Press "Enter" to skip to content

Povećan broj učenika romske nacionalnosti koji završavaju srednju školu

Povećan obuhvat romske dece sistemom obrazovanja i vaspitanja, porast broja učenika koji upisuju i završavaju srednju školu, smanjeno odustajanje od obrazovanja i sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja – najznačajniji su efekti mera koje je preduzelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u obrazovanju dece i učenika romske nacionalnosti.

Romi-Srbija-Valjevo

Pripremni predškolski program pohađa 80 odsto dece romske nacionalnosti, 85,4 odsto upisuje osnovnu školu.

Međunarodni dan Roma se obeležava danas, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviće sa merama podrške romskoj zajednici – afirmativnim upisom u predškolske ustanove i upisa u osnovnu školu bez dokumenata, kao i kroz stipendije i afirmativnu meru upisa u srednju školu i visokoškolske ustanove čiji osnivač je Republika Srbija.

Za poslednjih pet školskih godina ukupno je dodeljeno više od 6000 stipendija romskim učenicima, od čega je 65% devojčica.

Pored stipendija, kao značajan podsticaj ostajanja u sistemu obrazovanja je i mentorska podrška i angažovano je 200 mentora, takođe, kao mera podrške obrazovanju Roma su i pedagoški asistenti, njih 250 koji pružaju pomoć i dodatnu podršku deci i učenicima romske nacionalnosti, kao i nastavnicima, vaspitačima, stručnim saradnicima i roditeljima.

Za pedagoške asistente obezbeđena je IT oprema, a obuka za rad pedagoških asistenata, koju je pripremilo Ministarstvo sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja biće organizovana od ponedeljka 11. aprila.

Sa ovim Zavodom kreirano je Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja. Akreditovana su četiri programa i sprovedene obuke za jačanje kapaciteta preko 2000 zaposlenih u obrazovanju za prevenciju osipanja, aktivnosti na uključivanju i učešću sve dece i učenika kroz obrazovanje.

Izuzetno je važno da sve mere koje se preduzimaju kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou budu koordinisane, sinergijske i u cilju dostizanja što višeg nivoa obrazovanja svakog učenika u Republici Srbiji.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *