Press "Enter" to skip to content

Počeo projekat izgradnje priključnog toplovoda “Suvoborska” vredan 47 miliona dinara

Počeli su radovi na izgradnji priključnog toplovoda u Suvoborskoj ulici, zahvaljujući kojem će u tom delu Gradca biti zatvorene tri velike kotlarnice na ugalj i mazut. Reč je o projektu JKP “Toplana Valjevo”, vrednom 47 miliona dinara, koji podrazumeva postavljanje gasne kontejnerske kotlarnice i da se od nje toplovodno povežu OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”, Internacionalni umetniči studio “Radovan Tranavac Mića”, obdanište “Vidra”, pošta i dve stambene zgrade u tom kvartu. Uvođenje i puštanje u rad tog sistema sa gasnom kontejnerskom kotlarnicom, koji nije povezan sa “Toplanom”, biće novina za naš grad, a valja pomenuti da se takav vid priključnog toplovoda već primenjuje u Užicu i Kraljevu.

Suvoborska-toplovod-5-768x576-1
Izgradnja priključnog toplovoda “Suvoborska” / Foto: Valjevska posla

Reč je o kontejneru u kome su smešteni kotlovi na gas, a u ovom slučaju radi se o kotlarnici od 1,2 megavata, koja će zbog efikasnosti sadržati četiri kotla po 300 kilovata. Predviđeno je da se projekat završi polovinom septembra ove godine.

“Projekat koji smo mi nazvali “Suvoborska” podeljen je u tri faze. Krajem juna počeli su radovi na prvoj fazi projekta. Cevi su postavljene, završeno je sa ispitivanjem eventualnog curenja. Posle toga je obavljeno zatrpavanje. Sledi drugi deo, a to je nabavka te gasne kontejnerske kotlarnice i treći deo su mašinski radovi. Mora se povezati stari deo izvora energije sa novim, da bi oba mogla da funkcionišu. Moja ideja je da postavimo jedno 5-6 ovakvih kotlarnica u Valjevu, u onim delovima grada gde toplovod sigurno ne može da dođe. Odlučili smo se za ovakav način toplovodnog povezivanja u ovom delu grada, jer bi u suprotnom toplovod koji bi došao iz “Toplane” trebalo da prođe Kolubaru, što bi bila baš velika investicije. Računi korisnika biće isti kao i za one koji su na daljinskom sistemu grejanja. Toplana kao toplana imaće neke uštede, jer je efikasnost ovakve kotlarnice veća od postojeće”, kazao je Janko Gagić, direktor JKP “Toplana Valjevo”, uz isticanje da će aerozagađenje u ovom delu grada biti znatno smanjeno, što je dodatni benefit projekta “Suvoborska”.

Janko-Gagic-2-768x576-1
Janko Gagić, direktor JKP “Toplana Valjevo” / Foto: Valjevska posla

Sistem izgradnje priključnog toplovoda sa kontejnerskom gasnom kotlarnicom može da se primeni u svim delovima grada koji su viši od 200 metara nadmorske visine u odnosu na Toplanu, gde toplovod inače zbog visinske razlike ne bi mogao da funkcioniše.

“U planu i programu za ovu godinu nam je da po istom principu sa kontejnerskom gasnom kotlarnicom toplovodno u Novom Naselju povežemo OŠ “Desanka Maksimović”, vrtić, Parohiljski dom, ambulantu Doma zdravlja i nekoliko stambenih zgrada u tom delu grada”, najavio je Gagić.

Suvoborska-toplovod-4-scaled-1
Izgradnja priključnog toplovoda “Suvoborska” / Foto: Valjevska posla

Projekat izgradnje priključnog toplovoda “Suvoborska” vredan je oko 47 miliona dinara. Najveći iznos, oko 20 miliona, biće potrebno izdvojiti za gasnu kontejnersku kotlarnica i ta sredstva će obezbediti Grad, dok ostale troškove snosi JKP “Toplana Valjevo”.

Suvoborska-toplovod-2-scaled-1
Izgradnja priključnog toplovoda “Suvoborska”

Izvođači radova su firma “Thermo Tec Flex” iz Obrenovca i “Slobodno zidarstvo” iz Valjeva.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *