Press "Enter" to skip to content

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “PRIJATELJI” BRANKA KOVAČEVIĆA

Na Desankinom trgu je u organizaciji Udruženja valjevskih sportista u petak uveče upriličeno otvaranje izložbe slika “Prijatelji” nekadašnjeg kapitena i najboljeg igrača košarkaškog kluba Metalac, Branka Kovačevića. Kad se pomene ime Branka Kovačevića, prva asocijacija za Valjevce je sjajna sportska karijera izvanrednog šutera i strelca koji je tokom 13 godina svoje prvoligaške karijere bio, bez sumnje, jedan od najpoznatijih košgetera u SFRJ. Branko je ponikao u Metalcu, u prvi tim je ušao 1969. godine, predvodio je Metalac tokom čuvenog ulaska u Prvu saveznu ligu 1973. godine, kasnije bio alfa i omega valjevskog kluba u košarkaškoj eliti Jugoslavije a u drugom delu svoje karijere uspešno je branio boje Crvene zvezde i Olimpije.

Prijatelji8

Iako je završio Saobraćajni fakultet i ima zvanje inženjera, Branko je ceo svoj profesionalni vek proveo u sportu i uz sport, kao klupski i državni funkcioner i sportski radnik. Ipak, mali broj ljudi zna da je njegova treća ljubav osim porodice i košarke, slikarstvo kojim se bavi duže vreme postigavši zavidan kvalitet potvrđen od strane naših poznatih slikara. Kao neko ko je vezan za Valjevo u kome je odrastao i postao izuzetan košarkaš, Branko nikad nije zaboravio ni ljude sa kojima je rastao i družio se celog svog života, a nikada nije odustao od slikanja kao svog velikog hobija još od školskih dana.

Prijatelji7

Izložba portreta “Prijatelji” je lepa manifestacija Brankove obdarenosti za slikarstvo i ljubavi za svoje prijatelje. Trinast portreta prijatelja, a moglo ih je biti i 113, je Brankov odnos prema Valjevu i Valjevcima, ali i dokaz da vrhunski sportisti mogu biti uspešni i u drugim sferama društvenog života. Brankovi portreti su njegov lični izbor znamenitih Valjevaca i posvećeni su ljudima sa kojima se on druži više od pola veka, koje uvažava po njihovim profesionalnim dostignućima i ljudskim kvalitetima.

Peijatelji13

U prijatnom ambijentu najpoznatije valjevske pešačke zone, ovu lepu manifestaciju je otvorila učenica Anastasija Đuričić iz Valjeva koja je na flauti pokazala svoj muzički talenat. Potom su govorili gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, Brankovi prijatelji Leon Deleon i Vojislav Andrić.

Prijatelji17

Lazar Gojković, koji se takođe bavio košarkom je pozdravio Branka i čestitao mu na uspehu u slikarskoj umetnosti. Leon Deleon, dugogodišnji košarkaški radnik koji je obavljao odgovorne funkcije u Savezu još u vreme SFRJ, nekadašnji predsednik Takmičarske komisije KSJ i do nedavno direktor Košarkaške lige Srbije, biranim rečima je opisao Brankovu ljubav prema slikarstvu i njegov emotivni odnos prema prijateljima iz Valjeva.

Prijatelji10

Potom se okupljenim gostima obratio Branko Kovačević koji je objasnio odakle ta ljubav prema slikarstvu a onda veoma emotivno izneo šta bi mu u jednoj ovakvoj prilici, da je kojim slučajem živ, rekao pokojni brat Zoran čiji se portret nalazi među ovih 13 koji su izloženi. On je zatim u šali rekao da sa jednom grupom prijatelja koje je naslikao pije kafu kad dođe u Valjevo a sa drugom u Beogradu, gde inače živi. Govorio je o reakciji poznatih slikara koji su videli njegov opus i rekli mu da nastavi jer je na pravom putu. Dodao je da je Valjevo grad koga nosi u srcu i u koji uvek sa radošću dolazi a na kraju je podigao svoju unuku koja je proglasila izložbu otvorenom. Takođe, jedan od njegovih prijatelja i prvi laureat priznanja Udruženja valjevskih sportista, Bratislav Petrović mu je uručio Priznanje za “zlatnu medalju osvojenu u najvažnijoj životnoj i sportskoj disciplini Prijateljstvu.”

Prijatelji3

Na kraju, posetiocima se obratio predsednik Udruženja valjevskih sportista, dr Vojislav Andrić koji je kazao da će Udruženje nastaviti da promoviše valjevske sportiste i njihova dostignuća odbacivši kao zlonamerne, kritike da se radi o elitizmu.

Prijatelji2

Povodom izložbe 13 portreta Branka Kovačevića urađenih u akrilu, izdat je i poseban katalog.

Sreten Pantelić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *