Press "Enter" to skip to content

PESNIKINJA ZLATA KOCIĆ OVOGODIŠNJI DOBITNIK NAGRADE „DESANKA MAKSIMOVIĆ”

U organizaciji Zadužbine „Desanka Maksimović”, Narodne biblioteke Srbije, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović”, Grada Valjeva i Valjevske gimnazije, po 30. put je u našem gradu dodeljena Nagrada „Desanka Maksimović”. Jednoglasnom odlukom žirija koji su činili Goran Maksimović (predsednik žirija), prof. dr Đorđe Despić sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, docent dr Branko Vraneš sa Filološkog fakulteta iz Beograda, dr filoloških i političkih nauka Slađana Ilić, Vojislav Karanović, pesnik i urednik redakcije kulture u Radio Beogradu i dobitnik nagrade iz 2019. godine, za ovogodišnjeg laureata proglašena je pesnikinja Zlata Kocić.

FB_IMG_1684348103043

Ovogodišnja dobitnica nagrade prisutna je u srpskoj književnosti duže od pet decenija. Njena poezija, kako je navedeno u obrazloženju žirija za dodelu nagrade, istražuje jedan davni svet i život, a kroz te mitske slike razotkriva savremeni život i čovekovu sudbinu. Ona je kroz svoju besedu nazvanu „Gosti u srcu” provela prisutne kroz odabrane stihove Desanke Maksimović, sa puno emocija podelila je sećanje na susret sa poetesom u nekoj drugoj realnosti prikazavši je kao „čistu svetlost”, i kao dostojna dobitnica ovog prestižnog priznanja, uputila je snažnu poruku nad kojom je potrebno zastati i dobro porazmisliti.

FB_IMG_1684348104930

– Draga naša Desanka! Vi i Vaša Poezija, praiskonski prisna, lirski neumorno i zauvek ustreptala i majčinski topla, jeste naše nebo sreće. A i za pakao bola pripremali ste nas, dubinski, uistinu majčinski. Poživeli ste dovoljno dugo da jasno sagledate silaznu svetsku putanju. Nama je ostalo da doživimo survavanje do samog dna, nesreću, pakao ovih dana. Dopustili smo nedopustiva izopačenja, naša krvava bajka posuvratila se u krvavi pir. Ovakav bol i muk poslednja su, stravična opomena. Muk u našem narodu, u našim horovima, u našim ptičjim jatima, našim pčelinjim rojevima. Jedino srca biju kao klepala na Veliki Petak. Na Veliki Petak sveštenici poju nad Plaštanicom Plač Majke Božje. Vama se dogodila krvava bajka upravo u petak. Nama se dogodila crna sreda. U Belom gradu, u Mladenovcu, belo i mladost za danak u krvi… Šta sve poručuje danas ta užasna seča mladenaca. Zavadi pa vladaj dobilo je niz novih oblika. Rovari, huškaj, pa nek se sami međusobno. Čipuj, zombiraj, telediriguj, nek pucaju uživo. Učili ste nas da saosećamo, da tražimo pomilovanje. Na nama je da pojemo Plač, otvorenih očiju. Da molimo za Veliki oprost – poručila je Zlata Kocić na svečanosti u Centru za kulturu, kojoj je, po ustaljenoj tradiciji prethodio Poetski čas valjevskih đaka u spomen Desanki na Trgu pesništva, kao i polaganje cveća na humku pesnikinje u Brankovini.

Pune tri decenije dodeljuje se Nagrada „Desanka Maksimović” čime je uspostavljen važan kontinuitet nagrađivanja najboljih pesničkih opusa na srpskom govornom području. Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović” je od uspostavljanja nagrade jedan od organizatora ove manifestacije i utkana je u vezivno tkivo između grada Valjeva i same Zadužbine koja nagradu dodeljuje, podsetila je u svom obraćanju direktorka Valjevske biblioteke Violeta Milošević.

FB_IMG_1684348109828

– Čast je svih ovih godina biti organizator manifestacije koja ima nemerljiv kulturni značaj i čuvati sećanje na Desankin pesnički okean. Danas zajedno proslavljamo izuzetan jubilej, 125 godina od rođenja Desanke Maksimović i tridesetu dodelu nagrade koja nosi njeno ime. Valjevska biblioteka i Grad Valjevo, kulturni stvaraoci Valjeva, a i svaki Valjevac i svako dete rođeno u Valjevu trajno će čuvati Desankino kulturno blago kao porodično nasleđe. Današnjoj dobiti pesnikinji Zlati Kocić upućujem iskrene čestitke, jer je ona dostojan nastavljač Desankine pesničke tradicije, te stoga njene stihove svako može pojmiti kao svoja bliska iskustva – poručila je Violeta Milošević.

FB_IMG_1684348084997

Gradonačelik grada Valjeva Lazar Gojković izrazio je zadovoljstvo što je i nakon 30 godina od smrti Desanke Maksimović, uspešno u srcima i svakodnevici sačuvan lik i delo velike pesnikinje.

– Siguran sam da vreme Desanke Maksimović i njenih večnih stihova nikada neće proći i da ćemo iz godine u godinu postajati svesniji lepote i dubine njene poezije. Takođe, želeo bih da Valjevo i Valjevci zauvek ostanu ponosni potomci velike pesnikinje i da naš Grad bude svetionik koji će kao svetlost čitavom Srbijom širiti poeziju Desanke Maksimović – rekao je Gojković.

Nagradu je ovogodišnjem laureatu uručila upraviteljica Zadužbine „Desanka Maksimović” dr Svetlana Šeatović koja se tom prilikom osvrnula na lik i delo najveće srpske poetese karakterišući je kao apsolutni fenomen srpske poezije i celokupne književnosti.

FB_IMG_1684348089194

– Tajna biološkog i pesničkog trajanja jeste tajna Desanke Maksimović. Sve mene društvenih i književnih turbulencija pesnikinje i zemlje i vremena u kojem je živela, donosile su joj i slavu, ali i pad. Ipak, ona se uvek mudro krila samo iza štita poezije. Danas taj štit treba svima nama, celoj zajednici koja vapi za stvarnim vrednostima, onima na kojima su vaspitavane generacije naši najboljih sinova i kćeri – poručila je dr Šeatović.

FB_IMG_1684348114548

Po završetku ceremonije, publika je bila u prilici da uživa u „Lirskom rodoslovu” u adaptaciji i režiji Miroslava Trifunovića, a u izvedbi Katarine Vićentijević, Angeline Lukić, Branka Antonića, Dušice Jakovljević i Milice Tomić, uz muzičku pratnju Marka Tomića i kvarteta „Poliptih” i Ivana Simeunovića i „Čarobne žice”.

FB_IMG_1684348111987

Istog dana proglašen je pobednik 31. poetskog konkursa za srednjoškolce „Desanka Maksimović”, koji organizuju Valjevska gimnazija i Srpska književna zadruga. Žiri u sastavu: akademik Matija Bećković, književnik i glavni urednik SKZ Dragan Lakićević i mr Milena Milisavljević, profesor srpskog jezika i književnosti, u konkurenciji od 48 učesnika, odabrao je 12 finalista, među kojima se kao najbolji izdvojio Hamza Papić, učenik četvrtog razreda Gimnazije iz Novog Pazara sa svojom zbirkom pesama „Bele laži”. Po ustaljenoj tradiciji, promovisana je i zbirka prošlogodišnjeg pobednika Milomira Milosavca „Zbogom Šamane”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *