Press "Enter" to skip to content

Početak sanacije istražne bušotine broj 4 u Šušeoci!

Počeli su pripremni radovi na sanaciji istražne bušotine broj 4 u selu Šušeoka, koja je već deceniju otvorena i iz koje se vodeni sadržaj razliva po okolnoj parceli. Radove na sanaciji pokrenula je kanadska kompanija Euro Lithium, mada je ta sporna bušotina nastala u okviru istražnjih radnji firme Lithium Li, koja je vršila istraživanja pre Euro Lithiuma u valjevskom kraju  i povukla se sa ovog terena.

Eurolitijum-busotina-Valjevo-2

U kompaniji Euro Lithium potvrdili su početak pripremnih radova i najavili da bi sanacija te bušotine, zavisno od vremenskih uslova, trebalo da bude kompletno završena najkasnije u narednih mesec dana. Radove izvodi beogradska firma “Geo mag”.

Bušotina broj 4 biće zatvorena, odnosno cementirana od dna do vrha, što je, kako nam je objašnjeno, u skladu sa propisima i uobičajena praksa zatvaranja istražne bušotine. Takođe nam je rečeno da su predstavnici akreditovane laboratorije iz Beograda uzeli uzorke vode iz te bušotine koji će biti poslati na ponovnu analizu, a  potom će biti analizirano i okolno zemljište.

Prethodno je javnost obaveštena o rezultatima analize uzoraka vode rađene od strane Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, među kojima je i uzorak iz sporne bušotine broj 4 u Šušeoci, u kojoj izmerena koncentracija bora iznosi 56.230 μg/L. To je ogromno prekoračenje imajući u vidu da su granične vrednosti ovog elementa u pijaćoj vodi po standardima Evropske unije 1.500 μg/L.

Eurolitijum-busotina-Valjevo-12

Iz kompanije Euro Lithium je ranije saopšteno da je sporna bušotina ostala nezapečaćena na zahtev vlasnika parcele, kao i da je kompanija i ranije izražavala spremnost da se pomenuta bušotina sanira. Takođe je navedeno da je kompanija uvek otvorena za saradnju i komunikaciju sa građanima i predstavnicima lokalne zajednice. S tim u vezi, najavljeno je da će svake prve nedelje u mesecu sa svim zainteresovanim građanim organizovati “otvorene sastanke” u prostorijama Hotela “Rašević”.

Eurolitijum-busotina-Valjevo-1

Kompanija Euro Lithium je za područje “Valjevo-Mionica” dobila prvo istražno pravo za litijum i bor od strane Ministarstva rudarstva i energetike 2015. godine. Kako se istražno pravo može dati na 3+3+2 godine, Euro Lithium je prvi produžetak za “Valjevo-Mionica” dobila 2018. i u oktobru mesecu ove godine joj je istekao taj prvi produžetak istražnih radova. Aplicirano je za drugi produžetak za isto područje. Kompanija Euro Lithium je 2019. godine dobila i drugo istražno pravo za područje “Valjevo-Sever”. To pravo ističe u junu mesecu 2022. godine.

Izvor: Valjevskaposla.info

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *