Press "Enter" to skip to content

Počinje popis: U Valjevu će popis sprovoditi 161 popisivač

U Srbiji u subotu, 1. oktobra počinje popis stanovništva i trajaće do kraja oktobra. Na teritoriji grada Valjeva, koji je podeljen na 78 naseljenih mesta, radiće 161 popisivač, koje čine naši sugrađani svih generacija, koji su se prijavili za ovaj važan posao. Oni će obilaziti popisne krugove i popisivati stanove, domaćinstva i lica koja žive u stanovima i kućama. Građani će odgovarati na pitanja o mestu rođenja, obrazovanju, ekonomskoj aktivnosti itd, a na tri pitanja koja se tiču nacionalne pripadnosti, veroispovesti i maternjeg jezika, nisu obavezni da daju odgovor.

SLIDER-infocentar-1024x235-1

Popis je zakonska obaveza građana i Popisna komisija grada Valjeva poziva sve građane da se odazovu popisu i prime popisivače koji će imati identifikacione kartice sa svojom fotografijom. Popis je veoma važan i radi se u čitavom svetu, jer podaci koji se dobiju popisom omogućavaju pravljenje evidencija i kreiranje politika. Svi podaci koje građani daju popisivačima su zakonom zaštićeni i neće se koristiti u druge svrhe, poručuju iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prvi preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa se mogu očekivati već krajem novembra, a na proleće se mogu očekivati i konačni rezultati popisa jer se ove godine popis prvi put radi pomoću aplikacije na laptopovima koje će popisivači nositi na teren, što će omogućiti bržu obradu podataka.

Popis-Stanovnistva

Prema popisu koji je rađen 2011. godine, na teritoriji grada Valjeva je živelo 90.312 stanovnika, od čega je 44.148 muškaraca i 46.164 žena. Prosečna starost stanovnika Valjeva je po poslednjem popisu bila 43 godine, a nastanjenih stanova je bilo 40.612.

U Valjevu će radnim danima za sva pitanja i nedoumice oko popisa biti otvoren telefon 294-895 od 8 do 15 časova, dok je Info centar za celu Srbiju dostupan na broju 0800 444-005, od 8 do 20 časova i i-mejl: [email protected].

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *