Press "Enter" to skip to content

Počeli radovi na izgradnji Pulikinog legata u Mionici

Počeli su radovi na izgradnji Pulikinog legata na više od 150 kvadrata u centru Mionice. Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat gde će biti izloženo 210 umetničkih dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike. Lokalna samouprava učestvuje sa 5,5 miliona dinara, dok je Kabinet ministra bez portfelja za nedovoljno razvijene opštine ovaj projekat podržao sa 8 miliona dinara, Predsednik opštine Mionica Boban Janković obišao je radove i tom prilikom istakao da je veoma važno da se ulaže u kulturu, kao i da je vreme da Mionica konačno dobije umetničku galeriju, poput velikih gradova.

1665574377000

– Ovde, gde gradimo umetničku galeriju, bio je ruiniran prostor. I to ćemo promeniti. Sagradićemo prelepu galeriju gde će se nalaziti izuzetna umetnička dela koja nam je Pulika poklonio. Ovo što danas radimo ima veliki značaj za umetnost i kulturu. Odmah pored nalazi se Kulturni centar koji smo rekonstruisali i Kuća Kolubarske bitke koju gradimo. Već sada se vide ozbiljne promene i napredak, a kada završimo sve biće to jedna zaokružena kulturna, istorijska i umetnička celina. Pored toga, podigli smo spomenik i pesniku i diplomati Milanu Rakiću, ovde, u Mionici. Sve to predstavlja izuzetno nasleđe i deo kulturnog blaga Srbije koje će izdići našu opštinu na kulturnoj i turističkoj mapi, a takođe predstavlja i impozantnu zaostavštinu za budućnost i pokoljenja koja dolaze – rekao je Janković.

20221012_1121280

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu, a najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata.

1665574377009

– Godinama negujemo izuzetnu saradnju sa umetnikom Slobodanom Jevtićem Pulikom. Dugujemo mu veliku zahvalnost na svemu što je uradio – dodao je Janković.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *