Press "Enter" to skip to content

OSMACI DANAS I SUTRA POLAŽU PROBNI ZAVRŠNI ISPIT, JUTROS ZAVRŠEN TEST IZ MATEMATIKE, SUTRA IH OČEKUJU SRPSKI JEZIK I IZABRANI PREDMET

Danas i sutra učeni završnog razreda osnovne škole, njih ukupno 832 na području Valjeva, polažu probni završni ispit. Prvog dana rađen je test iz matematike, a za sutra su predviđeni test iz srpskog jezika i izabranog predmeta, odnosno jednog od predmeta koji su do ove godine bili obuhvaćeni kombinovanim testom (istorija, geografija, biologija, fizika i hemija). Po rečima načelnice Školske uprave dr Zorice Jocić, najveći broj učenika se i kod nas i na nivou čitave zemlje opredelio za biologiju, zatim geografiju, istoriju, hemiju i najmanje fiziku.

1679667285671

– Probni završni ispit predstavlja vernu simulaciju procesa završnog ispita, tako da će učenici na ovaj način biti upoznati sa procedurom sprovođenja završnog ispita, svim postupcima pre, u toku i posle završnog isputa. U Valjevu ove godine ima 832 učenika osmog razreda, što je za 117 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Oni će polagati svako u svojoj školi, ne kao što je bilo za zavšni ispit prošle godine, kada je, iz bezbednosnih razloga, više škola polagalo na jednom mestu, odnosno kada su postojale zbirne lokacije. U svakoj klupi sedi po jedan učenik u središnjem delu, a rastojanje između učenika je 1,2 metra, dovoljno da svaki dežurni nastavnik može da prođe. Škole su mogle da rasporede učenike na četiri načina: u velikim prostorijama kao što na primer Prva osnovna škola polaže u velikoj sali za fizičko, drugi način je kombinacija malih i velikih prostora, na primer, hol i učionica, treći način je po učionicama i četvrti je u nekim prostorima van škole, na primer u Centru za kulturu, Hali sportova i slično – objasnila je načelnica neke od procedura i dodala da je probni završni ispit značajan i za učenike i za nastavnike.

– On je bitan učenicima i njihovim roditeljima zato što se pravi presek stanja, šta je to što su naučili do sada i šta još treba da nauče da bi izašli spremni na završni ispit. Analiza svih testova obavlja se u školi i to će od ponedeljka do petka obaviti nastavnici iz te škole. Informacije koje se daju učenicima mora biti konkretna i precizna procena postignuća učenika, da zna šta je uradio i kako je uradio, koji su to delovi koje nije uradio na testu. Učenik obavezno mora dobiti smernice za dalje učenje. Ako samo konstatujete stanje, a ne kažete šta dete treba da otkloni i ne napravite plan toga, onda analiza nema svrhu. Rezultate probnog završnog ispita nastavnici treba da koriste u planiranju pripremne nastave. Poslednje dve nedelje pred polaganje završnog ispita, škole su u obavezi da realizuju pripremnu nastavu iz sviih predmeta koji se polažu na završnom ispitu – istakla je Jocić i podsetila da se završni ispit ove godine realizuje 21, 22. i 23. juna!

Nakon brojnih sastanaka sa direktorima škola, Regionalnom privrednom komorom, Zavodom za tržište rada i lokalnim samoupravama, u Školskoj upravi su došli do predloga da u Valjevu, gde ima 117 učenika više ove godine, u Tehničkoj školi bude upisano devet odeljenja (prošle osam), u Gimnaziji isti broj odeljenja kao i prošle godine (osam odeljenja ili 214 učenika), sedam odeljenja će imati Medicinska škola, po šest Ekonomska i Poljoprivredna škola, a Muzička, kao i do sada, dva odeljenja.

1679667285684

– Završili smo predlog plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola. Počeli smo od situacije da je 117 učenika više nego prošle godine, što znači da moramo imati više odeljenja. Presudno je i koliko je odeljenja prošle godine upisano, koliko smo imali trogodišnjih profila i potreba za tim profilima, koliko četvorogodišnjih, presudne su i potrebe lokalne privrede za svaku lokalnu samoupravu. U srednjim školama ostalih opština Kolubarskog okruga ostaje isti broj odeljenja, iako na Ubu imamo 17 učenika više, u Lajkovcu 13, u Ljigu pet, u Osečini osam, dok je u Mionici broj osmaka na nivou prošlogodišnjeg, 117 učenika.

Načelnica Školske uprave je ovom prilikom podsetila da su dualni obrazovni profili najviše zastupljeni u Tehničkoj školi.

– Najveći deo predloženih obrazovnih profila ima učenike koji će se obrazovati po dualnom modelu, to nisu cela odeljenja, ali postoji izvestan broj učenika za koje je potpisano sa preduzećima, firmama, sve u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju. U Tehničkoj školi po prvi put imamo dva obrazovna: profila polagač obloga, zidnih i podnih, trogodišnji profil (operater mašinske obrade koji je sadržao metalostrugara, metaloglodača i metalobrusača, a sada u okviru polagača obloga imamo parketara, podopolagača, keramičara) i industrijski mehaničar – navela je novinu koja očekuje buduće učenike prvog razreda Tehničke škole Valjevo.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *