Press "Enter" to skip to content

Osvrt na subotnji protest u Popučkama

Na protestnom skupu u Popučkama u subotu bilo je oko hiljadu građana. Magistralni putni pravac od Valjeva ka Beogradu u tom delu Popučaka bio je blokiran oko sat i po vremena. Ovaj skup, na samom početku, rezultirao je otkazivanjem planiranog i prethdono najavljenog Narodnog zbora “Marš s Kolubare”. Time se ovaj pokret, koji je okupio meštane valjevskih sela u borbi protiv rudarsko – geoloških istraživanja u dolini Kolubare, distancirao od organizatora i pristalica blokade puta kao vida političke borbe i zahteva da se oslobode svi privedeni akteri prošlosubotnjih blokada, kao i da se povuku zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Pred kraj blokiranja puta dogodio se napad na snimatelja Televizije Valjevo Plus. Na sreću, samo je nastradala kamera.

Ostalo je nejasno zašto je pokret “Marš sa Kolubare” zakazao Narodni zbor u Popučakama u istom terminu, u 14 časova, za kada su bile i najavljeni blokade puteva širom Srbije, kao i zašto su organizatori blokade puta odlučili da blokiraju put baš u Popučkama, gde je bio već zakazan Narodni zbor, a ne na nekom drugom putom pravcu?

Šta god da su planirali, mislili i želeli i jedni i drugi, članovi Narodnog pokreta i pristalice blokada se jesu “rascepali”, ali su zajedno doprineli masovnijem dolasku i okupljanju u Popučkama. “Ko je domaćinu ukrao slavu” kako kažu, ostaje dilema, kao i ko kakve političke ambicije gaji.

Jedan od građana (inicijali G.M.) koji automobilom nije mogao da prođe blokadu iz Pravca Beograda, najpre je kolima krenuo na građane, pa se onda predomislio. Izašao iz svog vozila i krenuo ka protestantima koji su blokirali put. Na putu mu je “zasmetala” kamera Televizije Valjevo Plus, koju je G.M. “ošamario” i onesposobio. Sve je to i snimljeno na traci snimatelja TV VA Plus Aleksandar Milinkovića, ali i drugih valjevskih televezija i predstavnika medija koji su bili u blizini. Na taj napad na medijskog radnika odreagovao je jedan od učesnika protesta, S.Z. (19), koji je napadača udario nogom u leđa. Obojica napadača su uz krivičnu prijavu privedeni Sudiji za prekršaje, a potom pušteni da se brane sa slobode. U policiji su dala izjave i dvojica kolega iz TV VA plus. Kako je za naš portal posvedočila direktorka ove lokalne televizije Branka Jeftić, kamera je van fukcije, a kolika je šteta napravljena znaće se nakon povratka iz servisa.

Protestnom skupu prisustvovalo je dosta mladog sveta, ali i predstavnika opozicionih stranaka, starih političkih aktivista i neistomišljenika aktuelne vlasti.

U masi je bilo i pravih ekoloških aktivista, koji su zasukali rukave, “naoružali” se džakovima i rukavicama i kao rezultat i za vreme blokade nestala je divlja deponija na raskrsnici puta za Dupljaj. Svaki respekt za istinske ekologe! Dali su primer koji bi trebalo da slede i ostali.

Tako je izgledala protestna blokada u Popučkama, na prvi pogled. Drugi bi već zahtevao dublju analizu.

Protest-Blokada-Popucke-5

Blokada puta u Popučkama / Foto: Milena Kuzmanović

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *