavaju propisanih mera, da nose maske, dezinfikuju ruke i obuću, drže distancu i da redovno održavaju higijenu prostora u kome borave. Kada sve ove predložene mere postanu rutina i navika, mislim da će ostati dovoljno prostora i vremena za učenje, vredan rad i naravno za druženje i pravljenje novih lepih uspomena, koje priznaćete nosimo posle kroz ceo život, jer uloga škole pored ove edukativne, jeste da nam postavi pravi temelj za život. Svima čestitam početak nove školske godine i želim nam svima zdravu i bezbednu školsku godinu“, naglasio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Lazar Gojković

U novoj školskoj godini u gradskim školama upisano je 560 učenika i to: „Prva osnovna škola“ – 103 učenika, „Vladika Nikolaj Velimirović“ – 65, „Nada Purić“ – 46, „Sestre Ilić“ – 82, „Milovan Glišić“ – 75 i Osnovna škola „Desanka Makismović“ – 57 učenika.

U seoskim školama ukupan broj učenika prvog razreda u osam seoskih škola je 104 učenika i to: Osnova škola „Sveti Sava“ Popučke – 14 učenika, „Prota Mateja Nenadović“ Brankovina – 18, „Stevan Filipović“ Divci – 13, „Dragoljub Ilić“ Dračić – 6, Zdravko Jovanović“ Poćuta – 10, „Milovan Glišić“ Valjevska Kamenica – 21, „Miloš Marković“ Donje Leskovice – 9 i Osnova škola „Ilija Birčanin“ Stave – 13 učenika.

Za osnovno obrazovanje ove godine planirano je više od 196 miliona dinara za materijal, higijenu i nabavku zaštitnih sredstava, ali je urađen i rebalans budžeta kojim je predviđeno povećanje za skoro 1,4 miliona dinara, upravo za nabavku dezinfekcionih sredstava.

Za srednje obrazovanje predviđeno je 96,5 miliona dinara za iste namene, a povećanje rebalansa budžeta je planirano za 555 hiljada dinara zbog nabavke dezinfekcionih sredstava.

Grad Valjevo za stipendiranje najboljih učenika i studenata izdvojilo je 28 miliona dinara i spada među gradove u Srbiji koji najviše izdvaja novca za stipendiranje.

 

Izvor: Valjevo.rs

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *