Press "Enter" to skip to content

Ponovo radi Škola za trudnice i roditeljstvo Doma zdravlja

Posle pauze od pet i po meseci Dom zdravlja Valjevo je krajem maja nastavio sa organizacijom Škole za trudnice i roditeljstvo. Prvi put za 16 godina postojanja desila se tolika pauza, uslovljena pandemijom korona virusa.

Rukovodilac obuke, strukovna sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović iz Službe polivalentne patronaže, naglasila je da su i u tom periodu bili na usluzi trudnicama i mladim majkama, preko telefonskog savetovališta Polivalentne patronaže i kroz kućne posete. Patronaža se trudila da organizuje bar jednu jednu ili dve kućne posete u vreme trudnoće, uz poštovanje prtoivepidemijskih mera.

– Škola zvanično ima osam radionica, a sadržajan program obuhvata celine kao što su: zaštita zdravlja žene u trudnoći (uključujući i zdravlje zuba), način ishrane, stil života, redovna kontrola, poštovanje preporuka izabranog ginekologa. Osnovne teme su: nega i higijena deteta, pravilna ishrana novorođenčeta, značaj majčinog mleka i dojenja i za bebu i za majku, tehnike dojenja, problemi prilikom laktacije… Ima tu i puno sitnih, ali važnih detalja na koje im treba ukazati. Bavimo se pitanjima koja brinu roditelje u prvim danima i mesecima života deteta, pogotovo u prva tri meseca, jer u tom periodu imamo najviše poziva u Telefonskom savetovalištu. Nega deteta, nega kože, obrada pupčane rane, povijanje, dojenje, kako sprečiti upalu dojke, grčevi kod beba… to su najčešći problemi u prvim nedeljama i ujedno najčešća pitanja koja dobijamo. U radionicama dajemo preporuke kako postupati u tim situacijama. Roditelji se plaše i misle da će onog momenta kada pođu iz Porodilišta i dođu kući krenuti grčevi, a to nije tačno – javljaju se od treće nedelje i mogu trajati otprilike do trećeg meseca. Naravno, svakoj mami je jako bitna podrška porodice.

Edukacija je dostupna, besplatna i radi je tim stručnjaka. Pored patronažnih sestara, u timu su ginekolog (koji je u novije vreme više prisutan u psihofizičkoj pripremi), pedijatar, psiholog, nutricionista.

– Sada radimo u malim grupama, sa 5-6 trudnica, uz poštovanje protivepidemijskih mera. Tako postižemo najbolju interakciju, trudnice imaju priliku da vežbaju naučeno. Uvek izražavamo želju da nam se i očevi pridruže, bar na nekoj od praktičnih radionica. U 90 odsto slučajeva to su žene bez iskustva, koje očekuju prvu bebu, tako da bi i tate mogle da pomognu u prevladavanju nepoznanica. Ako interesovanje bude veće možemo da radimo sa dve grupe u dva termina, pogotovo kada se uskoro vratimo u Edukativni centar Doma zdravlja.

Jedna od polaznica, pravnik Ivana Simeunović, koja ima 35 godina i prva joj je trudnoća, o svojoj odluci da pohađa Školu za trudnice i roditeljstvo kaže:

– Želela sam da se edukujem na pravi način, da od stručnih ljudi čujem savete i preporuke kako bih znala pravilno da brinem o detetu. Teme koje me najviše zanimaju su: psihofizička priprema za porođaj, nega bebe kada dođe kući, dojenje, to je dosta kompleksno za žene sa prvom trudnoćom. Nije loše čuti ni savete svoje majke, svekrve, prijateljica, ali mislim da prvo treba slušati ljude koji su za to edukovani i onda uz sve te preporuke gajiti svoje dete. Prezadovoljne smo školom, dosta su dobra predavanja, može puno da se nauči i preporučujem svim budućim majkama da je pohađaju.

Dom zdravlja Valjevo zahvaljuje Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“ što je od početka rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja ustupila prostor Muzeja zavičajnih pisaca za organizaciju školice za trudnice.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *