Press "Enter" to skip to content

Početak saradnje VK Valis i Vaterpolo akademije “Pejser” iz Singapura

U okviru uspostavljene saradnje sa valjevskim VK Valis, u Valjevu borave vaterpolisti Vaterpolo akademije “Pejser” (eng. Pacer) iz Singapura, inače najvećeg vaterpolo kluba u Jugoistočnoj Aziji. Petnaest igrača “Pejsera”, uzrasta 13 i 14 godina, trenira pod balonom valjevske “Petnice” i priprema se za sledeću godinu za internacionalni turnir Pacer Water Polo U15 Invitational Cup, koji se svake godine održava u Singapuru uz učešće klubova iz zemalja našeg regiona, Evrope, Australije i Okeanije. Ostvarena saradnja između VK Valis i Akademije “Pejser” podrazumeva da igrači iz Singapura dolaze u Valjevo, da stiču nova iskustva i da odigraju mečeve sa srpskim klubovima. Povodom gostovanja singapurskih vaterpolista, organizovana je konferencija za medije na kojoj su o daljim planovima saradnje “Valisa” i “Pejsera” govorili vlasnik Vaterpolo akademije “Pejser” Kum Luen Ting, Sportski direktor “Pejsera” Dejan Milaković, trener VK Valis Miloš Saković i Predsednik Uprave VK Valis Nebojša Stojaković. VK Valis je ovom prilikom dobio poziv za učešće na pomenutom međunarodnom turniru u Singapuru koji Akademija “Pejser” organizuje u saradnji sa Nacionalnom sportskom asocijacijom Singapura.

VK-Valis-1024x522-1
Sa konferencije za medije VK Valis / Foto: Valjevska posla

Dejan Milaković, sportski direktor Vaterpolo akademije “Pejser” izrazio je veliko zadovoljstvo što su mladi vaterpolisti iz dalekog Singapura dobili priliku da dođu u Srbiju i u Valjevo, da treniraju ovde i stiču nova sportska iskustva. On se zahvalio VK Valis na sjajnim uslovima za trening, srdačnom gostoprimstvu i na toploj dobrodošlici.

“Imamo sve uslove za rad i napredak. Deca igraju utakmice između sebe i upoznaju nove drugare i stiču neka nova iskustva. Ovde imaju priliku da prvi put treniraju u balonu. Kao što znate u Singapuru je preko cele godine prosečno letnja temperatura i sam taj ulazak u balon i spoznaja tog prostora u kome se nalaze je bilo jedno veoma novo iskustvu za njih. Sa druge strane, nadam se da je ovo samo početak saradnje između VK Valis i Vaterpolo akademije “Pejser” iz Singapura i nadamo se da će već od sledeće godine mladi igrači iz Valjeva uspeti da dođu u Singapur na turnir koji organizujemo. Ovim putem bih iskoristio priliku da pozovem VK Valis da budu naši gosti sledeće godine na internacionalnom turniru, koji se održava u Singapuru svake godine, gde očekujemo ekipe iz regiona, takođe iz Australije i Evrope”, kazao je Dejan Milaković, sportski direktor Vaterpolo akademije “Pejser” iz Singapura, nekadašnji selektor vaterpolo reprezentacije Singapura i osvajač Lige šampiona 2014. sa ekipom Pro Recco.

Dejan-Milakovic-i-Ting-777x576-1
Sportski direktor Akademije “Pejser” Dejan Milaković (desno) i vlasnik “Pejsera” Kum Luen Ting / Foto: Valjevska posla

Milaković se nada dolasku svake zime sa vaterpolistima iz Singapura u Valjevo na pripreme i da će saradnja sa VK Valis postati zvanična u godinama koje dolaze.

“Ove godine smo doveli petnaest igrača, uzrasta 13 i 14 godina. Cilj nam je da sa decom tog uzrasta dolazimo ovde, jer mi to koristimo kao pripremu za sledeću godinu za turnir koji sam malopre pomenuo, koji je inače za uzrast od 15 godina. U Valjevu ćemo biti pet dana, pre toga smo bili gosti u nekim drugim gradovima u Srbiji, gostovali smo i u Istambulu jednu sedmicu”, kazao je Milaković i poželeo VK Valis da u budućnosti podignu svoj nivo rezultata na još viši nivo, kao i da im se ostvari želja i san da počnu da treniraju i odigravaju takmičarske utakmice u bazenu u zatvorenom objektu tokom celel godine.

Dejan-Milakovic-1155x1536-1
Dejan Milaković, sportski direktor Akademije “Pejser” / Foto: Valjevska posla

Vaterpolo akademija “Pejser” trenutno broji oko 400 polaznika, što predtakmičarskih što takmičarskih kategorija. Cilj čelnika ove Akademije je da imaju preko 500 članova koje će uz najbolje moguće uslove izvesti na pravi (sportski) put. Kum Luen Ting, vlasnik Akademije “Pejser”, visoko poštuje stručni rad iz Srbije. Pored Dejana Milaković na Akademiji rade još 3 srpska trenera, što je, kako je rečeno na konferenciji za medije, razlog zašto “Pejser” odskače kvalitetom.

“Vaterpolo akademija “Pejser” zajedno sa Nacionalnom sportskom asocijacijom Singapura svake godine organizuje Invitational Cup. Cilj nam je da dovedemo decu iz celog sveta u Singapur, da učestvuju na turniru, vide i dožive Singapur i da naravno ostvare nova prijateljstva. Kao što svi znamo, u sportu ne postoje granice. Pokušavamo da dovedemo decu iz Evrope u Singapur, ali i da naša deca dolaze da treniraju u Evropu, i u Srbiju. Što se tiče našeg poziva “Valisu” za učešće na turniru u Singapuru, deci i trenerima biće obezbeđen celokupan smeštaj, hrana i trnasport tokom boravka i trajanja turnira. Imaće priliku da vide i borave u Singapuru, što je šansa koja se pruža možda jednom u životu”, istakao je gospodin Ting.

Ting-VK-Pejser
Kum Luen Ting, vlasnik Vaterpolo akademije “Pejser” iz Singapura

Trener VK Valis Miloš Saković rekao je da mu je izuzetno drago što vaterpolisti “Valisa” imaju priliku da steknu prijatelje iz daleke Azije i obrnuto i naglasio da će to ostaviti dubok trag u njihovom daljem bavljenju sportom.

“Što se tiče ponude o odlasku u Singapur, mislim da je jako plemenito to što gospodin Ting, kao vlasnika “Pejsera”, osim sportske saradnje želi da obezbedi da njegova Akademija snosi troškove boravka, hrane i transporta za našu decu. Svi znamo da u Srbiji nije isti standard kao u Singapuru i to je dodatni benefit za naše vaterpoliste, jer uz minimalne troškove imaju priliku da vide daleku Aziju. Gospodine Ting, u ime kluba VK Valis Vam se zahvaljujem na ponudi i pozivu za učešće na turniru”, naglasio je Miloš Saković.

Milos-Sakovic-768x684-1
Miloš Saković, trener VK Valis / Foto: Valjevska posla

Predsednik Uprave VK Valis Nebojša Stojaković sumirao je rezultate zevršene takmičarske polusezone. Mladi “Valisovci” su juniorski šampioni države, dok je prvi tim napravio pomak u ovom delu polusezone i ušao u 6 najboljih klubova Super lige. Ta šesta pozicija za VK Valis znači učešće u Evro Kupu sledeće godine, kao i to da će se i treću sezonu naći u elitnom srpskom vaterpolo takmičenju.

“Našli smo se odabranom društvu pet najboljih klubova države, tu smo uz VK Patrizan, VK Crvena Zvezda, VK Šabac, VK Radnički i VK Novi Beograd. Od nabrojanih klubova VK Valis će biti gost samo Novom Beogradu koji smo već ugostili. I mogu da kažem da će VK Valis, SRC Petnica i Valjevo imati čast da ugosti već 4. februara Radnički. Nakon toga, 11. februara dolazi nam Crvena Zvezda, a posle toga 1. i 8. aprila nam dolaze Radnički i Partizan. Zaista je velika čast da takve klubove ugostimo ovde i da probamo da im uzmemo neki bod. Nakon 9 kola, deset timova koji se takmiče u Super ligi biće podeljeni u dve grupe, od 1 do 6 i od 7 do 10, kako bi se rangirali za play off i titulu prvaka države. April je mesec za play off, pa ćemo videti kakve su nam šanse i mogućnosti. Što se tiče Kupa, VK Valis je u 8 najboljih ekipa i 14. januara sledeće godine ide na megdan ekipi Novog Beograda, trenutno najboljoj u državi. Što se tiče LEN Euro Cup-a, kao debitanti stigli smo do drugog kruga, što je zaista veliki uspeh, s obzirom na to da nam je veliki broj igrača bio bez evropskog iskustva i da smo bili ubedljivo najmlađa ekipa i rezultatom smo jako zadovoljni. Kada je reč o Regionlanoj ligi, tu se trenutno nalazimo na drugoj poziciji posle pet odigranih kola”, rekao je Stojaković.

Nebojsa-Stojakovic-1-1240x1536-1
Nebojša Stojaković, predsednik Uprave VK Valis / Foto: Valjevska posla

Stojaković je ovom prilikom najavio da će VK Valis i grad Valjevo prvi put biti organizator jednog od četiri turnira u okviru Reguionalne lige.

“To je treći po redu turnir i održaće se od 20. do 22. januara. U goste nam dolazi 5 ekipa: VK Vojvodina, Proleter, Medvešćak, Novi Beograd i Nais. Utakmice se igraju ta tri dana i posle toga VK Valis čeka još jedan turnir u Beogradu, nakon čega će se znati raspored. Prvoplasirana ekipa direktno ide u Premijer ligu, drugoplasiranu očekuje baraž sa pretposlednjom ekipom iz Premijer lige. Naš cilj i želja je da od sledeće godine budemo i u tom najelitnijem takmičenju”, naglasio je Stojaković.

Prvi čovek Uprave VK Valis zahvalio se Gradu Valjevu kao najvećem sponzoru kluba i istakao da je sa Gradom ostvaren zavidan nivo saradnje. On je uputio apel privrednicima grada Valjeva i onima koji potenciraju priče o Valjevcima da pomognu klubu.

“Dobili smo pomoć od Grada, jer nismo mogli planirati prošle godine da ćemo biti učesnici Euro Kupa. Naše učešće na tom takmičenju je prezentacija svih nas i grada Valjeva. Mi već godinama i mesecima apelujemo da nam valjevski privrednici pomognu, ali ta pomoć je poprilično tanka. Ako hoćemo da ovaj grad ima ovakav stabilan klub na najvišem nivou takmičenja, ne možemo se oslanjati samo na pomoć Grada. Kad god smo imali finasijski problem mi smo se obratili Gradu i dobili smo pozitivne odgovore. Prepoznati smo i na nivou drugih zemalja. Sada su nam tu prijatelji iz Singapura, prošle godine smo ugostili 4 reprezentacije, koje su kod nas obavile pripreme. Prema tome, mi smo prezent i da bi taj prezent opstao na ovom nivou i van granica našeg grada, države, pa čak i kontinenta, neophodno je da ga svi zajedno unapredimo. Ovo je jedan fin način da apelujem da svi u gradu Valjevu koji se smatraju Valjevcima i koji potenciraju priče o Valjevcima, da nam pomognu u tome i da ova priča traje još dugo dugo”, istakao je Nebojša Stojaković.

VK-Valis-4-876x576-1
Sa konferencije za medije VK Valis / Foto: Valjevska posla

VK Valis trenutno ima 4 igrača na pripremama juniorske reprezentacije. Sa kapitenom Aleksandrom Kovačevićem su još Srđan Baucalo, Radosav Vrijević i Vuk Anđelić. To je još jedan od uspeha ovog kluba. Takođe, pre par dana potpisan je ugovor o saradnji sa centrom Nikolom Nikolovim, koji se vraća iz Mađarske. On će, kako je rekao trener “Valisa” Saković, predstavljati veliko pojačanje. To je dokaz i da Uprava kluba ne želi da se zadovolji šestim mestom u Super ligi i da teži što boljem uspehu.

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *