Press "Enter" to skip to content

Posle 26 godina srušen rekord Sergeja Bubke!

Od 31. jula 1994. do danas važio je svetski rekord legendarnog Rusa Sergeja Bubke (56) u skoku s motkom. Oborio ga je u Sestijereu u Italiji, kada je na otvorenom skočio preko 6,14 metara.

Od večeras, svetski rekorder je Armand “Mondo” Duplantis, reprezentativac Švedske rođen u Americi 1999. godine.

On je na mitingu Dijamantske lige u Rimu podigao letvicu na rekordnih 6,15 metara i preskočio je!

Duplantis je u poslednja dva meseca 14 puta uzastopno rušio letvicu na visini od 6,15, ali je u “Večnom gradu” napravio svoj rezultat karijere.

“Svi pričaju o tome i morao sam to da uradim, da bih skinuo teret sa leđa. Kada sam to uspeo, više sam osetio olakšanje nego radost”, rekao je Šveđanin. On je već vlasnik dvoranskog svetskog rekorda (na 6,18), koji je oborio u Glazgovu 2020.

Sergej Nazarovič Bupka je bivši sovjetski i ukrajinski atletičar u disciplini skok s motkom. Osvojio je 6 uzastopnih Svetskih prvenstava u atletici, zlato na Olimpijskim igrama 1988. i 35 puta je postavljao svetske rekorde u skoku motkom (17 puta na otvorenom i 18 puta u dvorani). Prvi je atletičar koji je preskočio 6 metara i za sada jedini koji je preskočio 6,10 metara. punih 26 godina držao je svetski rekord u skoku s motkom na otvorenom sa 6,14 metara, koji je postavio 31. jula 1994. u Sestrijereu i svetski rekord u dvorani od 6,15 metara.

Sada je rekord u vlasništvu Šveđanina koji ima samo 21 godinu.

Budite prvi koji će ostaviti komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *