Press "Enter" to skip to content

Ponovo veliko interesovanje za preventivne preglede

Na besplatne preventivne preglede organizovane u nedelju 16. juna 2024. godine, od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja i Bolnici Zdravstvenog centra Valjevo, odazvalo se ovog vikenda 433 građana.

foto9

Na preventivnim pregledima u nedelju građani su mogli da urade sledeće preglede: dermatološki pregled mladeža, tumor marker CEA, CA19-9, i Alpha Fetoprotein, merenje krvnog pritiska, UZ abdomena, nivo šećera u krvi, kompletna krvna slika.

foto5

U Domu zdravlja Valjevo omogućeni su preventivni opšti sistematski pregledi za decu, nakon kojih su po potrebi za decu bili omogućeni pregledi specijalista ogtalmologa i otorinolaringologa. Na ovim pedijatrijskim pregledima bilo je 22 dece različitog uzrasta uglavnom dece mlađeg uzrasta.

foto2

U dermatološkoj ambulanti u Bolnici, dermatovenerolozi su radili dermoskopiju kao osnovu pregleda mladeža. Urađeno je 186 dermoskopija i neki pacijenti su upućeni na dalju dijagnostiku, a ovi pregledi su se pokazali kao veoma značajni zbog povećanja broja obolelih od najrazličitijih karcinoma kože, a ujedno i podizanja svesti građana o štetnosti preteranom i nekontrolisanom izlaganju Suncu.

foto6

Ultrazvučni pregled abdomena je rađen na 5 punktova zbog velikog interesovanja građana.

Zakazivanje nije bilo potrebno, a od 433 pregledanih na dalje lečenje i dijagnostiku je upućeno 77 pacijenata.

Poseban akcenat na prevenciji se odnosi i na građane bez zdravstvenog osiguranja, tj. zdravstvene knjižice jer je ovo prilika da potpuno besplatno pregledaju svoje zdravlje.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima, a iz nedelje u nedelju u zavisnosti koji specijalistički pregledi su u ponudi, varira i interesovanje građana za zdravstvene preglede.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *