Press "Enter" to skip to content

Podrška negovanju i čuvanju kvalitetnih domaćih proizvoda

Juče je počeo 18. Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG, koji će trajati do subote popodne, a pored većeg broja izlagača u odnosu na prošlu godinu, jedna od novina je i veliki povratak dugogodišnjih sajamskih partnera DTL-a i kompanije Europrom nakon trogodišenje pauze izazavane epidemijom korona virusa. Domaći Trgovački Lanac se sa svih svojih 14 članica sajamski predstvalja u Hali 2 koja simbolično nsi naziv “Domaća priča – Naše nama vredno”, jer na jednom mestu okuplja i u sajamskom svetlu predstavlja isključivo domaće proizvođače i domaće trgovce. Među 30 izlagača na štandu DTL-a prisutni su dobro poznati nacionalni domaći proizvođači i brendovi kao što su Jaffa, Zlatiborac, Bambi, Nektar, Imlek, Frikom, ali i predstavnici malih lokalnih i regionalnih proizvodnji pod okriljem sada već u Valjevu i okolini dobro poznate robne marke “Domaće”. Zajednička podrška negovanju i čuvanju domaće privrede poruka je koju su sa 18. SPREG-a uputili DTL i Europrom.

18.SPREG-DTL-EUROPROM-4-768x646-1
Detalj iz Hale 2 “Domaća priča – Naše nama vredno” na 18. SPREG-u / Foto: Valjevska posla

DTL i valjevska kompanija Europrom su ove 2023. deveti put domaćini Hale “Domaća priča” na SPREG-u. Štand DTL-a je ove godine proširen, a za posetioce je tokom sva tri dana Sajma organizovan veliki broj aktivnosti, od promocija i prezentacija, preko degustacija i radionica do poklona. Što se tiče radionica, one se realizuju sa predškolcima, osnovcima, srednjoškolcima i studentima, sve sa ciljem zajedničkog buđenja i negovanja svesti o čuvanju onoga što je domaće, kvalitetno i što je naše.

“Dobra ideja je dobar početak, ali ako želimo da nešto zaista traje onda je kvalitet nešto što je neizostavni deo svake takve priče. Ideja o okupljanju domaćih proizvođača i domaćih trgovaca u jednoj hali na jednom mestu inicirana je i pokrenuta od strane DTL-a i kompanije Europrom pre nešto više od 10 godina upravo u Valjevu na Sajmu SPREG. Srž takve ideje za okupljanjem domaćih na jednom mestu ostala je aktuelna i danas i na ovogodišnjem SPREG-u. Ono što je zajedničko svim prisutnim domaćim proizvođačima i što je okosnica njihovog trodnevnog sajamskog predstavljanja jeste kvalitetan domaći proizvod. Nije sve što je proizvedeno u Srbiji najbolje i jedino dobro, ali u ovom trenutku na tržištu Srbije postoji zaista veliki broj kvalitetnih domaćih proizvoda i zaista je krajnje vreme da se znatno više obrati pažnja na njih, da svi zajedno pružimo podršku njihovom negovanju i čuvanju, jer ako mi to ne uradimo zaista niko drugi neće”, poručila je Bojana Perić na konferenciji za medije upriličenojn eposredno pred svečano otvaranje 18. SPREG-a.

DTL-Europrom-2-925x576-1
Sa konferencije za medije DTL-a i Europroma pred otvaranje 18. SPREG-a / Foto: Valjevska posla

Stefan Čvorović, direktor marketinga DTL-a je u svom obraćanju novinarima istakao da DTL od svog osnovanja, pre 12 godina preduzima niz projekata da osnaži lokalnu zajednicu, pomogne domaćim dobavljačima i posledično unapredi privredu Republike Srbije u celini. Prema njegovim rečima, kontinuiranim širenjem maloprodajne mreže DTL je postao lanac sa najvećim brojem objekata u Srbiji i najširom geografskom disperzijom. To je najveći domaći trgovački lanac na teritoriji Republike Srbije. Maloprodajna mreža DTL-a sačinjena je od 14 regionalnih centara, odnosno o 14 trgovačkih lanaca sa preko 770 prodavnica i preko 6.500 zaposlenih. Kupovinena dnevnom nivou u maloprodajnim objektima svih članica DTL-a obavi preko 280.000 kupaca.

“Otvaranjem novih radnih mesta i zapošljavanjem lokalnog stanovništva utičemo na to da osnažimo lokalne zajednice, pre svega ekonomski, i da utičemo da lokalno stanovništvo ostaje u matičnim sredinama stimulišući ih da ne gravitiraju ka velikim regionalnim centrima. Naš cilj unapređeje kvaliteta života lokalnih zajenica postižemo na nekoliko načina. Pored zapošljavanja, negovanja saradnje sa lokalnim i velikim domaćim dobavljačima i nacionalnim brendovima, gde indirektno podstičemo otvaranje novih radnih mesta i razvoj pivrede Srbije, kontinuirano radimo na adekvatnom snabdevanju našioh maloprodajnih objekata najkvalitetnijim asortimanom po pristupačnim cenama. Sve što radimo posvećeno je poridici kao osnovnoj jedinici svakog društva. Verujemo da su vrednosti kao što su briga, pažnja, poverenje, poštovanje i tradicija osnov za izgradnju kvalitetnog društva, kvalitenih odnosa sa porodicom, kao i sa dobavljačima i lokalnom zajednicom”, naglasio je Stefan Čvorović.

Stefan-DTL-768x768-1
Stefan Čvorović, direktor marketinga DTL-a / Foto: Valjevska posla

Ivan Tomašević, direktor menadžmenta kategorija DTL-a istakao je da DTL zajednički želi da pruži podršku razvoju malih privrednika, a da je SPREG sjajna prilika da se to i pokaže. Pozvao je sve privrednike koji hoće da pozicioniraju svoje proizvode kroz DTL da se jave bilo kojoj od članica ove asocijacije.

Aleksandar-Poznanic-Jaffa-768x768-1
Aleksandar Poznanić, direktor marketinga kompanije Jaffa / Foto: Valjevska posla

Direktor marketinga kompanije Jaffa, Aleksandar Poznanić, kazao je da Jaffa dugi niza godina uspešno sarađuje sa DTL-om i da međusobno imaju izgrađen odnos poverenja.

“Poverenje je pojam koji želim danas da naglasim, poverenje između nas kao domaćih kompanija i poverenje koje DTL ima. U našem slučaju to poverenje ima nekoliko dimanzija. Prvo poverenje da su svi proizvodi Jaffe proizvedeni većinski od domaćih sirovina. Sirovine koje ulaze u naše proizvode kao što su šećer, jaja, brašno, dolaze sa farmi i kompanija u krugu od nekoliko kilometara od naše fabrike. Drugo poverenje da će naših 900 zaposlenih te proizvode proizvesti po svim vrhunskim svetskim standardima kvaliteta koje posedujemo i svim sertifikatima koje imamo od svetski priznatih laboratorija, do poverenja da ćemo biti uz njih tokom celog života. Tu je i poverenje da ćemo uvek ulagati u lokalnu zajednicu, i u Crvenki i u Kikindi, gde od 2017. godine u našem sistemu imamo “Banini”. Pored ulaganja u lokalnu zajednicu, ulažemo i u neke nacionalne projekte, od kojih bih istakao podršku našem Olimpijskom timu, od Londona 2012, preko Rija, Tokija i narede godine, gde ćemo u Francuskoj biti uz naše sportiste. Time naravno želimo da promovišemo bavljenje sportom, ali i vezu sa olimpijskim vrednostima koje prepoznajemo i kao vrednosti naše kompanije”, rekao je Aleksandar Poznanić.

Budimir-Kacarevic-Mlekara-Kacareevic-768x768-1
Budimir Kačarević, vlasnika Mlekare “Kačarević” / Foto: Valjevska posla

Budimir Kačarević, predstavio je Mlekaru “Kačarević” iz Mionice rekavši da ova firma, čiji je on vlasnik, broji 18 radnika i koja celokupno mleko za svoju proizvodnju otkupljuje na teritoriji Mionice.

“Imali smo malih problema početkom rada, ali ulaskom u Europrom, otvorila su nam se širom vrata za članice DTL-a, gde smo ušli u više objekata. Nismo ušli u ceo DTL, ipak smo mi mali lokalni i regionalni proizvođač. Zadovoljstvo mi je što sarađujemo i nadam se da je to zadovoljstvo obostrano. Proizvodi su tradicionalni, rade se na tradicionalan način, baš kao što su rađeni nekada, ali samo u savremenim uslovima. Vezani smo sa količinom i nemamo ambicije, ni mogućnosti, da budemo nacionalni snabdevač DTL-a, ali zadovoljni smo što preko nekoliko članica DTL-a jednu određenu teritoriju u Srbiji snabdevamo”, istakao je Budimir Kačarević.

18.SPREG-DTL-EUROPROM-5-1024x478-1
Sa sastanka privrednika na štandu DTL-a u Hali 2 “Domaća priča” / Foto: Valjevska posla

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja 18. SPREG-a, DTL i Europrom su kao domaćini Hale “Domaće priče” ugostili preko 150 privrednika iz cele Srbije, a pečat tom sajamskom susretu privrednika dao je prigodan kulturno-umetnički program u izvođenju članova KUD “Krušik” i etno pevačke grupe “Valjevke”.

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *