Press "Enter" to skip to content

PODRUŽNICA MATEMATIČARA VALJEVO NAGRADILA 80 NAJUSPEŠNIJIH UČENIKA NA ZAVRŠNOJ MATEMATIČKOJ SVEČANOSTI

Najuspešniji mladi matematičari grada Valjeva, dobitnici brojnih nagrada i priznanja na gradskim, okružnim i republičkim takmičenjima iz matematike, po već ustaljenoj, lepoj tradiciji nagrađeni su za svoj trud i postignute rezultate na Završnoj matematičkoj svečanosti koja je u organizaciji Podružnice matematičara Valjevo organizovana u četvrtak u svečanoj sali Višeg javnog tužilaštva.

1686933843944

Predsednik Podružnice matematičara Valjevo Dragan Stefanović naveo je da ove godine nagrađuju 50 osnovaca (od trećeg do osmog razreda) u 30 učenika srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima raznih nivoa.

1686933843954

„Podružnica matamatičara Valjevo i ove godine nastavlja sa tradicijom da nagrađuje najbolje tamičare iz matematike u organizaciji Društva matematičara Srbije, ove godine njih osamdeset. Taj uspeh je veliki za nas, a ja bih ovom prilikom morao da istaknem troje učenika koji su ove godine zaslužili da se posebno pomenu. To je učenica sedmog razreda Valjevske gimnazije Sofija Mićević koja ove godine ne samo što je bila prva na opštinskom i okružnom takmičenju, već je osvojila prvu nagradu i na državnom takmičenju sa maksimalnim brojem bodova. Ona je najbolji matematičar ne samo u Valjevu, nego i u Srbiji. Učestvovala i na Juniorskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi, na Kenguru bez granica. Učenik trećeg razreda Valjevske gimnazije Mihailo Lekić je osvojio prvu nagradu na okružnom, drugu nagradu na državnom takmičenju iz matematike, učestvovao je na Juniorskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi, u finalu Kengura bez granica. Tu je i učenica četvrtog razreda, maturantkinja Valjevske gimnazije Lenka Nikolić, koja je osvojila prvu nagradu na okružnom, drugu na državnom, učestvovala je i na Izbornom takmičenju Srbije za Evropsku olimpijadu za devojke“, naveo je Stefanović uz veliku zahvalnost svim kolegama koje su radile sa većinom nagrađenih učenika u Školi za ljubitelje matematike „Integral“ koja je ove godine uspešno izvela 37. generaciju.

1686933843976

Završna matematička svečanost bila je prilika da se javnosti predstave svi ti mladi ljudi, sjajni matematičari, deca uspešna i u mnogim drugim oblastima, ali i da se podstaknu da svoj rad nastave i unaprede. U Podružnici matematičara Valjevo na razne načine animiraju valjevske osnovce i srednjoškolce i približavaju im ovu nauku, kako kroz organizaciju letnjih i zimskih škola matametike, tako i kroz mnoge druge aktivnosti na promociji matematike, i kroz predan rad sa učenicima. Slika svih ovih mladih ljudi potvrda je da se taj rad isplatio!

1686933843985

Jedan od nagrađenih srednjoškolaca je i Lazar Lazarević, učenik trećeg razreda Valjevske gimnazije, specijalno-matematičkog smera koji je ove godine obezbedio prolaz na državno takmičenje iz matematike i drugu nagradu na Kenguru bez granica i treću nagradu u finalu istog takmičenja.

1686933843965

„Matematika daje bezbroj mogućnosti! Koji god da je predmet u pitanju, čak i kada su društvne, a naročito prirodne nauke u pitanju, matematika ima svoju primenu. Nisam siguran da li je za moju ljubav prema ovoj nauci zaslužna učiteljica, neko od nastavnika ili možda urođena sklonost, samo znam da je već od prvog upoznavanja sa jednocifrenim brojevima, to postalo zanimljivo“, otkrio je Lazar.

Učenica sedmog razreda Valjevske gimnazije Sofija Mićević ove godine se može pohvaliti prvom nagradom na državnom takmičenju iz matematike, prvom nagradom na Kenguru bez granica, dok je u finalu to takmičenja osvojila drugu nagradu.

„Ja matematiku ne vidim kao poteškoću, više kao neku zanimaciju koja nas navodi da razmišljamo, kao izazov. Većina dece misli da je to nešto mnogo teško, ali ako se dublje zainteresujete za matematiku, možete uvideti njene čari“, kaže Sofija koja je ovom prilikom zahvalila profesorima Veljku Ćiroviću i Marijni Stefanović koji su joj pomogli da postigne pomenute rezultate.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *