Press "Enter" to skip to content

Posetom Brankovini obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

Patronažna služba Doma zdravlja i Psihijatrijska služba Opšte bolnice, uz podršku Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta Valjevo, posetom Brankovini organizovali su obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja. Sa predstavnicima ovih ustanova i službi u poseti Kulturno-istorijskom kompleksu Brankovina bilo je nekoliko pacijenata koji su u procesu oporavka i socijalne rehabilitacije.

Dom zdravlja Valjevo

Obišli su sve muzejske postavke: Protinu školu, Desankinu školu i kuću Nenadovića, kao i grob slavne pesnikinje Desanke Maksimović. Dvočasovna poseta Brankovini završena je razgovorom i druženjem u prelepom ambijentu kulturno-istorijskog kompleksa i crkvene porte.

Mentalno zdravlje je sastavni deo opšteg zdravlja čoveka i podjednako važno kao fizičko zdravlje, konstatuje psiholog Doma zdravlja Živana Pantić i dodaje:

– Svetska zdravstvena organizacija kaže da zdravlje nije samo odsustvo bolesti nego osećanje blagostanja zbog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Naše mentalno zdravlje podrazumeva da svaki pojedinac, u skladu sa svojim potencijalima, razvija sve ono što je dobio na rođenju i postane koristan član društva, odnosno svoje potencijale realizuje na društveno prihvatljiv način. Na koji način i kako, to je pitanje mentalne higijene. Dakle, potrebno je da svaki čovek, kao što radi higijenu prostora i ličnu higijenu, sprovodi i mentalnu higijenu. Kao neko ko dolazi iz primarne zdravstvene zaštite preporučujem da svako veče uoči spavanja analizirate svoj radni dan, vidite kakva su se osećanja u toku dana nakupila u vašem stomaku, srcu, plućima ili gde ih već pakujete i da probate da odgovorite šta ste mogli da uradite kako biste se bolje osećali. Ako dođete do takvog zaključka, onda sutra ujutro ne treba da odustanete od tog nauma.

Dom zdravlja ValjevoAktivnost je u skladu sa ovogodišnjim sloganom „Pokret za mentalno zdravlje“. U tom kontekstu Slavica Filipović, patronažna strukovna medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja kaže:

– Mi smo ovde jedan mali reprezentativni „pokret“ za zdravlje, a to je još jedna poruka da na putu rešavanja životnih problema pojedinac ne može sam ništa da učini. Uvek je potrebna podrška zdravstvenih profesionalaca i šire zajednice, kao i dobra interpersonalna komunikacija. Nije sramota biti bolestan, kada govorimo o zdravlju ne sme biti nikakve stigme. Svaki čovek ima pravo na zdravlje, ali i kada ima problema sa zdravljem treba da bude shvaćen i prihvaćen, pre svega od svoje porodice, koja jeste osnova društva, ali i od zdravstvenog sistema i šire društvene zajednice. Potrebna mu je podrška i pomoć, kako kroz savetovališni rad tako kroz dijagnostičke procedure i lečenje u relevantnim institucijama mentalnog zdravlja.

Učesnicima akcije su podeljene brošure „Depresija – bolest savremenog doba“, koje je pripremio i štampao Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *