Press "Enter" to skip to content

Podela sasdnica Jasena u okviru akcije Posadi svoj hlad

Grad Valjevo je započeo sa podelom sadnica Jasena svim građanima koji su se prijavili za akciju Posadi Svoj Hlad.

Posadi svoj hlad
Vašu Besplatnu sadnicu možete da preuzmete u Turističkom info centru Karađorđeva 64 Valjevo od Ponedeljka i Utorka od 12-16h.

Građanima koji su se ranije prijavili za učešće u akciji “Posadi svoj hlad” dobiće SMS sa informacijama o lokaciji preuzimanja sadnice belog jasena uz koje dobijaju uputstvo kako posaditi drvo sa vezicom na koju mogu da upišu ime i datum sadnje. Sadnice su obezbeđene i za sve škole i vrtiće u gradu. Građani koji preuzmu sadnice moći će da zasade beli jasen u svom dvorištu ili na svom posedu, posle sadnje imaće obavezu da se fotografišu pored stabla i fotografiju pošalju administratoru akcije.

Sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija, partnera koji su se odazvali pozivu da učestuju u ovoj akciji Zelenog razvojnog centra iz Sremske Mitrovice koji je predstavnik za Srbiju Lets do it i Trillion Trees organizacija i već pet godina obeležava Svetski dan čišćenja u Republici Srbiji. Jesenja sadnja je pocetak projekta od milion sadnica uz koji stvaramo prirodni respirator za sve građane.

Ove godine smo podeljeno je 30.000 sadnica Jasena dok već sledeće godine planirano je da se taj broj udesetrostruči.

“Mi želimo da sadimo drveće po gradovima zato sto tu živimo i niko neće moći nikada da poseče vaše drvo koje je živo biće. Borićemo se za taj status do te mere da će svako drvo imati svoj JBMG. Aplikacija koja uskoro izlazi omogućiće vam da svako drvo uslikate, locirate preko gps i pošaljete u naš centralni sistem koji mu dodeljuje JMBG i status živog bića”, navode organizatori ove akcije.

Prema mnogim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju nivoa kosmosa. Germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum, a na severu Evrope on je simbol plodnosti.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *