Press "Enter" to skip to content

Počelo zakazivanje i davanje HPV vakcina u Domu zdravlja Valjevo

Na konferenciji za novinare u Domu zdravlja Valjevo dr Milan Mirković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece, preporučili su prijem HPV vakcine protiv karcinoma grlića materice. Vakcina nije obavezna nego preporučena i to u uzrastu od devet do 19 godina. Dom zdravlja je dobio 100 doza najsavremenije devetovalentne vakcine Gardasil-9, a interesovanje je dosta dobro.

DZV4

– Karcinom grlića materice je maligno oboljenje koje je po incidentnosti u našoj zemlji na visokom trećem mestu, iza karcinoma pluća i dojke. Godišnje u Srbiji ooboli 1500 žena, od kojih 500 izgubi život. Prvi i glavni krivac za nastanak ovog karcinoma jeste Humani papiloma virus (HPV), visoko infektivan i lako prenosiv. Smatra se da je dve trećine svetske populacije prokuženo, s tim što virus može živeti u ljudskom organizmu bez ikakve manifestacije. Do sada je poznato oko 200 serotipova, a njih 15 do 18 imaju visoki onkogeni potencijal. Prvobitna dvovalentna i četvorovalentna vakcina nisu bile dovoljne da se izbore sa tolikim brojem visoko onkogenih tipova virusa, tako da su rekombinovane i nastao je Gardasil-9 koji deluje na devet tipova HP virusa: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Tipovi 16 i 18 izazivaju preko 70 odsto karcinoma grlića materice. Ne prenosi se samo polnim putem, ali je idealno vreme primanja vakcine pre stupanja u prve seksualne odnose. Može se dati i osobama koje su imale odnos, ali će odgovor biti slabiji. Prema raspoloživim podacima efikasnost u smislu prevencije i zaštite je preko 90 odsto, tako da je vrlo preporučljiva.

Pedijatar Valentina Marković kaže da je vakcina bezbedna, a da su mogući minimalni neželjeni efekti, kao i kod ostalih vakcina: crvenilo i bol na mestu davanja.

DZV3

– Vakcina Gardasil-9 ne štiti samo od HPV-a nego i od kondiloma, polnih bradavica. U ovom trenutku imamo dovoljno doza: u prvoj polovini juna smo dobili 50, a juče još 50. Interesovanje je veće nego što smo očekivali. Vakcina se daje u uzrastu od 9 do 19 godina o trošku RFZO i to na odeljenju Pedijatrije naše ustanove. Može se davati do 26 godina, ali stariji od 19 moraju da plate vakcinu, u tom slučaju treba da se jave Ginekologiji Doma zdravlja. Deca uzrasta od 9 do 15 godina vakcinu primaju u dve doze, s tim što druga sledi posle 6 do 13 meseci. Stariji od 15 je primaju u tri doze – druga je posle dva meseca, a treća posle šest meseci. Preporuke sa sastanaka u Beogradu je da se vakcina daje u osmom razredu, u 14 godini, kada inače primaju obaveznu vakcinu protiv difterije i tetanusa. Na taj način se ne šalju posebna obaveštenja, nego će na pozivu za redovan sistematski pregled biti napisano da tada mogu primiti i vakcinu Gardasil-9. Tako će biti bolje obavešteni i imaćemo veći obuhvat. Vakcina ne štiti samo tu osobu već i osobe koje će biti s njom u kontaktu, a nisu primile vakcinu, čime se stvara kolektivni imunitet.

HPV Vakcina se primenjuje u 111 zemalja, od toga u 40 i za žensku i za mušku populaciju. U zemljama koje su HPV vakcinu uvele u kalendar redovne vakcinacije procenat obolelih od grlića materice smanjio se i do 80 odsto, a smrtni ishod je vrlo redak, što sve govori u prilog ovoj imunizaciji. Imajući u vidu procente smanjenja obolelih u drugim zemljama dr Mirković veruje da će i kod nas u nekom trenutku postati obavezna vakcina.

Svi zainteresovani se mogu javiti u Službu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, nakon čega se zakazuju termini. Trenutno je zakazano skoro 30 dece za prijem vakcine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *