Press "Enter" to skip to content

Policija će uvek biti garant sigurnosti svih građana

Na centralnoj manifestaciji u Beogradu, koja je održana povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, 1.337 pripadnika MUP-a, koji su primljeni u radni odnos u poslednjih godinu dana, svečano je položilo zakletvu.

Manifestacija, na kojoj su prisustvovali predstavnici MUP-a, Vlade Srbije, Republike Srpske, Skupštine Srbije i verskih zajednica, počela je predavanjem raporta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsednik je, potom, obraćajući se pripadnicima MUP-a i gostima, izrazio zahvalnost policajcima na tome što obavljaju najteži posao, dodavši da je veoma važno da imamo snažnu policiju, fantastične vatrogasce, ljude koji pomažu prilikom bilo koje prirodne nepogode.

Vi ste ti koji čuvate i štitite državu, a ne postoji ništa teže od toga, jer ne postoji ništa popularnije nego za sve kriviti tu istu državu. I zato vam veliko hvala što obavljate najteži posao, što se na dnevnom nivou suočavate sa ubicama, razbojnicima, onima koji našoj deci daju drogu i ubijaju našu budućnost, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, policija je tu da čuva red, mir i poredak, da bude garant svakome da može da bude siguran da će mu deca slobodno ići u školu, otići u grad i da će se sigurno vratiti svojim kućama.

Od vas zavisi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i tražim od vas 1.337 novih pripadnika, da budete još žešći i snažniji u toj borbi. Ničija partijska knjižica ili položaj na bilo kom mestu u državi, Vladi, ne sme da vas spreči da obavljate zakon, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da je rešavanje stambenog pitanja policajaca posao države, najavivši da će oni i ove i iduće godine imati povećanje plata.

Srpski policajac mora da ima dostojan život, normalnu platu da može da obavlja svoj posao, poručio je on.

Vučić je zamolio policajce da sa punom posvećenošću, ogromnim trudom, elanom, rade svoj posao, dok je građanima Srbije poručio da je policija tu da štiti njihova prava, da policija mora jednako da štiti prava Srbina i Bošnjaka u Novom Pazaru, Mađara i Srbina u Subotici, Rumuna i Srbina u Vršcu, Bugarina i Srbina u Dimitrovgradu, pripadnika bilo koje nacije i manjinske grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je na svečanosti rekao da očekuje od najmlađih pripadnika MUP-a, koji su danas položili zakletvu, da budu najbolji, poručivši im da paze na svaku reč zakletve kako bi tome bili dosledni u izvršavanju zadataka.

Ničije bogatstvo nije takvo da se pred njim ponizite, budite veći od najvećih, manji od najmanjih, rekao je Vulin.

Na svečanosti predsednik Vučić je uručio medalje za hrabrost, Vulin medalje za posvećenost službi, a direktor policije Vladimir Rebić medalje za zasluge.

Rebić je uručio bronzanu medalju pomoćniku načelnika Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije Dušku Sivčeviću, srebrnu pomoćniku načelnika Sektora za ljudske resurse Gordani Vuković i zlatnu komandantu beogradskog odreda Žandarmerije Radovanu Radiću.

Vulin je uručio medalje za posvećenost službi – bronzanu pomoćniku komandanta Helikopterske jedinice Ljubomiru Vejinu, srebrnu šefu Odseka za operativnu forenziku Policijske uprave u Novom Sadu Tomislavu Matoviću i zlatnu zameniku načelnika Odeljenja za obezbeđenje Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata Dušanu Momčiloviću.

Predsednik Srbije je uručio medalje za hrabrost, bronzanu vatrogascu- spasiocu iz Prijepolja Vojkanu Pušici, srebrnu pripadniku beogradskog odreda Žandarmerije Igoru Ristiću i zlatnu pomoćniku komandira Policijske ispostave Vrnjačka Banja Nenadu Čoliću.

Takođe, promovisano je 506 mladih oficira u čin zastavnika i poručnika policije.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na praznik Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *