Press "Enter" to skip to content

PET SREDNJIH ŠKOLA U VALJEVU NUDE VELIKI IZBOR OBRAZOVNIH PROFILA BUDUĆIM SRENJOŠKOLCIMA

Valjevo ove godine ima 832 osmaka, što je za 117 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Pet srednjih škola u našem gradu budućim srednjoškolcima nude 1.054 slobodna mesta, od čega Valjevska gimnazija 214, Ekonomska škola 180, Medicinska 210, Poljoprivredna 180 i Tehnička 270, navedeno je na sajtu Moja srednja škola. Nakon sprovedenih završnih ispita i objavljenih rezultata, aktuelni osmaci, a budući srednjoškolci će početkom jula popunjavati liste želja, odnosno konkurisati za određene obrazovne profile za koje su zainteresovani. Nije lako sa 14, 15 godina doneti jednu od značajnijih životnih odluka koja se tiče buduće profesionalne orijentacije. Veliku ulogu u tome imaju kako prosvetni radnici koji bi trebalo da procenjuju kompetencije učenika i u skladu sa timposavetuju, kao i roditelji koji bi shodno interesovanjima svoje dece mogli da ih u tom smislu usmere i pomognu u donošenju odluke, ali je svakako važno poručiti deci da se rukovode svojim željama i interesovanjima i da koji god izbor naprave to ne mora da znači da ga u budućnosti ne mogu promeniti.
U razgovoru sa direktorima valjevskih srednjih škola pokušali smo da dođemo do odgovora šta je to što određenu školu može preporučiti budućim srednjoškolcima, kakvo obrazovanje će steći i zašto bi trebalo da odluče da baš u njoj nastave svoje školovanje.
„Sama činjenica da su već tri, četiri godine unazad sva mesta u junu popunjena, govori o tome koliko su atraktivna zanimanja, obrazovni profili kako u trećem, tako i u četvrtom stepenu koje nudi Tehnička škola Valjevo”, ocenjuje direktor Branko Goloskoković.
Screenshot_20230511_212014
– Svake godine Tehnička škola uvodi po neko novo zanimanje. Možemo se pohvaliti da ove godine imamo čak osam obrazovnih profila u trećem stepenu, od čega dva nova, to je industrijski mehaničar i polagač obloga (kombinacija keramičara, podopolagača, parhetara, sve obloge, podne i zidne, koje su zastupljene u građevinskoj struci). Kada je reč o četvrtom stepenu dobro se zna šta je mehatroničar, elektrotehničar, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC), to su najpopularnija zanimanja i u poslednjih nekoliko godina sva mesta su popunjena sa visokim pragom za upis. Tehnička škola je ove godine dobila Trening centar sa 22 nove prostorije sa najsavremenijom opremom i odličnim kadrom. Obraznovni profili trećeg stepena zvani majstori, su poslednjih godina deficitarna zanimanja i možemo da se pohvalimo da smo škola koja ima najviše tih profila, kako u Valjevu, tako i u Srbiji (bravar, zavarivač, operater na CNC mašinama, vodoinstalater, instalater i drugi). Veliki problem ima građevinska industrija, ali jednim delom za to su krivi poslodavci koji neće da prime učenike u dualno obrazovanje, a škola ne može da im pruži takav vid obuke jer nemamo potrebne uslove, nemamo dizalice, kranove, skipove. Mi školujemo preko 120 učenika u dualu (dva dana praktične nastave u drugoj, tri dana u trećoj u praksi) i posle treće imaju zagarantovan posao – naveo je Goloskoković.
Dragan Timotić, direktor Ekonomske škole smatra da ovu školu preporučuje dugogodišnja tradicija, stručni kadar, posvećenost nastavnika svakom učeniku, bezbedno okruženje, raznovrsnost smerova, vannastavnih aktivnosti i mogućnost zaposlenja odmah po dobijanju diplome.
Slider-2
– To je naročito prisutno kod smerova poput konobara i kuvara za koje su nas zvali iz svih većih turističkih centara iz cele Srbije. Prvi put ove godine upisujemo finansijsko–računovodstveni smer pošto su i računovođe sve traženije. U poslednjih par godina opremili smo nekoliko kabineta za radna zanimanja, kabinete kuvarstva, usluživanja, trgovine, posedujemo računarske kabinete sa najmodernijom opremom (virtuelnu učionicu), a postoje i virtuelna preduzeća (za komercijalnu, bankarsku struku) koja predstavljaju simulacija rada u preduzećima, od radnika do direktora, gde učenici imaju priliku da vide kako sve funkcioniše u stvarnom svetu. Insistiramo na partnerskom odnosu između roditelja i škole! Imamo opšte roditeljske sastanke početkom septembra, kao i dane otvorenih vrata gde jednom mesečno roditelj može doći i prisustvovati časovima u odeljenju svog deteta, da vide kako rade profesori, kako se deca ponašaju – ističe Timotić.
Ono što svaka Gimnazija pruža, pa tako i valjevska, su opšte obrazovni predmeti i široko znanje iz svih oblasti, napominje Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije.
IMG_20210627_183905
– Pored nastavnih predmeta i znanja, nudimo đacima i veliki broj vannastavnih aktivnosti, sekcija. Ono što stalno ističemo je kvalitetna priprema naših učenika za upis na fakultete i kvalitetno studiranje, o čemu svedoči visok procenat u kome učenici upisuju željene fakultete po prvoj želji na teret buyeta! Valjevska gimnazija nudi veliki broj specijalizovanih smerova, filološko, matematičko, IT odeljenje za koje je iz godine u godinu sve veće interesovanje, pa tako sada imamo već prijavljenih 68 kandidata za svega 20 slobodnih mesta, zatim dvojezično odeljenje (deo nastave na nemačkom odnosno francuskom jeziku) i to nas svrstava u krug Gimnazija sa najviše specijalizovanih programa, a ideja je da svim učenicima izađemo u susret i pružimo adekvatno i željeno znanje koje im je potrebno. U školi organizujemo i veliki broj kulturnih dešavanja, svaki đak u toku godine ima priliku da u svečanoj sali čuje nekog pisca, pesnika, glumca, odsluša koncert, naučnu tribinu, uvek bude nešto što ih zainteresuje i što im ostane u sećanju, a veliki broj njih i učestvuje u tim programima – podseća Jevtić.
Poljoprivredna škola sa domom učenika i ove godine nudi veliki broj obrazovnih profila, kako četvrtog, tako i trećeg stepena.
poljoprivredna-skola-sa-domom-ucenika-valjevo-7
– To su sve dobri obrazovni profili koji pored stručnih obezbeđuju i znanja iz fundamentalnih prirodnih nauka (matematika, fizika, hemija i biologija). Učenici imaju predznanja koja im omogućuju da pored stručnih, upišu i neke druge fakultete koji nisu iz oblasti poljoprivrede i veterine. Karakteristično je pomenuti da imamo i dom učenika gde primamo učenike na smeštaj, ishranu i vaspitni rad!
Za četvrti stepen interesovanja se menjaju iz godine u godinu, a što se tiče trećeg stepena tu uvek imamo dovoljno interesovanja, ove godine upisujemo obrazovne profile pekar i rukovalac mehaničar poljoprivrednih mašina (posebno interesantno za decu koja dolaze sa seoskih područja i imaju nameru da se vrate na svoja gazdinstva, jer im taj profil pruža dovoljno znanja iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, a i oko održavanja i popravke poljoprivrednih mašina). Škola je odlično opremljena nastavnim sredstvima u teoretskoj nastavi (kabineti, učionice, laboratorije), tako i za praktičnu nastavu (školska ekonomija, radioniceza prehrambenu struku, veterinarska ambulanta, botanička bašta lekovitog bilja) i što je možda i najvažnije, ima nastavni kadar koji svojim iskustvom može odgovoriti svakom zadatku – navodi Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole.
U školskoj 2023/2024. godini, odlukom Ministarstva prosvete u Medicinskoj školi „Dr Miša Pantić” Valjevo upisuju sedam odeljenja, šest odeljenja četvrtog stepena i jedno odeljenje trećeg stepena, kaže zamenik direktora škole Nikola Savić.
Medicinska-skola-1-550x413
– Svi obrazovni profili nude širok spektar opštih i stručnih znanja u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Nastavni proces na navedenim obrazovnim profilima odvija se u uslovima savremene nastave, koja pruža mogućnost usvajanja teorijskih i praktičnih znanja, koja naše učenike čini jednim od najtraženijih i najuspešnijih zdravstvenih radnika u zemlji i inostranstvu. Kroz obrazovni proces razvijaju se profesionalne veštine, timski rad i empatija. U našoj školi je u centru pažnje učenik kao ličnost, nastava i vaspitni proces su usmereni ne samo na stručno osposobljavanje, već i na razvoj svih individualnih potencijala. Medicinska škola je dobar korak ka upisu željenog fakulteta, nakon naše škole najveći broj učenika se odlučuje za studije na kojima postižu zapažene rezultate – konstatuje Savić.
B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *